Augmentin DUO 400 mg/57 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Augmentin DUO 400 mg/57 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz

 

amoxicillin/klavulánsav

 

Mielőtt elkezdi gyermekének adni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos általában csecsemőnek vagy gyermeknek írja fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Ön gyermekééhez hasonlóak.
 • Ha gyermekénél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

 

A betegtájékoztató tartalma

 1. Milyen típusú gyógyszer az Augmentin DUO és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az Augmentin DUO alkalmazása előtt
 3. Hogyan kell szedni az Augmentin DUO‑t?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az Augmentin DUO‑t tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az Augmentin DUO és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az Augmentin DUO egy antibiotikum, amely elpusztítja a fertőzéseket okozó baktériumokat. Két hatóanyagot tartalmaz, az amoxicillint és a klavulánsavat. Az amoxicillin az úgynevezett „penicillinek” csoportjába tartozó gyógyszer, amelyek bizonyos esetekben nem képesek a kellő hatást kifejteni (inaktiválódnak). Ez ellen véd a másik hatóanyag (a klavulánsav).

 

Az Augmentin DUO csecsemőknél és gyermekeknél a következő fertőzések kezelésére alkalmazható:

 • középfül és a melléküregek fertőzései,
 • légúti fertőzések,
 • húgyúti fertőzések,
 • bőr- és lágyrész‑fertőzések, beleértve a fogászati fertőzéseket is,
 • csont- és ízületi fertőzések.

 

 

 1. Tudnivalók az Augmentin DUO alkalmazása előtt

 

Ne adjon gyermekének Augmentin DUO‑t:

 • ha allergiás az amoxicillinre, a klavulánsavra, a penicillinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • ha valamikor már volt súlyos allergiás reakciója bármely más antibiotikummal szemben. Ilyen reakció lehet a bőrkiütés, vagy az arc-, illetve a torok duzzanata.
 • ha gyermekének régebben bármikor antibiotikum‑kezelés alatt májproblémája vagy sárgasága volt.

 

 • Ne adjon gyermekének Augmentin DUO‑t, ha ezek bármelyike érvényes rá. Ha nem biztos benne, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené szedni az Augmentin DUO‑t.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Mielőtt elkezdené gyermekének adni az Augmentin DUO‑t, beszéljen a gyermekorvossal gyógyszerésszel vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha a gyermek:

 • mirigylázban szenved;
 • máj- vagy vesebetegség miatt kezelik;
 • vizeletürítése nem rendszeres.

Ha nem biztos benne, hogy a fentiek bármelyike érvényes az Ön gyermekére, beszéljen a gyermekorvossal vagy a gyógyszerésszel, mielőtt elkezdené gyermekének adni az Augmentin DUO‑t.

 

Egyes esetekben kezelőorvosa megvizsgáltathatja a gyermeke fertőzését okozó baktériumok típusát. Az eredménytől függően lehet, hogy gyermeke egy eltérő erősségű Augmentint vagy egy másik gyógyszert fog kapni.

 

Állapotok, amelyekre figyelnie kell

Az Augmentin DUO egyes meglévő állapotokat súlyosbíthat, illetve súlyos mellékhatásokat okozhat. Ezek közé tartoznak az allergiás reakciók, görcsrohamok és a vastagbélgyulladás. Figyelnie kell bizonyos tünetekre, mialatt gyermeke kapja az Augmentin DUO‑t, hogy csökkenjen bármilyen probléma jelentkezésének a veszélye. Lásd „Állapotok, amelyekre figyelnie kell” a 4. pontban.

 

Vérvétel és vizeletvizsgálat

Ha gyermekénél vérvizsgálatot (például a vörösvértestek állapotának vizsgálatát vagy májfunkciós tesztet), vagy vizeletvizsgálatot végeznek (a vizeletben lévő cukor kimutatására), tájékoztassa az orvost vagy a gondozást végző egészségügyi szakembert, hogy a gyermek Augmentin DUO‑t szed. Erre azért van szükség, mert az Augmentin DUO befolyásolhatja az ilyen tesztek eredményét.

 

Egyéb gyógyszerek és az Augmentin DUO

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét gyermeke jelenleg vagy nemrégiben szedett/alkalmazott valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Ha Ön az Augmentin DUO‑val együtt allopurinolt szed (amelyet köszvény kezelésére alkalmaznak), nagyobb a valószínűsége, hogy allergiás bőrreakciók fognak jelentkezni.

