Arpilif 10 mg szájban diszpergálódó tabletta

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Arpilif 10 mg szájban diszpergálódó tabletta

Arpilif 15 mg szájban diszpergálódó tabletta

 

aripiprazol

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer az Arpilif és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az Arpilif szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni az Arpilif-et?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az Arpilif-et tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az Arpilif és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az Arpilif hatóanyaga az aripiprazol, és az úgynevezett antipszichotikumok csoportjába tartozik.

Olyan felnőttek és 15 éves vagy idősebb serdülőkorúak kezelésére alkalmazzák, akik olyan dolgokat láthatnak, hallhatnak vagy érzékelhetnek, amelyek valójában nincsenek ott, , gyanakvással, téveszmékkel, beszéd és viselkedésbeli zavarral és érzelmi elsivárosodással járó betegségben szenvednek. Ezek a betegek depressziósak, önvádlók, szorongók vagy feszültek is lehetnek.

 

Az Arpilif-et olyan felnőttek és 13 éves vagy idősebb serdülők kezelésére alkalmazzák, akik egy olyan betegségtől szenvednek, melynek tünetei a túlzott feldobottság, felfokozott aktivitás, a szokásosnál kevesebb alvásigény, felgyorsult beszéd gondolatrohanással és olykor nagyfokú ingerlékenység. Ezen kívül felnőtteknél megelőzi az ezen állapotba történő visszaesést azoknál a betegeknél, akik az Arpilif-kezelésre reagáltak.

 

 

 1. Tudnivalók az Arpilif szedése előtt

 

Ne szedje az Arpilif-et

 • ha allergiás az aripiprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Arpilif szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

Öngyilkossági gondolatokról és viselkedésről számoltak be az aripiprazol kezelés során. Azonnal számoljon be orvosának arról, ha bármilyen önmaga károsításával kapcsolatos gondolata vagy érzése van.

 

Az Arpilif készítménnyel végzett kezelés előtt mondja el orvosának, ha az alábbiakban szenved:

 

 • magas vércukorszint (amire olyan tünetek jellemzőek, mint a kínzó szomjúság, nagy mennyiségű vizelet ürítése, étvágynövekedés és gyengeségérzés) vagy a családjában előfordult cukorbetegség
 • görcsök (rohamok), mivel orvosa esetleg folyamatosabban szeretné figyelemmel kísérni Önt
 • önkéntelen, rendszertelen izommozgás, különösen az arcon
 • szív-, és érrendszeri megbetegedések, szív-, és érrendszeri megbetegedések a családban, agyi érkatasztrófa („sztrók”) vagy átmeneti agyi vérellátási zavar („mini” sztrók), rendellenes vérnyomás
 • vérrögök vagy a családi kórtörténetben szereplő vérrögök, mivel az antipszichotikumokat összefüggésbe hozták a vérrögök kialakulásával
 • korábban tapasztalt, túlzott mértékű játékszenvedély

 

Ha testtömeg-gyarapodás, szokatlan mozgások, a normál napi tevékenységeket akadályozó aluszékonyság, bármilyen nyelési nehézség vagy túlérzékenységi tünet fordul elő, kérjük, jelezze kezelőorvosának.

 

Ha Ön idősebb beteg és demenciában szenved (emlékezetkieséssel és egyéb szellemi képességek elvesztésével járó betegség), Ön vagy gondviselője/hozzátartozója feltétlenül közölje a kezelőorvossal, ha a korábbiakban szélütése (sztrók) vagy átmeneti agyi vérellátási zavara („mini” sztrókja) volt.

 

Haladéktalanul közölje kezelőorvosával, ha bármilyen, olyan gondolata vagy érzése támad, hogy kárt tegyen önmagában. Az aripiprazol-kezelés során öngyilkossági gondolatokról és öngyilkos magatartásról számoltak be.

 

Haladéktalanul jelezze kezelőorvosának, ha magas lázzal járó izomfeszülést vagy izommerevséget, verejtékezést, megváltozott tudatállapotot vagy nagyon gyors, illetve rendszertelen szívverést észlel.

 

Számoljon be róla az orvosának, ha Ön vagy családja/ápolója azt veszi észre, hogy olyan késztetések vagy vágyak alakulnak ki Önnél, hogy az Önre szokatlan módon viselkedjen, ha nem tud ellenállni a késztetésnek, ösztönnek vagy kísértésnek, hogy olyan tevékenységeket hajtson végre, melyek kárt okozhatnak Önben vagy másokban. Ezeket késztetéskontroll zavaroknak nevezzük, és olyan viselkedéseket foglalhatnak magukba, mint a megszállott játékszenvedély, a mértéktelen evés vagy költekezés, bármilyen abnormálisan magas szexuális vágy, illetve a megnövekedett szexuális gondolatokkal vagy érzésekkel való elfoglaltság. Előfordulhat, hogy ezek ismeretében orvosának változtatnia kell az Ön dózisán, vagy meg kell szüntetnie az adagolást.

