Berocca Performance filmtabletta

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Berocca Performance filmtabletta

 

B-vitamin-, C-vitamin-, kalcium-, magnézium- és cink-tartalmú készítmény

 

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékotatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer a Berocca Performance filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Berocca Performance filmtabletta szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni a Berocca Performance filmtablettát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Berocca Performance filmtablettát tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer a Berocca Performance filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Berocca Performance filmtabletta hatóanyagként tartalmazza mind a 8 féle B-vitamint, valamint C‑vitamint, kalciumot, magnéziumot és cinket.

Fokozott szükséglet vagy csökkent bevitel okozta C- és B-vitaminhiányos állapotokban javasolt.

Fokozott szükséglet vagy csökkent bevitel okozta cinkhiányos állapotokban javasolt.

 

Általános leírás

A vitaminok és ásványi anyagok fontos tápanyagok minden élőlény számára. Az emberi szervezet önmaga nem tudja előállítani azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre szüksége van. Így annak érdekében, hogy egészséges és működőképes maradjon, a szervezetnek a napi táplálékból kell ezeket az anyagokat megfelelő mennyiségben kinyernie. A vízben oldódó vitaminokat (pl. C‑vitamin és B-vitaminok) a szervezet nem tárolja megfelelő mennyiségben, így ezeknek az utánpótlása időskorban, terhes nőknél, szoptatás ideje alatt, fogyókúra esetén, bizonyos krónikus betegségekben, megerőltető fizikai terhelés alatt, hosszú stressz-periódusban vagy krónikus alkoholfogyasztás mellett nem biztos, hogy megfelelő. Az átlagosnál nagyobb a dohányzók és a fogamzásgátló tablettát szedő nők C-vitamin igénye is.

 

B-vitaminok

A B-vitaminok a sejt-anyagcsere folyamataiban játszanak szerepet, beleértve azokat a folyamatokat, amelyekben az ingerületátvivő anyagok képződnek.

 

C-vitamin

A C-vitamin (aszkorbinsav) egy antioxidáns, amelynek fontos szerepe van a szabadgyökök semlegesítésében. A C-vitamin szükséges sok enzim működéséhez, és pl. a koleszterin, az epesavak és a gyógyszerek anyagcseréjéhez. A C-vitamin javítja a vasfelvételt a bélrendszerből, és hatással van a folsav-anyagcserére, valamint a fehérvérsejtek anyagcseréjére. Emellett segíti a kötőszövet képződését és a fogak, a csontrendszer és a kapilláriserek kialakulását és működését.

 

Kalcium

A magnéziummal és a B6-vitaminnal együtt a kalciumra szükség van sok összetett élettani folyamat során, így az enzimek működéséhez és az ingerületátvitelhez.

 

Magnézium

A magnéziumra szükség van több élettani folyamat működéséhez, amilyen a fehérjeképződés, zsíranyagcsere, cukrok emésztése és sejtlégzés.

 

Cink

A cink egy fontos nyomelem, amely építőeleme sok fehérjének, hormonnak, neuropeptidnek és hormonreceptornak, valamint szükség van rá számos enzim működéséhez.

 

A Berocca Performance filmtabletta nem tartalmaz zsírban oldódó vitaminokat.

 

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

 

 1. Tudnivalók a Berocca Performance filmtabletta szedése előtt

 

Ne szedje a Berocca Performance filmtablettát

 • ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • ha súlyos vesekárosodása van vagy dialízis kezelésben részesül;
 • ha veseköve van vagy korábban előfordult Önnél;
 • ha vizeletében megnövekedett az oxálsav, illetve a kalcium mennyisége;
 • ha ismert, hogy magas a kalcium vérszintje (túl sok kalcium van a szervezetében);
 • 11 éves és annál fiatalabb gyermek.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Berocca Performance filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 • Az ajánlott adagot nem szabad túllépni. A túladagolás növeli a mellékhatások kockázatát. A vitaminok és ásványi anyagok minden más forrásból történő bevételét figyelembe kell venni, ideértve a dúsított élelmiszereket, táplálék kiegészítőket, egykomponensű vitamint vagy vitaminokat, multivitaminokat, speciális diétát és az egyéb együtt szedett gyógyszereket.
 • Más gyógyszerektől a készítmény bevételét 4 órával ajánlatos elválasztani, kivéve, ha kezelőorvosa vagy gyógyszerésze másképpen javasolta.
 • A készítmény szedése megzavarhat egyes laboratóriumi teszteket, ezzel téves eredményt okozva, ezért tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha laboratóriumi vizsgálatot tervez vagy kezelőorvosa laboratóriumi vizsgálatot ír ki Önnek.

Az aszkorbinsav (C-vitamin) megzavarhatja a vizelet glükóztartalmának meghatározását, így a C‑vitamin adását több nappal a vizelet glükóztartalmának meghatározása előtt fel kell függeszteni.