 

Ha gyermeke probenecidet szed (amelyet köszvény kezelésére alkalmaznak), lehet, hogy kezelőorvosa változtatni fog az Augmentin DUO adagján.

 

Véralvadásgátló gyógyszerek (például warfarin) Augmentin DUO‑val történő egyidejű szedése esetén szükség lehet soron kívüli vérvizsgálatokra.

 

Az Augmentin DUO befolyásolhatja a metotrexát (daganatos vagy reumás betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer) hatását.

 

Az Augmentin befolyásolhatja a mikofenolát-mofetil (átültetett szervek kilökődését gátló gyógyszer) hatását.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha gyermeke, aki ezt a gyógyszert szedni fogja terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll nála a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Augmentin DUO-nak lehetnek mellékhatásai és a tünetek alkalmatlanná tehetik Önt a gépjárművezetésre.

Csak akkor vezessen gépjárművet és kezeljen gépeket, ha jól érzi magát.

 

Az Augmentin DUO aszpartámot és maltodextrint tartalmaz

 • Az Augmentin DUO aszpartámot (E951) tartalmaz (3,32 mg aszpartám milliliterenként), amely fenilalanin-forrás. Ezért a „fenilketonúria” nevű betegséggel született gyermekek számára ártalmas lehet.
 • Az Augmentin DUO maltodextrint (szőlőcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy gyermeke bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

 1. Hogyan kell szedni az Augmentin DUO-t?

 

Az Augmentin DUO‑t mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően adja be. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Felnőttek és 40 kg‑os vagy ennél nagyobb testtömegű gyermekek

 • Ezt a szuszpenziót rendszerint nem javasolják felnőttek vagy 40 kg‑nál nagyobb testtömegű gyermekek számára. Kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.

 

40 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek

Az adagokat a gyermek testtömegének megfelelően, kilogrammonként számolják ki.

 • A kezelőorvos tájékoztatja arról, mennyi Augmentin DUO‑t adjon be csecsemőjének vagy gyermekének.
 • A csomagolás egy műanyag adagolókanalat vagy műanyag mérőpoharat vagy adagolófecskendőt tartalmaz. Az útmutató az adagolófecskendő használatához a betegtájékoztató végén található.

Ezt használja a pontos adag kiméréséhez kisbabája vagy gyermeke számára.

 • Ajánlott adag: 25 mg/3,6 mg – 45 mg/6,4 mg testtömeg‑kilogrammonként naponta, két részletben beadva.
 • Emelt adag: legfeljebb 70 mg/10 mg testtömeg‑kilogrammonként naponta, két részletben beadva.

 

Vese- és májbetegségben szenvedő betegek

 • Ha gyermekének vesebetegsége van, szükség lehet az adag csökkentésére. Lehet, hogy kezelőorvosa eltérő erősségű készítményt vagy egy másik gyógyszert fog választani.
 • Ha gyermekének májbetegsége van, májműködésének ellenőrzése céljából gyakoribb vérvizsgálatokra lehet szükség.

 

Hogyan kell beadni az Augmentin DUO‑t

 • Az üveget minden adag bevétele előtt jól fel kell rázni.
 • A gyógyszert az étkezés közben kell beadni.
 • A napi adagot egyenlő időközökre kell osztani, úgy, hogy két adag bevétele között legalább 4 óra teljen el. Ne adjon be két adagot 1órán belül.
 • Ne adja gyermekének az Augmentin DUO‑t 2 hétnél tovább. Ha a gyermek továbbra sem érzi jól magát, menjenek vissza az orvoshoz.

 

Ha az előírtnál több Augmentin DUO‑t adott be

Ha túl sok Augmentin DUO‑t adott be gyermekének, a tünetek között lehetnek gyomorpanaszok (hányinger, hányás, hasmenés) vagy görcsök. A lehető leghamarabb beszéljen a gyermekorvossal. Mutassa meg az orvosnak a gyógyszeres üveget.

 

Ha elfelejtette beadni az Augmentin DUO‑t

Ha elfelejtett gyermekének beadni egy adagot, pótolja azt, mihelyt eszébe jut. A következő adagot nem szabad túl hamar beadni, várjon kb. 4 órát a következő adag beadásáig. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha gyermeke abbahagyja az Augmentin DUO szedését

Gyermekének az Augmentin DUO‑t a kúra befejezéséig kell adni, akkor is, ha jobban érzi magát. Gyermekének minden adagra szüksége van a fertőzés legyőzéséhez. Ha néhány baktérium túléli a kezelést, kiújulhat a fertőzés.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezzel a gyógyszerrel kapcsolatban az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő.