 

Az aripiprazol álmosságot, felálláskor vérnyomásesést, szédülést, valamint a mozgás- és egyensúlyozó képességben változást okozhat, amely eleséshez vezethet. Óvatosan kell eljárni, különösen akkor, ha Ön idős vagy legyengült beteg.

 

Gyermekek és serdülők

Ez a gyógyszerkészítmény nem alkalmazható 13 éves kor alatti gyermekek és serdülők esetén. Biztonságossága és hatásossága ezen betegek körében nem ismert.

 

Egyéb gyógyszerek és az Arpilif

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a rendelvény nélkül kapható gyógyszereit is.

 

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek: az Arpilif növelheti a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a vérnyomása beállítására szolgáló gyógyszert szed.

 

Az Arpilif más gyógyszerekkel történő együttes szedése esetén előfordulhat, hogy az orvosának módosítania kell az Arpilif vagy egyéb gyógyszereinek adagját. Különösen fontos megemlíteni a következőket kezelőorvosának:

 • szívritmuszavart korrigáló gyógyszerek (pl. kinidin, amiodaron, flekainid)
 • depresszió elleni gyógyszerkészítmények vagy gyógynövények, melyeket a depresszió, illetve szorongás kezelésére alkalmaznak (pl. fluoxetin, paroxetin, venlafaxin, orbáncfű)
 • gombaellenes gyógyszerek (pl. ketokonazol, itrakonazol)
 • bizonyos gyógyszerek, melyeket HIV-fertőzés kezelésére alkalmaznak (pl. efavirenz, nevirapin, proteáz-inhibitorok, pl. indinavir, ritonavir)
 • görcsoldók, melyeket az epilepszia kezelésére használnak (pl. karbamazepin, fenitoin, fenobarbital)
 • A tuberkolózis kezelésére használt bizonyos antibiotikumok (rifabutin, rifampicin).

 

Ezek a gyógyszerek megnövelhetik a mellékhatások kockázatát, vagy lecsökkenthetik az Arpilif hatását. Ha szokatlan tüneteket észlel, amikor ezeket a gyógyszereket az Arpilif-fel együtt szedi, kezelőorvosához kell fordulnia.

 

A szerotonin szintjét növelő gyógyszerek jellemzően az alábbi állapotok esetén használatosak: depresszió, generalizált szorongásos rendellenesség, obsessiv-compulsiv betegség (OCD) és szociális fóbia, valamint migrén és fájdalom:

 • triptánok, tramadol és tryptophan az alábbi állapotok esetén: depresszió, generalizált szorongásos rendellenesség, obsessiv-compulsiv betegség (OCD) és szociális fóbia, valamint migrén és fájdalom
 • SSRI-k (pl. paroxetin és fluoxetin) depresszióra, OCD-re, pánikra és szorongásra
 • egyéb antidepresszánsok (pl. venlafaxin és tryptophan) súlyosann depressziók esetén
 • triciklikus (pl. klomipramin és amitriptilin) depresszív betegségek esetén
 • orbáncfű (Hypericum perforatum), gyógynövény enyhe depresszió esetén
 • fájdalomcsillapítók (pl. tramadol és pethidin) fájdalom csillapítására
 • triptánok (pl. sumatriptán és zolmitripitán) migrén kezelésére

 

Az Arpilif egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

Ez a gyógyszer étkezéstől függetlenül szedhető. Ne fogyasszon alkoholt!

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A következő tünetek jelentkezhetnek olyan újszülött csecsemőknél, akiknek édesanyja Arpilif -et szedett a harmadik trimeszterben (a terhesség utolsó három hónapjában): remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, izgatottság, légzési problémák és táplálási zavarok. Ha az Ön újszülött gyermekénél ezen tünetek bármelyike előfordul, tájékoztassa kezelőorvosát.

 

Amennyiben Arpilif-et szed, orvosa meg fogja beszélni Önnel, hogy szoptasson-e, figyelembe véve a kezelésből Önnek származó előnyöket és az újszülöttnek a szoptatásból fakadó előnyöket. Mindkettőre nincs lehetőség. Beszéljen orvosával arról, mi gyermeke táplálásának a legjobb módja, ha ezt a gyógyszert szedi.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Szédülés és látási problémák léphetnek fel az ezzel a gyógyszerrel történő kezelés során (lásd 4. pont).