 • A C-vitamin növeli a vas felszívódását. Hemokromatózisos (a vasfelesleg a szervekben) betegeknek elővigyázatossággal kell alkalmazni a készítményt, és kerülni kell az 500 mg feletti napi alkalmazását.
 • A C-vitamin túladagolása (3 g felett gyermekeknél és 15 g felett felnőtteknél) hemolitikus anémiával (az immunrendszer olyan antitesteket termel, amelyek megtámadják a vörösvértesteket) társul olyan betegeknél, akik glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzim hiánybetegségben (a vörösvértestek örökletes betegsége) szenvednek.
 • A készítményt csak abban az esetben szabad B12-vitaminhiány kezelésére alkalmazni, ha ennek oka táplálkozási hiányosság. A filmtablettát nem szabad a B12-vitaminhiány más formáinak kezelésére alkalmazni (pl. súlyos vérszegénység vagy a B12-vitamin nem megfelelő felszívódása a belek vagy a hasnyálmirigy betegsége miatt).

 

Gyermekek és serdülők

A készítmény 11 éves kor feletti gyermekek/serdülők és felnőttek számára javallt.

 

Egyéb gyógyszerek és a Berocca Performance filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket, az étrendkiegészítőket és a gyógynövényekből készült termékeket is.

 • Ha Ön deferoxamint szed (pl. a szervezetében történő vasfelhalmozódás kezelésére), a filmtabletta C-vitamin tartalma a deferoxaminnal együtt alkalmazva hatással lehet a szívműködésére.
 • Az aszkorbinsav (C-vitamin) befolyásolhatja a warfarin, a ciklosporin és a diszulfirám hatékonyságát.
 • A piridoxin (B6-vitamin) bevitele levodopa tartalmú gyógyszert szedő Parkinson kórban szenvedő betegeknél fokozza a levodopa hatását, de ez a hatás nem jelentkezik levodopa‑karbidopa kombináció alkalmazásánál.
 • Amennyiben a klóramfenikol és B12-vitamin együttes szedése nem kerülhető el, a vérképet szigorúan ellenőrizni kell.
 • A folsav tartalom csökkentheti a metotrexát hatékonyságát akut limfoblasztos leukémia ( a szervezet túl sok éretlen fehérvérsejtet termel) kezelésében, és csökkentheti egyéb daganatos betegségek kezelésének hatékonyságát is.
 • A tiazid-típusú diuretikumok csökkentik a kalcium vizelettel történő kiválasztását, növelve ezzel a hiperkalcémia (a vér kalciumszintjének megemelkedése) veszélyét, ezért ilyen típusú vízelethajtó és kalcium egyidejű szedése esetén a vér kalcium szintjét rendszeresen ellenőrizni kell.
 • A kalcium-megtakarító diuretikumoknak magnézium- és/vagy cink megtakarító tulajdonsága is van. Így a készítmény a magnézium és a cink szintjének megemelkedését okozhatja kalcium‑megtakarító diuretikummal történő egyidejű alkalmazás esetén.
 • A több vegyértékű kationok, mint a kalcium, magnézium és cink is, ún. komplexbe kerülhetnek bizonyos hatóanyagokkal (tetraciklin vagy kinolon antibiotikumok, penicillamin, biszfoszfonátok, levotiroxin, metildopa, mikofenolát-mofetil, eltrombopag), csökkentve ezzel mindkét hatóanyag felszívódását. Éppen ezért a készítmény bevétele 2 órával egy másik gyógyszer előtt vagy 4 órával utána javasolt.

 

A Berocca Performance filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal

Mivel az oxálsav (megtalálható a spenótban és rebarbarában) és a fitinsav (megtalálható az összes gabonafélében) gátolja a kalcium, magnézium és cink felszívódását, ezért 2 órával a készítmény bevétele után ajánlott olyan étel fogyasztása, amely magas oxálsav- vagy fitinsav tartalmú.

 

Terhesség szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

Nincs arra utaló jel, amely szerint a Berocca Performance filmtabletta károsan befolyásolná a magzat vagy újszülött egészségét az ajánlott napi adag betartása mellett. Mindazonáltal a Berocca Performance filmtablettát terhesség csak orvosi utasításra szabad alkalmazni.

 

Az ajánlott dózist nem szabad túllépni, mert a folyamatos túladagolás ártalmas lehet a magzatra és az újszülöttre. Minden más forrásból származó vitamint és ásványi anyagot figyelembe kell venni.

 

Szoptatás

A készítményből a vitaminok és ásványi anyagok az anyatejbe kiválasztódnak. Ezt is ajánlott figyelembe venni. A Berocca Performance filmtablettát szoptatás alatt csak orvosi utasításra szabad alkalmazni.

 

 

Termékenység

Nincs arra utaló bizonyíték, hogy a készítményben lévő vitaminok és ásványi anyagok kedvezőtlen hatást fejtenének ki a termékenységre.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Berocca Performance filmtabletta nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

A Berocca Performance filmtabletta mannitot, laktózt és polidextrózt tartalmaz

Cukorbetegség esetén is alkalmazható a Berocca Performance filmtabletta, mivel egy filmtabletta 25 mg mannitot, 94 mg laktóz‑monohidrátot és 13 mg polidextrózt tartalmaz, amelynek diabetikus csereértéke 0,02 (ez megfelel 0,143 kcalnak).