 

Állapotok, amelyekre figyelnie kell

 

Allergiás reakciók:

 • bőrkiütés;
 • érgyulladás (vaszkulitisz), amely a bőrön vörös vagy bíborszínű kitüremkedő foltok formájában jelentkezhet, de előfordulhat a test más részein is;
 • láz, ízületi fájdalmak, nyirokcsomó‑duzzanat a nyak-, a hónalj-, és a lágyék környékén;
 • az arc- vagy a torok duzzanata (angioödéma), ami légzési nehézséget okozhat;
 • eszméletvesztés.
  • Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli gyermekénél. Ne adjon be több Augmentin DUO‑t!

 

Vastagbélgyulladás

A vastagbélgyulladás általában véres és nyálkás híg székletet eredményez, hasfájás és/vagy láz kíséretében.

 • Amilyen gyorsan csak lehet, forduljon orvoshoz, és kérje ki a tanácsát, ha ezek a tünetek jelentkeznek gyermekénél.

 

Nagyon gyakori mellékhatások

Ezek 10 beteg közül több mint 1‑nél jelentkezhetnek:

 • hasmenés (felnőtteknél).

 

Gyakori mellékhatások

Ezek 10 beteg közül legfeljebb 1‑nél jelentkezhetnek:

 • gombás fertőzés (Candida – a hüvely-, a szájüreg- vagy a bőrhajlatok gombás fertőzése);
 • hányinger, különösen nagy adagok alkalmazása esetén;
  • ilyen tünetek észlelése esetén az Augmentin DUO‑t étkezés közben kell bevenni.
 • hányás;
 • hasmenés (gyermekeknél).

 

Nem gyakori mellékhatások

Ezek 100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:

 • bőrkiütés, viszketés;
 • kidudorodó, viszkető bőrkiütés (csalánkiütés);
 • emésztési zavar;
 • szédülés;
 • fejfájás.

Vérvizsgálattal kimutatható nem gyakori mellékhatások:

 • a máj által termelt egyes anyagok (enzimek) szintjének emelkedése.

 

Ritka mellékhatások

Ezek 1000 beteg közül legfeljebb 1‑nél jelentkezhetnek:

 • bőrkiütés, amely állhat parányi céltáblára emlékeztető hólyagokból (központi sötét foltok, világosabb területtel övezve, szélükön sötét gyűrűvel – eritéma multiforme).
 • Sürgősen forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli

Vérvizsgálattal kimutatható ritka mellékhatások:

 • a véralvadásban szerepet játszó sejtek számának csökkenése;
 • a fehérvérsejtek számának csökkenése.

 

Gyakorisága nem ismert

Gyakoriságuk a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg:

 • Allergiás reakciók (lásd fent);
 • Vastagbélgyulladás (lásd fent);
 • Az agyat burkoló védőhártya gyulladása (aszeptikus meningitisz);
 • Súlyos bőrreakciók:
 • kiterjedt bőrkiütés hólyagokkal és hámló bőrrel, különösen a száj körül, az orr-, a szem és a nemi szervek tájékán (Stevens–Johnson szindróma), és egy súlyosabb forma, amely a bőr kiterjedt leválását okozza (a testfelület több mint 30%‑a – toxikus epidermális nekrolízis);
 • kiterjedt vörös bőrkiütés apró gennytartalmú hólyagokkal (bullózus exfoliatív dermatitisz);
 • vörös, hámló bőrkiütés, bőr alatti duzzanattal és hólyagokkal (exantematózus pusztulózis);
 • influenzaszerű tünetek bőrkiütéssel, lázzal, duzzadt mirigyekkel és kóros laborvizsgálati eredményekkel (beleértve az emelkedett eozinofil-sejtszámot (eozinofilia) és májenzimeket is). (Gyógyszerreakció Eozinofíliával és Szisztémás tünetekkel (DRESS szindróma)).

 

 • Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli gyermekénél.
 • májgyulladás (hepatitisz);
 • sárgaság, aminek oka a bilirubin (egy máj által termelt anyag) felhalmozódása a vérben, amitől a bőr és a szemfehérje sárga színű lesz;
 • vesegyulladás a vesecsövecskékben;
 • hosszabb véralvadási idő;
 • hiperaktivitás;
 • görcsök (azoknál, akik nagy Augmentin DUO adagokat szednek, vagy akiknek veseproblémája van);
 • fekete szőrös nyelv;
 • a fogfelszín elszíneződése (gyermekeknél), amely fogmosással rendszerint eltávolítható.