Ezt figyelembe kell venni azokban az esetekben, amikor teljes éberségre van szükség, pl. gépjármű vezetésekor vagy gépek kezelésekor.

 

Az Arpilif aszpartámot tartalmaz

Azok a betegek, akik nem tudnak fenilalanint szedni, vegyék figyelembe, hogy az Arpilif szájban diszpergálódó tabletta aszpartámot tartalmaz.  Az aszpartán egy fenilalanin forrás. Ártalmas lehet, ha Ön a fenilketonuriának nevezett ritka genetikai rendellenességben szenved, amely során a fenilalanin felhalmozódik, mert a szervezet nem tudja megfelelően eltávolítani.

 

 

 1. Hogyan kell szedni az Arpilif-et?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek 15 mg naponta egyszer. Ennek ellenére kezelőorvosa előírhat alacsonyabb vagy magasabb adagot is, maximum 30 mg-ot naponta egyszer.

 

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

Ezt a gyógyszerkészítményt kisebb adaggal lehet elkezdeni a belsőleges oldat (folyadék) gyógyszerformával. Az adag fokozatosan emelhető a serdülőkorúak ajánlott napi 10 mg-os adagjáig. Ennek ellenére kezelőorvosa előírhat alacsonyabb vagy magasabb adagot is, de legfeljebb 30 mg-ot naponta.

 

Ha az Arpilif alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Az Arpilif szájban diszpergálódó tablettát lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban szedje be. Nincs jelentősége, hogy a tablettát étkezés közben vagy étkezésen kívül szedi be.

 

A buborékfóliát közvetlenül a tabletta bevétele előtt nyissa fel. Egyetlen tabletta kivételéhez nyissa ki a dobozt és húzza hátra a fóliát a buborékcsomagoláson, hogy hozzáférhessen a tablettához. Ne nyomja át a tablettát a buborékfólián keresztül, mivel így a tabletta sérülhet. Amint a buborékfóliát kinyitotta, azonnal vegye ki száraz kézzel a tablettát és helyezze a sértetlen, szájban diszpergálódó tablettát a nyelvére. A tabletta gyorsan szétesik a nyálban. A szájban diszpergálódó tablettát folyadékkal, vagy anélkül is beveheti.

A tablettát vízben is eloszlathatja és megihatja az így keletkezett szuszpenziót.

 

Még ha jobban is érzi magát, ne változtassa meg, illetve ne hagyja abba az Arpilif napi adagjának szedését anélkül, hogy azt előzőleg kezelőorvosával megbeszélte volna.

 

Ha az előírtnál több Arpilif-et vett be

Amennyiben észleli, hogy az Arpilif tablettából többet vett be, mint amennyit kezelőorvosa Önnek előírt (vagy, ha valaki más beszedett néhány Arpilif tablettát), azonnal értesítse kezelőorvosát. Amennyiben nem tudja elérni kezelőorvosát, keresse fel a legközelebbi kórházat és vigye magával a készítmény dobozát!

 

Azon betegek, akik túl sok aripiprazolt vettek be, az alábbi tüneteket tapasztalták:

 • gyors szívverés, izgatottság/agresszivitás, beszédproblémák.
 • Szokatlan mozdulatok (különösen az arcon és a nyelven), valamint lecsökkent tudatállapot.

 

Egyéb tünetek többek között:

 • akut confusio, rohamok (epilepszia), kóma, láz, gyorsabb lélegzetvétel és izzadás kombinációja,
 • izommerevség, szendergés vagy álmosság, lassabb lélegzetvétel, fuldoklás, magas vagy alacsony vérnyomás, rendellenes szívritmus.

 

Azonnal beszéljen orvosával vagy a kórházzal, ha a fentieket tapasztalja.

 

Ha elfelejtette bevenni az Arpilif-et

Amennyiben kihagyott egy adagot, vegye be az elfelejtett adagot amilyen gyorsan csak lehet, de ne vegyen be kétszeres adagot egy nap alatt.

 

Ha idő előtt abbahagyja z Arpilif szedését

Ne hagyja abba a kezelést csak azért, mert jobban érzi magát. Fontos, hogy folytassa az Arpilif szedését, egészen addig, amíg orvosa kéri Öntől.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • diabetes mellitus,
 • alvászavar,
 • szorongás,
 • nyugtalanság, és képtelen nyugodtan maradni, nehezen ül egy helyben,
 • akaratlan izomrángás vagy rángatózó, csavarodó mozgások, nyugtalan lábak,
 • remegés,
 • fejfájás,
 • fáradtság,
 • aluszékonyság,
 • ájulás közeli állapot,
 • remegés és homályos látás,
 • székrekedés vagy nehézkes székletürítés,
 • emésztészavar,
 • szédülés,
 • fokozott nyáltermelés,
 • hányás,
 • kimerültség.

