Berodual N inhalációs aeroszol

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Berodual N inhalációs aeroszol

ipratropium-bromid-monohidrát és fenoterol-hidrobromid

 

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer a Berodual N inhalációs aeroszol és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Berodual N inhalációs aeroszol alkalmazása előtt
 3. Hogyan kell alkalmazni a Berodual N inhalációs aeroszolt?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Berodual N inhalációs aeroszolt tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer a Berodual N inhalációs aeroszol és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Milyen típusú gyógyszer a Berodual N inhalációs aeroszol?

A Berodual N hörgőtágító gyógyszer, mely két hörgőtágító hatóanyagot tartalmaz, az ipratropium‑bromidot és a fenoterol‑hidrobromidot.

A két hatóanyag hörgőizomzatra kifejtett görcsoldó hatása kiegészíti egymást. E sajátossága következtében a Berodual N számos, hörgőgörccsel járó (bronchopulmonális) tüdőbetegség kezelésére alkalmazható.

Az egymás hatásait kiegészítő hatóanyagok alkalmazása révén rendkívül csekély mennyiségű fenoterol elegendő a kívánt hatás eléréséhez, ami megkönnyíti a készítmény egyénre szabott adagolását és minimálisra csökkenti a mellékhatások veszélyét. Heveny hörgőgörcs (hörgőspazmus) esetén a belélegzett adag hatása rövid idő alatt kialakul, ezért a Berodual N heveny asztmás rohamok kezelésére is alkalmazható.

 

Ipratropium-bromid:

A belélegzett ipratropium-bromid elsősorban helyileg idéz elő hörgőtágulatot. Maximális terápiás hatás 1‑2 órán belül alakul ki és a betegek többségében legfeljebb 6 órán keresztül marad fenn.

Az ipratropium-bromid nem károsítja a légutak nyáktermelését, a csillószőrök mozgását vagy a gázcserét.

 

Fenoterol-hidrobromid:

A fenoterol ellazítja a hörgők és az erek simaizomzatát, továbbá megakadályozza a hörgőszűkítő ingerek (pl. hisztamin, metakolin, hideg levegő és allergének) hatásainak érvényesülését. Gátolja a gyulladáskeltő és hörgőszűkítő hatású anyagok felszabadulását a hízósejtekből. Ezen kívül nagyobb adagban a légúti csillószőrök mozgását is fokozza.

A klinikai vizsgálatok során megállapították, hogy a fenoterol rendkívül hatékonyan enyhíti a kialakult hörgőgörcsöt. Megakadályozza a különböző ingerek hatására fellépő hörgőgörcs kialakulását, pl. megelőzi a fizikai megterhelésre, hideg levegő hatására kialakuló vagy az allergén által kiváltott hörgőszűkületet.

 

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Berodual N inhalációs aeroszol

A Berodual N átmeneti (reverzibilis) légúti szűkülettel járó krónikus légúti betegségekben (COPD), pl. asztmában és különösen tüdőtágulattal (emfizémával) társuló vagy anélküli idült hörghurutban jelentkező panaszok megelőzésére és kezelésére szolgál.

Asztmában vagy szteroiddal (mellékvesekéreg-hormonnal) befolyásolható, krónikus elzáródásos légúti betegségben (COPD-ben) szenvedő betegeknek az orvos egyidejű gyulladásgátló- (szteroid-) kezelést is rendelhet.

