Berocca Dynamic pezsgőtabletta

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Berocca Dynamic pezsgőtabletta

 

B-vitamin-, C-vitamin-, kalcium-, magnézium- és cink-tartalmú készítmény

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékotatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer a Berocca Dynamic pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Berocca Dynamic pezsgőtabletta alkalmazása előtt
 3. Hogyan kell alkalmazni a Berocca Dynamic pezsgőtablettát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Berocca Dynamic pezsgőtablettát tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer a Berocca Dynamic pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Berocca Dynamic pezsgőtabletta hatóanyagként tartalmazza mind a 8 féle B-vitamint, valamint C‑vitamint, kalciumot, magnéziumot és cinket.

A Berocca Dynamic pezsgőtabletta a B-vitamin, C-vitamin és cink hiányállapotok, illetve fokozott szükséglet kezelésére alkalmazható.

 

Általános leírás

A vitaminok és ásványi anyagok fontos tápanyagok minden élőlény számára. Az emberi szervezet önmaga nem tudja előállítani azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre szüksége van. Így annak érdekében, hogy egészséges és működőképes maradjon, a szervezetnek a napi táplálékból kell ezeket az anyagokat megfelelő mennyiségben kinyernie. A vízben oldódó vitaminokat (pl. C‑vitamin és B-vitaminok) a szervezet nem tárolja megfelelő mennyiségben, így ezeknek az utánpótlása időskorban, terhes nőknél, szoptatás ideje alatt, fogyókúra esetén, bizonyos krónikus betegségekben, megerőltető fizikai terhelés alatt, hosszú stressz-periódusban vagy krónikus alkoholfogyasztás mellett nem biztos, hogy megfelelő. Fokozott a C-vitamin igénye a dohányzóknak és a fogamzásgátló tablettát szedő nőknek.

 

B-vitaminok

A B-vitaminok a sejt-anyagcsere folyamataiban játszanak szerepet, beleértve azokat a folyamatokat, amelyekben az ingerületátvivő anyagok képződnek.

 

C-vitamin

A C-vitamin (aszkorbinsav) egy antioxidáns, amelynek fontos szerepe van a szabadgyökök semlegesítésében. A C-vitamin szükséges sok enzim működéséhez, és pl. a koleszterin, az epesavak és a gyógyszerek anyagcseréjéhez. A C-vitamin javítja a vasfelvételt a bélrendszerből, és hatással van a folsav-anyagcserére, valamint a fehérvérsejtek anyagcseréjére. Emellett segíti a kötőszövet képződését és a fogak, a csontrendszer és a kapilláriserek kialakulását és működését.

 

Kalcium

A magnéziummal és a B6-vitaminnal együtt a kalciumra szükség van sok összetett élettani folyamat során, így az enzimek működéséhez és az ingerületátvitelhez.

 

Magnézium

A magnéziumra szükség van több élettani folyamat működéséhez, amilyen a fehérjeképződés, zsíranyagcsere, cukrok emésztése és sejtlégzés.

 

Cink

A cink egy fontos nyomelem, amely építőeleme sok fehérjének, hormonnak, neuropeptidnek és hormonreceptornak, valamint szükség van rá számos enzim működéséhez.

 

A Berocca Dynamic pezsgőtabletta nem tartalmaz zsírban oldódó vitaminokat.

 

 

 1. Tudnivalók a Berocca Dynamic pezsgőtabletta alkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza a Berocca Dynamic pezsgőtablettát

 • ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • ha ismert, hogy magas a kalcium vérszintje (hiperkalcemia) vagy ha vizeletében megnövekedett a kalcium mennyisége (túl sok a kalcium a szervezetében vagy a vizeletében), veseköve vagy húgyúti köve van
 • ha vizeletében megnövekedett az oxálsav mennyisége vagy ha csökkent a vesefunkciója