 

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

 

 • Megnövekedett vér hormon prolaktin szint,
 • túl sok cukor a vérben,
 • depresszió,
 • módosult vagy gyors szívritmus, vagy megnövekedett szexuális vágy,
 • akaratlan száj-, nyelv- és végtagmozgás (tardiv diszkinézia),
 • elcsavarodó mozdulatokat okozó izomrendellenesség (disztónia),
 • kettős látás, bizonyos emberek depresszióba süllyedhetnek,
 • gyors szívritmus,
 • felálláskor hirtelen leeső vérnyomás, ami szédülést, ájulásközeli állapotot vagy ájulást okozhat,
 • csuklás.

 

A következő mellékhatásokat az orális aripiprazol forgalomba hozatalát követően jelentették, de előfordulási gyakoriságuk nem ismert:

 

 • Bizonyos fehérvérsejtek alacsony szintjének módosulása, szokatlan szívritmus,
 • a vérlemezkék alacsony szintje,
 • megmagyarázhatatlan hirtelen elhalálozás, szívroham, allergiás reakció (pl. Duzzanat a szájban, a nyelven, az arcon vagy a torokban, viszketés, bőrkiütés), csalánkiütés),
 • magas vércukorszint, diabetes kialakulása vagy rosszabbodása, ketoacidosis (ketonok a vérben és a vizeletben) vagy kóma,
 • magas/alacsony vércukorszint,
 • elégtelen nátriumszint a vérben,
 • étvágyvesztés (anorexia),
 • testsúlyvesztés,
 • testsúlygyarapodás, testsúlyvesztés, anorexia, idegesség,
 • izgatottság, szorongás, túlzott játékszenvedély, önyilkossági gondolatok, öngyilkossági kísérlet, öngyilkosság,
 • agresszivitás,
 • izgatottság,
 • idegesség,
 • a láz, az izommerevség, a gyorsabb lélegzetvétel, az izzadás, a lecsökkent tudatállapot kombinációja, valamint hirtelen változások a vérnyomásban, a szívritmusban és ájulás (neuroleptikus rosszindulatú szindróma),
 • beszédzavar, roham,
 • szerotonin szindróma (nagy örömérzést, aluszékonyságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részeg érzést, lázat, izzadást vagy merev izmokat okozni képes reakció),
 • beszédzavar,
 • a szemgolyók egy helyben való rögzülése,
 • a láz, az izommerevség, a gyorsabb lélegzetvétel, az izzadás, a lecsökkent tudatállapot kombinációja, valamint hirtelen változások a vérnyomásban, a szívritmusban és ájulás,
 • életveszélyes szabálytalan szívritmus,
 • szívroham,
 • lassúbb szívritmus,
 • magas vérnyomás, vérrögök különösen a lábak vénáiban (a tünetek többek között: duzzadás, fádalom és elvörösödés a lábon), mely a vérereken keresztül eljuthat a tüdőkig mellkasi fájdalmat és légzési nehézséget okozva (ha ezen tünetek bármelyikét észleli, kérjen azonnali orvosi segítséget)),
 • magas vérnyomás,
 • ájulás,
 • élelmiszer véletlen inhalálása, ami pneumonia (tüdőfertőzés) kockázatát okozhatja,
 • izomgörcsök a hangképző szerv körül,
 • hasnyálmirigy-gyulladás,
 • nyelési nehézség,
 • hasmenés,
 • hasi diszkomfort,
 • gyomorszáji diszkomfort,
 • májkárosodás,
 • májgyulladás,
 • a bőr és a szemfehérje elsárgulása,
 • rendellenes májtesztértékek,
 • bőrkiütés,
 • fényérzékenység,
 • kopaszság,
 • túlzott izzadás,
 • rendellenes izomösszeomlás, ami veseproblémákhoz vezethet,
 • izomfájdalom,
 • merevség,
 • önkéntelen vizeletvesztés (inkontinencia),
 • vizeletürítési nehézség,
 • megvonási tünetek újszülötteknél, terhesség alatti expozíció esetén,
 • elnyújtott, illetve fájdalmas erekció,
 • a belső testhőmérséklet irányításának nehézkessé válása, túlhevülés,
 • mellkasi fájdalom,
 • a kezek, a bokák vagy a lábfej duzzadása,
 • a vérvizsgálatokban: megnövekedett vagy fluktuáló vércukorszint, megnövekedett glikált hemoglobinszint.
 • Képtelen a késztetésnek, az ösztönnek vagy a kísértésnek ellenállni, hogy olyasvalamit végezzen el, ami önmagának vagy másoknak káros lehet, többek között:
  • játékszenvedéllyel kapcsolatos erős késztetés, a súlyos személyes vagy családi következmények ellenére
  • módosult vagy megnövekedett szexuális vágy és az Önre vonatkozóan vagy másokkal kapcsolatban jelentős hatású viselkedés, pl. Megnövekedett szexuális vágy
  • irányíthatatlan túlzott vásárlási láz
  • mértéktelen evés (nagy mennyiségű étel elfogyasztása rövid időn belül) vagy megszállott evés (a szokásosnál több étel elfogyasztása, illetve több étel elfogyasztása, mint ami éhségének csillapításához szükséges)
  • egyre gyakoribb elkalandozás.