 

 

 1. Tudnivalók a Berodual N inhalációs aeroszol alkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza a Berodual N-t

 • Ha allergiás a fenoterol‑hidrobromidra vagy atropinszerű anyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • Bizonyos szívbetegségek, mint a szívmegnagyobbodással járó szívbántalom (hipertrófiás obstruktív kardiomiopátia), vagy szapora szívműködéssel (tahikardiával) járó szívritmuszavar fennállásakor.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

 • Azonnali túlérzékenységi reakciók léphetnek fel Berodual N alkalmazása után: például csalánkiütés, ajak- és arcduzzanat (angioödéma), kiütés, hörgőgörcs, gégeödéma és anafilaxia.
 • Hasonlóan egyéb inhalációs gyógyszerekhez, a Berodual N is okozhat közvetlenül az alkalmazás után fellépő hörgőgörcsöt. Ilyenkor a készítmény alkalmazását azonnal abba kell hagyni és a kezelőorvoshoz kell fordulni.
 • Elszórt esetekben szemészeti komplikációk jelentkeztek (pl. pupillatágulat, fokozott szembelnyomás, zárt zugú glaukóma, szemfájdalom), ha ipratropium‑bromidot alkalmaztak aeroszol formájában önmagában, vagy béta‑2‑adrenerg-agonistával kombinálva és a permet bejutott a szembe. Ennek megfelelően fontos a Berodual N inhalációs aeroszol szakszerű alkalmazása. Inhaláláskor ügyelni kell, hogy a folyékony, ill. porlasztott oldat ne juthasson a szembe. Ajánlatos szájfeltéten keresztül belélegezni a porlasztott oldatot. Ha ez nem áll rendelkezésre, szorosan illeszkedő arcmaszkot kell használni. A glaukómára hajlamos betegeknek inhaláláskor különösen gondosan óvniuk kell a szemüket.
 • Szemfájdalom, vagy egyéb szempanasz, homályos látás, fényudvar látása, vagy színlátás, a kötőhártya vérbősége és a szaruhártya ödémája miatt kivörösödő szem akut zárt zugú glaukóma kialakulásának jele lehet. Ha ezek a tünetek különböző kombinációkban megjelennek, pupillaszűkítő szemcseppet kell alkalmazni és azonnal szemorvoshoz kell fordulni.
 • Más antikolinerg szerekhez hasonlóan a Berodual N is óvatosan alkalmazandó zárt zugú glaukóma (zöld hályog) kialakulására való hajlam esetén.
 • Elővigyázatosság szükséges cisztikus fibrózisban (ezen betegek hajlamosabbak lehetnek emésztőrendszeri motilitászavarokra).
 • Ha Ön bizonyítottan súlyos szívbetegségben (pl. iszkémiás szívbetegségben, szívritmuszavarban vagy súlyos szívelégtelenségben) szenved és a Berodual N-kezelés alatt mellkasi fájdalmat vagy tünetei rosszabbodását észleli, azonnal forduljon orvoshoz. Ugyancsak orvosi kivizsgálást kell kérnie, ha nehézlégzést vagy mellkasi fájdalmat észlel a kezelés során, mivel ezek hátterében tüdő- vagy szívbetegség is állhat. Ennek oka, hogy néhány, a gyógyszerforgalmazás során összegyűjtött adat és szakirodalmi leírás szerint a (béta‑agonista) Berodual N-hez hasonló típusú gyógyszerek alkalmazásakor ritkán előfordulhat a szívizom elégtelen vér- és oxigénellátottsága (miokardiális iszkémia).
 • A Berodual N- (béta-2-agonista) terápia veszélyesen alacsony káliumszintet válthat ki.
 • Heveny, gyors ütemben súlyosbodó nehézlégzés esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

 

Tartós kezelés:

 • Asztmában szenvedő betegek csak szükség esetén használják a Berodual N inhalációs aeroszolt. Enyhe krónikus hörgőszűkülettel járó légúti betegségben (COPD-ben) szenvedő betegeknél a szükség szerinti (tünet-függő) kezelés kívánatosabb lehet a folyamatos használattal szemben.
 • A légúti gyulladás megszüntetése és a betegség súlyosbodásának megelőzése érdekében az orvosnak mérlegelnie kell a gyulladáscsökkentő kezelés elkezdését (pl. inhalációs kortikoszteroidok adását) ill. a gyulladásgátló adagjának növelését hörgi asztmában, illetve szteroidra reagáló COPD-ben szenvedő betegeken.