Vérvétellel vagy vizeletvizsgálattal kimutatható mellékhatások:

 • nagyon alacsony fehérvérsejtszám;
 • alacsony vörösvértestszám (hemolitikus anémia);
 • kristályok a vizeletben.

Mellékhatások bejelentése

Ha bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell az Augmentin DUO-t tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Száraz por:

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Legfeljebb 25°C‑on tárolandó.

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert (Felhasználható/Felh./EXP).

A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Elkészített szuszpenzió: Hűtőszekrényben (2°C – 8°C) tárolandó. Nem fagyasztható!

Az elkészített szuszpenzió 7 napon belül használható fel.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Augmentin DUO?

 • A készítmény hatóanyagai az amoxicillin és a klavulánsav. A belsőleges szuszpenzió 80 mg amoxicillint (amoxicillin-trihidrát formájában) és 11,4 mg klavulánsavat (kálium-klavulanát formájában) tartalmaz milliliterenként.
 • Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, aszpartám (E951), nátrium‑benzoát, kroszpovidon, xantán gumi, szilícium‑dioxid, vízmentes kolloid szilícium‑dioxid, karmellóz‑nátrium, földieper aroma (maltodextrint tartalmaz).
 • Lásd még „Az Augmentin DUO aszpartámot és maltodextrint tartalmaz” című részt a 2. pontban.

 

Milyen az Augmentin DUO külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az Augmentin DUO 400 mg/57 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz törtfehér színű por 107 ml-es, 147 ml-es, 190 ml-es vagy 200 ml-es átlátszó üvegben, csavaros alumínium, garanciazáras, belső lakkréteggel és polivinil-klorid (PVC) vagy poliolefin bevonattal ellátott kupakkal. Elkészítés után az üveg 35 ml, 70 ml vagy 140 ml törtfehér színű folyékony keveréket, más néven szuszpenziót tartalmaz.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

GlaxoSmithKline Kft.

1124 Budapest, Csörsz u. 43.

 

Gyártók

SmithKline Beecham Pharmaceuticals

Worthing

West Sussex

BN148QH

Egyesült Királyság

 

vagy

 

GlaxoWellcome Production

Zi de la Peyenniere

53100 Mayenne Cedex

Franciaország

 

OGYI-T-1352/05         35ml

OGYI-T-1352/06         70ml

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Ausztria – Augmentin

Ciprus – Augmentin

Csehország ‑ Augmentin Duo

Egyesült Királyság – Augmentin

Észtország – Augmentin

Finnország – Augmentin

Görögország – Augmentin

Lengyelország – Augmentin

Lettország – Augmentin 400 mg/57 mg/5 ml pulveris iekšķīgi lietojamas suspensijas pagatavošanai

Magyarország – Augmentin DUO

Málta – Augmentin Duo

Izland – Augmentin

Írország – Augmentin Duo

Olaszország – Augmentin, Clavulin

Portugália – Augmentin Duo

Románia – Augmentin BIS

Szlovákia – Augmentin DUO

Szlovénia – Augmentin

 

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2019. január

 

 

 

 

Tanács/orvosi felvilágosítás

 

Az antibiotikumokat baktériumok által okozott fertőzések kezelésére alkalmazzák. Vírusok által okozott fertőzések ellen hatástalanok.

 

Néha a baktérium okozta fertőzés nem reagál az antibiotikum‑kezelésre. Ennek a leggyakoribb oka az, hogy a fertőzést okozó baktériumok nem reagálnak, vagyis rezisztensek az alkalmazott antibiotikumra. Ez azt jelenti, hogy életben maradhatnak, sőt szaporodnak az antibiotikum alkalmazása ellenére.

 

A baktériumok számos okból rezisztenssé válhatnak az antibiotikumokra. Az antibiotikumok körültekintő használata segíthet csökkenteni annak a lehetőségét, hogy a baktériumok rezisztenssé váljanak velük szemben.

 

Amikor kezelőorvosa Önnek egy antibiotikum‑kezelést rendel, azzal kizárólag a jelenlegi betegségét kívánja gyógyítani. Ha figyelmet szentel a következő tanácsoknak, segíti megelőzni olyan rezisztens baktériumok kialakulását, amelyekre nem hat az antibiotikum.

 

1.    Nagyon fontos, hogy az antibiotikumot a megfelelő adagban, a megfelelő időpontokban és megfelelő számú napon keresztül szedje. Olvassa el a dobozon lévő utasításokat, és ha valamit nem ért, kérjen tájékoztatást kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.