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Berocca Dynamic pezsgőtabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 • olyan betegek, akiknek bizonyos enzimhiányuk (glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzim) van vagy hemokromatózisban (vasraktározási rendellenesség) szenvednek, különös óvatossággal alkalmazzák a készítményt, mert aszkorbinsavat (C-vitamint) tartalmaz.
 • A Berocca Dynamic pezsgőtabletta tartalmazza a javasolt napi kalcium-bevitel kb. 10%-át és a javasolt napi mangézium-bevitel kb. 30%-át. Így a Berocca Dynamic pezsgőtabletta alkalmazása hozzájárul ezeknek az elemeknek a napi beviteléhez, de önmagában nem kielégítő kalcium-, vagy magnézium-forrás.
 • A Berocca Dynamic pezsgőtablettát csak abban az esetben szabad B12-vitaminhiány kezelésére alkalmazni, ha ennek oka táplálkozási hiányosság. A tablettát nem szabad a B12-vitaminhiány más formáinak kezelésére alkalmazni (pl. súlyos vérszegénység vagy a B12-vitamin nem megfelelő felszívódása a belek vagy a hasnyálmirigy betegsége miatt).
 • Egy pezsgőtabletta a B6-vitamin (piridoxin) maximális napi adagját megelőzési célra tartalmazza. A javasolt napi adagot (1 db pezsgőtabletta) nem szabad túllépni.
 • A készítmény szedése megzavarhat egyes laboratóriumi teszteket, ezért tájékoztassa kezelőorvosát, ha laboratóriumi vizsgálatot tervez.

 

Gyermekek

11 éves életkor alatt a Berocca Dynamic pezsgőtabletta szedése nem ajánlott.

 

Egyéb gyógyszerek és a Berocca Dynamic pezsgőtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 • Az aszkorbinsav (C-vitamin) zavarhatja a vizelet vagy vér glükóztartalmának meghatározását, így a C‑vitamin alkalmazását néhány nappal a glükózteszt elvégzése előtt fel kell függeszteni.
 • Több mint 5 mg piridoxin (B6-vitamin) bevitele levodopa tartalmú gyógyszert szedő Parkinson kórban szenvedő betegeknél a levodopa hatását felfüggeszti, de ez a hatás nem jelentkezik levodopa-karbidopa, illetve levodopa-benszerazid kombináció alkalmazásánál.
 • Ha Ön deferoxamint szed (pl. a szervezetében történő vasfelhalmozódás kezelésére), a kezelés első hónapjában nem alkalmazhatja a Berocca Dynamic pezsgőtablettát, mivel a pezsgőtabletta C-vitamint is tartalmaz, ami egyszerre alkalmazva a deferoxaminnal hatással lehet a szívműködésére. Az aszkorbinsav (C-vitamin) befolyásolhatja a ciklosporin, a diszulfirám és a warfarin, hatékonyságát.
 • A klóramfenikol csökkentheti a B12-vitamin felvételét az emésztőrendszerből.
 • A folsav kölcsöhatásba léphet a metotrexáttal (bizonyos daganatos betegségek pl. leukémia kezelésére).
 • Beszélje meg kezelőorvosával, ha Ön vízhajtót szed, mert az emelheti a kalcium-, magnézium- vagy cink szintjét a szervezetében, attól függően milyen típusú vízhajtót alkalmaz.
 • Amennyiben Ön antibiotikumot, levotiroxint (tiroid hormon), metildopát (magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszer), mikofenolát-mofetilt (szervátültetésen átesett betegeknek) vagy eltrombopagot (csökkent vérlemezkeszám esetén használatos) szed, győződjön meg róla, hogy a készítmény bevétele 2 órával egy másik gyógyszer előtt vagy 4 órával utána történjen, ezzel minimalizálva a kölcsönhatást.

 

A Berocca Performance filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal

Vas: a C‑vitamin növelheti a vas felszívódását, különösen olyan betegeknél, akik vashiányban szenvednek.