 

Ha egyre növekvő adagban kell béta-2-agonistát tartalmazó készítményt, pl. Berodual N-t adni a hörgőszűkület tüneteinek enyhítésére, azt jelenti, hogy csökken a készítmény hatása.

 • Súlyosbodó hörgőszűkület esetén azonban helytelen és valószínűleg kockázatos csupán a Berodual N (vagy más béta‑2‑agonista készítmény) adagját huzamosan a javasolt napi adagot meghaladó dózisig növelni. Ilyenkor az orvosnak felül kell vizsgálnia a terápiás tervet, ill. különösen az inhalációs kortikoszteroidokkal történő gyulladásgátló-terápia szükségességét, mert a kezelés hatásosságának további csökkenése következtében életveszélyes állapot alakulhat ki.

 

A következő betegségekben, különösen, ha a javasoltnál nagyobb adagok alkalmazása szükséges, a Berodual N-t a kezelőorvos csak a kezelés előnyeinek/veszélyeinek gondos mérlegelése után rendelheti, ezért a gyógyszer alkalmazásának elkezdése előtt feltétlenül tájékoztassa a kezelőorvost az alábbi betegségekről:

 • rosszul beállított cukorbetegség,
 • a közelmúltban lezajlott szívinfarktus,
 • súlyos szervi szív- vagy érbetegség,
 • pajzsmirigy‑túlműködés,
 • mellékvesevelő‑daganat
 • prosztata-megnagyobbodás (prosztata hiperplázia) esetén, hólyagnyak-elzáródásban.

 

A Berodual N használata fenoterol-tartalma miatt pozitív eredményt adhat doppingtesztekben, például atléták teljesítményfokozása esetében.

 

Egyéb gyógyszerek és a Berodual N inhalációs aeroszol

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg, vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.

 

Különösen fontos, hogy tájékoztassa orvosát, amennyiben a következő készítmények valamelyikét alkalmazza, mert ezek befolyásolják a Berodual N hatását:

 • más szimpatomimetikus hatású hörgőtágítók,
 • más béta-adrenerg-receptor-agonisták,
 • antikolinergikumok,
 • xantin-származékok (pl. teofillin),
 • béta-receptor‑blokkolók,
 • monoaminooxidáz‑gátlók és a triciklusos antidepresszánsok,

 

A Berodual N tartós együttadását más antikolinerg szerekkel nem tanulmányozták. Ezért a Berodual N tartós együttadása egyéb antikolinerg szerekkel nem javasolt.

 

Az egyidejűleg adott xantin-származékok, szteroidok és vizelethajtók súlyosbíthatják a béta-agonisták által előidézett káliumszint-csökkenést a vérben (hipokalémiát). Különösen a súlyos elzáródásos légúti betegségekben szenvedők kezelésekor fontos ezt szem előtt tartani.

 

Az alacsony vér káliumszint (hipokalémia) következtében a digoxinnal kezelt betegeken megnő a szívritmuszavarok kialakulásának veszélye. Ezen kívül a szövetek oxigén szegénysége (hipoxia) is fokozhatja az alacsony káliumszint hatását a szívritmusra. Béta-adrenerg készítmények alkalmazásakor ezért ajánlatos rendszeresen ellenőrizni a szérum káliumszintjét.

 

Az inhalációs halogénezett hidrokarbon anesztetikumok (pl. halotán, triklóretilén és enflurán) fokozhatják a betegek érzékenységét a béta-agonisták cardiovascularis hatásaival szemben.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, és csak akkor alkalmazza továbbra is a Berodual N-t, ha az orvos a kezelés előnyének és kockázatának mérlegelése után szükségesnek ítéli a terápia folytatását.