2.    Ne szedjen antibiotikumot, csak ha azt kezelőorvosa kimondottan Önnek rendelte, és kizárólag annak a fertőzésnek a kezelésére alkalmazza, amelyre azt felírták.

3.    Ne szedjen olyan antibiotikumot, amelyet más számára írtak fel, még akkor se, ha az Önéhez hasonló fertőzésben szenved.

4.    Ne adja át másoknak az Önnek rendelt antibiotikumot.

5.    Ha az orvos előírásának megfelelően szedte a gyógyszert, és maradt az antibiotikumból, a megmaradt gyógyszert vigye vissza a gyógyszertárba, szakszerű megsemmisítés céljából.

 

Elkészítési útmutató

 

Használat előtt ellenőrizze a kupak épségét! Rázza fel az üveget, hogy a por fellazuljon!

Töltsön hozzá vizet (az alábbiak szerint). Fordítsa fel és rázza jól össze!

 

Hatáserősség Elkészítéskor hozzáadandó víz térfogata (ml) Az elkészített belsőleges szuszpenzió végtérfogata (ml)
400 mg/57 mg/5 ml 32 35
  64 70
  127 140

 

A szuszpenzió más módon is elkészíthető: rázza fel az üvegtartályt, hogy a por fellazuljon, majd töltsön annyi vizet az üvegbe, hogy az közvetlenül a címkén levő jel alá érjen, és lefelé fordítva jól rázza össze! Ezután egészítse ki vízzel pontosan a jelzésig, fordítsa lefelé és ismét jól rázza össze!

 

 

Útmutató az adagolófecskendő használatához

 

A mellékelt adagolófecskendő szolgál az Augmentin DUO beadására

Az adagolófecskendő csak az Augmentin DUO beadására szolgál, és nem használható semmilyen más gyógyszer beadásához, mert a jelölések kizárólag az Augmentin DUO-ra érvényesek. Az adagolófecskendő egy csatlakozó feltéttel együtt kerül forgalomba, amely lehetővé teszi az adagolófecskendőnek az üveg nyakára való illesztését.

 

Az adagok az adagolófecskendőn milliliterben (ml-ben) vannak feltüntetve. Gyermekének a kezelőorvos által rendelt adagokat kell beadnia.

 

Az első használat előtt ellenőrizze a kupak épségét!

Használat előtt ellenőrizze az adagolófecskendő és a csatlakozó feltét tisztaságát, és szükség esetén öblítse át azokat tiszta vízzel.

 

 1. Minden használat előtt jól rázza össze az üveget!

 

Abban az esetben, ha az üvegcímkén egy, a feltöltési térfogatot jelző jelzés van:

Vegye le a kupakot.

Töltsön annyi vizet az üvegbe, hogy az közvetlenül a címkén levő jel alá érjen.

Zárja le, fordítsa fejjel lefelé, és alaposan rázza össze, majd egészítse ki a térfogatot vízzel pontosan a jelig. Ismét fordítsa fejjel lefelé, és alaposan rázza össze.

 

 1. Vegye le a kupakot az üvegről.

 1. Távolítsa el a csatlakozó feltétet az adagolófecskendőről. Erősen fogja meg az üveget, és illessze a csatlakozó feltétet az üveg nyakába (a csatlakozó feltétnek stabilan a helyén kell maradnia).

Nyomja az adagolófecskendőt a csatlakozó feltétbe úgy, hogy az stabilan benne is maradjon.

 1. Fordítsa fejjel lefelé az üveget úgy, hogy közben az adagolófecskendőt a helyén tartja, és szívja fel a kezelőorvos által előírt adagot.

 1. Fordítsa vissza az üveget, és húzza ki az adagolófecskendőt.

 

 1. Az adag beadásához óvatosan helyezze az adagolófecskendő végét a szájüregbe, és lassan nyomja le az adagolófecskendő dugattyúját (ismételje meg a 4., 5. és a 6. lépést, ha egynél több adagolófecskendőnyi mennyiség szükséges az adag beadásához.).

 1. Az adagolófecskendőt alaposan öblítse át tiszta vízzel. Hagyja az adagolófecskendőt teljesen megszáradni a következő használat előtt.

 1. Csavarja vissza a kupakot az üvegre.

Tárolja az üveget hűtőszekrényben, és felhasználás előtt mindig rázza fel.

Elkészítés után a szuszpenzió 7 napon belül használható fel.