Számoljon be orvosának arról, ha ezen viselkedések bármelyikét tapasztalja, orvosa meg fogja beszélni Önnel ezen tünetek csökkentésének és kezelésének módjait.

 

Idős, demenciában szenvedő betegeknél az aripiprazol szedésének ideje alatt több halálos kimenetelű esetet is jelentettek. A fentieken kívül szélütést vagy átmeneti agyi vérellátási zavart jelentettek.

 

További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél

Tizenhárom éves vagy annál idősebb serdülőkorúak hasonló típusú mellékhatásokat és hasonló gyakorisággal tapasztaltak, mint a felnőttek, kivéve az álmosságot, kontrollálhatatlan izomrángatózást vagy akaratlan mozdulatokat, nyugtalanságot és fáradtságot, melyek nagyon gyakoriak voltak (10 beteg közül több mint egy), valamint a felhasi fájdalmat, szájszárazságot, megnövekedett szívfrekvenciát, testtömeg-gyarapodást, megnövekedett étvágyat, izomrángatózást, kontrollálhatatlan végtagmozgást és szédülés érzést – különösen fekvő vagy ülőhelyzetből történő felállásnál – melyek gyakoriak voltak (100 beteg közül több mint egy).

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben  található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell az Arpilif-et tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Arpilif?

A készítmény hatóanyaga az aripiprazol.

 

Arpilif 10 mg szájban diszpergálódó tabletta:

Egy tabletta 10 mg aripiprazolt tartalmaz.

 

Egyéb összetevők:

Kalcium-szilikát

Kroszkarmellóz-nátrium

Kroszpovidon

Szilícium-dioxid

Xilit

Mikrokristályos cellulóz

Aszpartám (E951)

Aceszulfám-kálium

Borkősav

Magnézium-sztearát

Vörös vas-oxid (E172)

Vanillin

 

Arpilif 15 mg szájban diszpergálódó tabletta:

Egy tabletta 15 mg aripiprazolt tartalmaz.

 

Egyéb összetevők:

Kalcium-szilikát

Kroszkarmellóz-nátrium

Kroszpovidon

Szilícium-dioxid

Xilit

Mikrokristályos cellulóz

Aszpartám (E951)

Aceszulfám-kálium

Borkősav

Magnézium-sztearát

Sárga vas-oxid (E172)

Vanillin

 

Milyen az Arpilif külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Arpilif 10 mg szájban diszpergálódó tabletta: Kerek és halvány rózsaszín tabletta

Arpilif 15 mg szájban diszpergálódó tabletta: Kerek és halvány barna tabletta

 

14, 28, 49, 56 vagy 98 tabletta

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és gyártó

ELPEN Pharmaceutical Co.Inc

95, Marathonos Ave., 19009 Pikermi, Attica

Görögország

 

Arpilif 10 mg szájban diszpergálódó tabletta

OGYI-T-22955/11     14x

OGYI-T-22955/03     28x

OGYI-T-22955/19     49x

OGYI-T-22955/12     56x

OGYI-T-22955/13     98x

 

Arpilif 15 mg szájban diszpergálódó tabletta

OGYI-T-22955/14     14x

OGYI-T-22955/04     28x

OGYI-T-22955/20     49x

OGYI-T-22955/15     56x

OGYI-T-22955/16     98x

 

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Hollandia                    Arpilif

Németország    Arpilif

Görögország    Arpilif

Magyarország  Arpilif

Olaszország                 Arpilif

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:  2019.06.27.