 

 • A terhesség ideje alatt csak kifejezett orvosi utasításra szabad alkalmazni, a terápiás előny/kockázat gondos mérlegelésével alkalmazható.
 • Figyelembe kell venni, hogy a fenoterol, a Berodual N egyik hatóanyaga csökkenti a méhizomzat kontrakcióit. A béta2-adrenerg-receptor-agonistákhoz hasonlóan, a Berodual N terhesség végén vagy a humán alkalmazásra javasoltnál jelentősen nagyobb dózisban történő adagolása, káros hatást fejthet ki a magzatra vagy az újszülöttre.
 • Szoptató anyák kezelésekor a Berodual N-t körültekintően kell alkalmazni.
 • A klinikai alkalmazást megelőző állatkísérletes vizsgálatok eredményei alapján a fenoterol‑hidrobromid kiválasztódik az anyatejbe. Nem ismert, hogy az ipratropium is átjut-e az anyatejbe. Nem valószínű, hogy az ipratropium jelentős mennyiségben bejut a csecsemő szervezetébe, különösen, ha aeroszolban adják.
 • Az ipratropium-bromid és a fenoterol-hidrobromid termékenységre kifejtett külön-külön vagy együttes hatásaira vonatkozólag nem állnak rendelkezésre klinikai adatok. A hatóanyagokkal külön‑külön végzett klinikai alkalmazást megelőző állatkísérletes vizsgálatokban nem találtak negatív hatást a termékenységre vonatkozóan.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Berodual N gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

Mindazonáltal a Berodual N mellékhatásaként szédülés, remegés, a szem alkalmazkodó képességének zavara, pupillatágulat vagy homályos látás fordulhat elő, ezért csak fokozott elővigyázatossággal vezessenek gépjárművet, vagy kezeljenek gépeket. Tilos járművet vezetni és baleseti veszéllyel járó munkát végezni, ha a gyógyszer véletlenül a szembe kerül és látászavarokat okoz.

 

A Berodual N túlnyomásos inhalációs oldat kis mennyiségű (1 befújásban 13 mg) alkoholt (etanol) tartalmaz. Az 1 befújásban tartalmazott alkohol mennyisége kevesebb mint 1 ml sörnek vagy 1 ml bornak felel meg. A gyógyszerben található kis mennyiségű alkoholnak nincs észlelhető hatása.

 

 

 1. Hogyan kell alkalmazni a Berodual N inhalációs aeroszolt?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény adagolását egyedileg, a beteg szükségleteit figyelembe véve kell meghatározni.

 

A készítmény ajánlott adagja

 

Felnőttek és 6 éves kor feletti gyermekek részére:

Heveny asztmás roham kezelése:

 • A panaszok jelentkezésekor 2 befújás (adag). Számos esetben már a két adag Berodual N belégzésének hatására is gyorsan enyhülnek a tünetek.
 • Súlyosabb esetekben, ha a légzés 5 perc elteltével sem javul számottevően, 2 újabb adag lélegezhető be.
 • Ha 4 dózis belégzése sem enyhíti a panaszokat, további adagok adása válhat szükségessé. Ebben az esetben mielőbb orvoshoz kell fordulnia, vagy fel kell keresnie a legközelebbi kórházat.

 

Intermittáló és hosszú távú kezelés (asztmában a Berodual N aeroszol alkalmazása csak szükség esetén javasolt):

Alkalmanként 1-2 befújás (naponta legfeljebb 8 befújás) alkalmazható.

Szokásos adagolása 3‑szor 1‑2 befújás naponta.

 

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A Berodual N kizárólag orvosi javaslatra alkalmazható gyermekek kezelésére; az adagolószelepes aeroszol használatát felnőttnek kell felügyelnie.

 

Hogyan kell alkalmazni a Berodual N inhalációs aeroszolt?

Az adagolószelepes tartály szakszerű használata rendkívül fontos a kezelés sikere szempontjából.

Az adagolószelepes tartály első használata előtt az adagolószelepet kétszer kell megnyomni.