A készítmény 94,3 mg laktóz‑monohidrátot tartalmaz filmtablettánként.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

 1. Hogyan kell szedni a Berocca Performance filmtablettát?

 

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőtteknek és 11 éves kor feletti gyermekeknek naponta 1 db filmtabletta.

Az 1 db filmtablettát szájon át, egészben, egy pohár vízzel kell bevenni, lehetőleg étkezés közben.

 

A javasolt napi dózist nem szabad túllépni.

 

Alkalmazása gyermekeknél

Ez a készítmény 11 éves és annál fiatalabb gyermekeknek nem javasolt, mivel nincs elérhető hatásosságra és biztonságosságra vonatkozó adat ebben a korcsoportban.

 

Ha az előírtnál több Berocca Performance filmtablettát vett be

Azonnal keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét, bármelyik kórház sürgősségi osztályát vagy toxikológiai osztályát, ha Ön vagy más, pl. egy kisgyermek túl sok Berocca Performance filmtablettát vett be.

 

A túladagolás gyomor-bél rendszeri tünetekkel járhat, mint székrekedés, hasmenés, hányinger és hányás.

A B6-vitamin magas dózisa (11 évesnél idősebb serdülőknél 60 mg felett és felnőtteknél napi 100 mg felett) idegi bántalmakhoz (neuropátia) vezethet, pl. fájdalom, bizsergés, főleg a kézen és a lábon.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A Berocca Performance filmtabletta hatóanyagai olyan anyagok, amelyek természetesen megtalálhatóak az emberi szervezetben és alkalmazásuk általában nem okoz mellékhatásokat.

 

A következő mellékhatásokat a készítmény forgalomba hozatala után önkéntesen jelentették be alkalmazóik, ezért nem lehetséges megbecsülni gyakoriságukat.

 

Gyomor- és bélrendszeri tünetek: hasmenés, hányinger, hányás, székrekedés, valamint gyomor-bélrendszeri és hasi fajdalom előfordulhat.

 

Immunrendszeri tünetek: allergiás reakció, anafilaxiás reakció, anafilaxiás sokk (allergia tünetei: asztma, bőrtünetek: csalánkiütés, ödéma, viszketés; légúti, bélrendszeri; szív-és érrendszeri reakciók).

 

Idegrendszeri tünetek: fejfájás, szédülés, álmatlanság, idegesség jelentkezhet.

 

Vese és húgyúti betegségek tünetei: a vizelet halványsárgára színeződhet a Berocca Performance filmtabletta alkalmazása után. Ez teljesen ártalmatlan hatás, amelyet a készítmény B2-vitamin tartalma okoz.

 

Mellékhatások bejelentése

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell a Berocca Performance filmtablettát tárolni?

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó. Az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Berocca Performance filmtabletta

 

1 filmtabletta tartalmaz:

Aszkorbinsav                                                         C-vitamin                  500 mg

Tiamin-hidroklorid                                                 B1-vitamin                15 mg

Riboflavin                                                             B2-vitamin                15 mg

Nikotinamid                                                          B3-vitamin                50 mg

Pantoténsav (kalcium-pantotenát formájában)1         B5-vitamin                23 mg

Piridoxin-hidroklorid                                              B6-vitamin                10 mg

Cianokobalamin                                                     B12-vitamin               0,01 mg

Biotin                                                                                                     0,15 mg

Folsav                                                                                                    0,4 mg

Kalcium (kalcium-karbonát és kalcium-pantetonát formájában)                 100 mg

Magnézium (magnézium-karbonát és magnézium-oxid formájában)          100 mg

Cink                                                                                                       10 mg

 

 • Egyéb összetevők: laktóz‑monohidrát, povidon (K90), kroszkarmellóz‑nátrium (E468), mannit (E421), talkum, magnézium‑sztearát (E572), hipromellóz, finomított kókuszolaj, polidextróz, titán‑dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172).

 

Milyen a Berocca Performance filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

Halvány narancssárga‑szürkés narancssárga színű, hosszúkás, mindkét oldalán domború filmtabletta.

 

10 db filmtabletta PVC/PE/PVDC/Alu buborékcsomagolásban és dobozban.

 

1 doboz 10 db, 30 db, 60 db vagy 100 db filmtablettát tartalmaz.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Bayer Hungária Kft.

1123 Budapest, Alkotás u. 50

Magyarország

 

A gyártó

Delpharm Gaillard

33, rue de l’industrie, 74240 Gaillard

Franciaország

 

vagy

 

GP Grenzach Produktions GmbH

Emil-Barell-Strasse 7, D-79639 Grenzach-Wyhlen

Németország

 

A forgalomba hozatali engedély száma:

 

OGYI-T-22184/01 – 10 db

OGYI-T-22184/02 – 30 db

OGYI-T-22184/03 – 60 db

OGYI-T-22184/04 – 100 db

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014. május