 

Kalcium, magnézium és cink: Mivel az oxálsav (megtalálható a spenótban és rebarbarában) és a fitinsav (megtalálható az összes gabonafélében) gátolja a kalcium-, magnézium- és cink felszívódását, ezért 2 órával a készítmény bevétele után ajánlott olyan étel fogyasztása, amely magas oxálsav- vagy fitinsav tartalmú.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

Nincs arra utaló jel, amely szerint a Berocca Dynamic pezsgőtabletta károsan befolyásolná a magzat vagy újszülött egészségét az ajánlott napi adag betartása mellett. Mindazonáltal a Berocca Dynamic pezsgőtablettát terhesség alatt csak orvosi javaslatra szabad alkalmazni.

 

Szoptatás

A Berocca Dynamic pezsgőtablettában található vitaminok és ásványi anyagok kiválasztódnak az anyatejbe, de az ajánlott adagolást betartva nem várhatók kedvezőtlen hatások a gyermekre nézve.

 

Az ajánlott dózist nem szabad túllépni, mert a folyamatos túladagolás ártalmas lehet a magzatra és az újszülöttre

 

Termékenység

Nincs arra utaló bizonyíték, hogy a készítmény kedvezőtlen hatást fejtene ki a termékenységre.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Berocca Dynamic pezsgőtabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

A Berocca Dynamic  pezsgőtabletta B2-vitamint tartalmaz

A vizelet erősen sárgára színeződik a Berocca Dynamic pezsgőtabletta alkalmazása után. Ez teljesen ártalmatlan hatás, amelyet a készítmény B2-vitamin tartalma okoz.

 

A Berocca Dynamic pezsgőtabletta nátriumot tartalmaz

Egy Berocca Dynamic pezsgőtabletta 272 mg nátriumot tartalmaz, amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni

 

A Berocca Dynamic pezsgőtabletta édesítőszert tartalmaz

A Berocca Dynamic pezsgőtabletta aszpartám (E 951), mannit (E 421) és aceszulfám‑kálium édesítőszereket tartalmaz.

Az aszpartám (E 951) fenilalanin forrás, ami fenilketonuriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet. Fenilketonuriában szenvedő betegek nem szedhetik a készítményt.

Ez a készítmény egy kis mennyiségű, színezékből származó szacharózt is tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni a készítményt..

 

Cukorbetegség esetén is alkalmazható a Berocca Dynamic pezsgőtabletta.

 

 

 1. Hogyan kell alkalmazni a Berocca Dynamic pezsgőtablettát?

 

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek és 11 éves kor feletti gyermekeknek:

naponta 1 pezsgőtabletta.

A pezsgőtablettát egy pohár vízben fel kell oldani.

 

Az ajánlott napi dózist nem szabad túllépni.

 

Ha az előírtnál több Berocca Dynamic pezsgőtablettát alkalmazott

Azonnal keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét, bármelyik kórház sürgősségi osztályát vagy toxikológiai osztályát, ha Ön vagy más, pl. egy kisgyermek túl sok Berocca Dynamic pezsgőtablettát vett be.

 

Amennyiben a készítményt az ajánlott dózisban alkalmazzák, nincs rá bizonyíték, hogy túladagolást okozhat.. A túladagolás zavartsággal és gyomor-bél rendszeri tünetekkel járhat, mint székrekedés, hasmenés, hányinger és hányás.. A B6-vitamin magas dózisa (naponta 200-6000 mg hónapokon vagy éveken keresztül) idegi bántalmakhoz vezethet, pl. fájdalom, bizsergés, főleg a kézen és a lábfejeken.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg gyógyszerészét.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Berocca Dynamic pezsgőtabletta hatóanyagai olyan anyagok, amelyek természetesen megtalálhatóak az emberi szervezetben és alkalmazásuk általában nem okoz mellékhatásokat.

 

Jelentett mellékhatások közé tartozik: hasmenés, hányinger, hányás, székrekedés és gyomor-bél rendszeri fájdalom.Fejfájás, szédülés, álmatlanság és idegesség előfordulhat.

Allergiás és anafilaxiás reakciókat, anafilaxiás sokkot szintén jelentettek.