Az adagolószelepes aeroszol alkalmazásakor minden alkalommal a következőképpen kell eljárni:

 

 1. Távolítsa el a védősapkát.
 2. Fújja ki teljesen a levegőt.
 3. A készüléket az 1. ábrán látható módon a kezébe véve ajkait szorosan zárja a tartály szájfeltétje köré. A tartályon látható nyílnak és a tartály aljának felfelé kell mutatnia.

1. ábra

 1. Lélegezzen be olyan mélyen, amennyire csak lehetséges, közben határozott mozdulattal nyomja lefelé a tartály alját: ennek hatására egy adagolt dózis távozik a tartályból. Néhány másodpercen keresztül tartsa vissza a lélegzetét, majd vegye ki ajkai közül a szájfeltétet és fújja ki a levegőt.
 2. A második adag belégzését is hasonló módon végezze.
 3. Használat után helyezze vissza a védősapkát a szájfeltétre.
 4. Ha három napnál hosszabb ideig nem használta az aeroszolt, akkor az újabb inhalálás előtt távolítsa el a védősapkát, majd nyomja le egyszer az adagolószelepet.

 

Hogyan győződhet meg arról, hogy a tartály kiürült-e?

A tartály fala nem átlátszó, ezért nem láthatja, hogy kiürült-e. A tartályból 200 adagot lehet kifújni. Ha a dobozon jelzett mennyiséget elhasználta még egy kevés folyadék marad a tartályban, ez a mennyiség azonban már nem elegendő ahhoz, hogy a tartályból teljes adagok távozzanak, ezért új Berodual N készítményt kell beszerezni, hogy a megfelelő adag rendelkezésre álljon minden befúváskor.

 

FIGYELMEZTETÉSEK:

 • Az inhalátort hetente legalább egyszer tisztítsa meg!

Nagyon fontos, hogy tartsa tisztán inhalátora szájfeltétet, hogy a felhalmozódó gyógyszermaradvány ne tömítse el.

A tisztításhoz először távolítsa el a védősapkát és vegye ki a tartályt az inhalátorból. Folyasson át az inhalátoron meleg vizet addig, amíg már sem gyógyszermaradvány, sem egyéb szennyeződés nem látható rajta (lásd a 2. ábrát).

 1. ábra

 

A tisztítás után csöpögtesse ki a vizet az inhalátorból, majd hagyja megszáradni. Ne fújjon rá meleg levegőt! Ha az inhalátor megszáradt, helyezze vissza bele a tartályt és a szájfeltétet zárja le a védősapkával (lásd a 3. ábrát).

 1. ábra

 

 • A műanyag szájfeltétet kifejezetten a Berodual N pontos adagolására tervezték. Ennek megfelelően nem szabad más aeroszol belélegzésére használni és a Berodual N-t is csak a saját szájfeltéttel szabad alkalmazni.
 • A tartályban túlnyomás uralkodik, ezért nem szabad felnyitni vagy 50°C-osnál magasabb hőmérséklet hatásának kitenni.
 • Ügyelni kell arra, hogy a gyógyszer (a permet) szembe ne kerüljön!
 • Glaukómás betegnek különös gonddal kell ügyelnie arra, hogy a gyógyszer semmiképp ne jusson a szemébe (lásd a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” című részt).

 

Ha az előírtnál több Berodual N-t alkalmazott

Nagyon fontos az orvos által előírt adagolás betartása. Ha véletlenül nagyobb adagot alkalmazott, haladéktalanul kérdezze meg orvosától, mi a teendő vagy forduljon a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához.

 

Ha elfelejtette alkalmazni a Berodual N-t

Ha elfelejtette alkalmazni az aeroszolt az előírt időpontban, még aznap – amint eszébe jut – minél előbb pótolni kell az adagot. Azonban, ha egy nap nem használta a gyógyszert, a következő napon a szokásos adagot kell bevenni. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A felsorolt mellékhatások többsége a Berodual N antikolinerg és béta-adrenerg jellemzőinek tulajdonítható. Mint a többi inhalációs terápia esetében, a Berodual N használata során is felléphet helyi irritáció.