 

Mellékhatások bejelentése

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell a Berocca Dynamic pesgőtablettát tárolni?

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A tartályt tartsa jól lezárva, mivel a pezsgőtabletta széteshet, ha nedvességnek van kitéve.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ne engedje a gyermekeknek, hogy az üres csomagolással játszanak, mert lenyelhetik a csomagolóanyagban lévő nedvességmegkötő betétet.

 

A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Berocca Dynamic pezsgőtabletta?

 

 • A készítmény hatóanyagai:

Aszkorbinsav                                                       C-vitamin        500 mg

Tiamin-hidroklorid                                               B1-vitamin     15 mg

18,54 mg tiamin-foszfát formájában

Riboflavin                                                           B2-vitamin       15 mg

riboflavin-nátrium-foszfát formájában

Nikotinamid                                                        B3-vitamin       50 mg

Pantoténsav                                                         B5-vitamin       23 mg

25 mg kalcium-pantotenát formájában1

Piridoxin-hidroklorid                                            B6-vitamin       10 mg

Cianokobalamin*                                                 B12-vitamin      0,01 mg

Biotin                                                                                          0,15 mg

Folsav                                                                                         0,4 mg

Kalcium                                                                                      100 mg

244 mg kalcium-karbonát  és

25 mg kalcium-pantotenát formájában

Magnézium                                                                                 100 mg

195 mg nehéz bázisos magnézium-karbonát és

328,2 mg magnézium-szulfát-dihidrát formájában

Cink                                                                                            10 mg

                   32 mg cink-citrát-trihidrát formájában

 

                   * 0,1%-os, vízben oldódó cianokobalaminként

 

 • Egyéb összetevők:

vízmentes citromsav, nátrium-hidrogén-karbonát, nátrium-klorid, aceszulfám‑kálium (20 mg), aszpartám E 951 (25 mg), mannit E 421 (276 mg), poliszorbát 60, vízmentes nátrium-karbonát, 1%-os hideg vízben oldódó bétakarotin, céklavörös E 162, narancs aroma (PERMASEAL 10401-71).

A 0,1%-os, vízben oldódó cianokobalamin segédanyagai: nátrium-citrát, vízmentes citromsav, maltodextrin.

Az 1%-os, hideg vízben oldódó bétakarotin segédanyagai: bétakarotin, nátrium-aszkorbát, alfa‑tokoferol, akáciamézga, kókuszolaj, szacharóz és maltodextrin.

A narancs aroma (PERMASEAL 10401-71) összetétele: természetes és természetazonos aromák, maltodextrin, akáciamézga.

 

Milyen a Berocca Dynamic pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Kerek, sima felületű, világos narancssárga, pöttyös, narancs illatú, 25 mm átmérőjű pezsgőtabletták.

Egy pohár vízben feloldva kellemes ízű italt kapunk, melynek színét természetes karotinoidok, céklakivonat és a B2-vitamin adja.

 

10 db, 15 db, 20 db, 30 db, 45 db és 60 db alumínium/papír fóliába csomagolt pezsgőtabletta nedvességmegkötő betétet tartalmazó LDPE kupakkal lezárt PP vagy alumínium tartályban, vagy 1 db pezsgőtabletta nedvességmegkötő betétet tartalmazó alumínium szalagfóliában és dobozban.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Bayer Hungária Kft.

1123 Budapest, Alkotás u. 50.

Magyarország

 

Gyártó:

Delpharm Gaillard

33, rue de l’industrie, 74240 Gaillard

Franciaország

 

OGYI-T-5206/05         10 db   (műanyag tartályban)

OGYI-T-5206/06         10 db   (alumínium tartályban)

OGYI-T-5206/07         15 db   (műanyag tartályban)

OGYI-T-5206/08         15 db   (alumínium tartályban)

OGYI-T-5206/09         2×10 db (műanyag tartályban)

OGYI-T-5206/10         2×10 db (alumínium tartályban)

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. szeptember