A mellékhatásokat a klinikai vizsgálatok és a forgalomba hozatalt követő használat során gyűjtötték.

 

A klinikai vizsgálatok során leggyakrabban köhögést, szájszárazságot, fejfájást, remegést, torokgyulladást, szédülést, émelygést, hangképzési zavart, fokozott szívritmust, szívdobogásérzést, hányást, szisztolés vérnyomás-emelkedést és idegességet jelentettek.

 

A Berodual N inhalációs aeroszol mellékhatásai lehetnek:

 

Gyakori mellékhatások (10 kezelt beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):

Köhögés.

 

Nem gyakori mellékhatások (100 kezelt beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):

Idegesség, fejfájás, szédülés, a vázizmok apróhullámú remegése (tremor), szapora szívműködés, szívdobogásérzés, torokgyulladás, hangképzési zavar, szájszárazság, émelygés, hányás, emelkedett szisztolés vérnyomás.

 

Ritka mellékhatások (1000 kezelt beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):

Túlérzékenység (allergiás típusú reakciók), gyorsan kialakuló, az életet veszélyeztető allergiás (= anafilaxiás) reakció, csökkent káliumszint a vérben (hipokalémia), nyugtalanság, mentális zavarok, zöld hályog (glaukóma), megnövekedett szembelnyomás, a szem alkalmazkodó képességének zavara, pupillatágulat, homályos látás, szemfájdalom, a szaruhártya vizenyője, a kötőhártya vérbősége, fényudvar látása, szabálytalan szívverés, pitvarfibrilláció, szupraventrikuláris tahikardia (szabálytalan, felgyorsult szívritmus), a szívizom elégtelen vérellátása, hörgőgörcs, torokirritáció, gégeödéma, a gége izmainak görcsös összehúzódása (a légzést és a hangképzést befolyásolhatja), a gyógyszer belégzése okozta hörgőgörcs, torokszárazság, szájgyulladás, nyelvgyulladás, emésztőrendszeri motilitászavarok, hasmenés, székrekedés, szájödéma, kiütés, csalánkiütés, viszketés, angioödéma (a bőr vagy a nyálkahártya gyors duzzadása, mely légzési nehézséget okoz), verejtékezés, izomgyengeség, izomfájdalom, izomgörcs, átmeneti vizelet-visszatartás, csökkent diasztolés vérnyomás.

 

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

Hiperaktivitás.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell a Berodual N inhalációs aeroszolt tárolni?

 

Legfeljebb 30 ºC-on, közvetlen napfénytől és hőtől védve tárolandó. Nem fagyasztható!

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Berodual N inhalációs aeroszol?

 • A készítmény hatóanyagai: Egy adag 21 mikrogramm ipratropium-bromid-monohidrátot (megfelel 20 mikrogramm vízmentes ipratropium-bromidnak), és 50 mikrogramm fenoterol‑hidrobromidot (megfelel 39 mikrogramm fenoterolnak) tartalmaz.
 • Egyéb összetevők: vízmentes citromsav, tisztított víz, vízmentes etanol, nitrogén (inert gáz).

Hajtógáz: Norfluran (1,1,1,2-tetrafluor-etán = HFA 134a)

 

Milyen a Berodual N inhalációs aeroszol külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Kb. 13,8 g tiszta, színtelen vagy csaknem színtelen, részecskéktől mentes oldat.

 

13,8 g oldat műanyag, adagoló szájfeltéttel ellátott fém aeroszolos tartályba töltve, szürke színű műanyag védőkupakkal lezárva, dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Boehringer Ingelheim International GmbH

Binger Strasse 173

D-55216 Ingelheim am Rhein

Németország

 

Gyártó:

Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & CO.KG

Binger Strasse 173

D-55216 Ingelheim am Rhein

Németország

 

OGYI-T-8049/01

 

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. december