Arisppa 5 mg tabletta

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Arisppa 5 mg tabletta

Arisppa 10 mg tabletta

Arisppa 15 mg tabletta

Arisppa 20 mg tabletta

Arisppa 30 mg tabletta

aripiprazol

 

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer az Arisppa és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az Arisppa szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni az Arisppa tablettát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az Arisppa tablettát tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az Arisppa és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az Arisppa hatóanyaga az aripiprazol, az úgynevezett „antipszichotikumok” csoportjába tartozik. Olyan felnőttek és 15 éves vagy idősebb serdülőkorúak kezelésére alkalmazzák, akik hallási, látási vagy érzékszervi hallucinációkkal, gyanakvással, téveszmékkel, beszéd- és viselkedészavarral, érzelmi elsivárosodással járó betegségben szenvednek. Ezek a betegek depressziósak, önvádlók, szorongók vagy feszültek lehetnek.

 

Az Arisppa tablettát olyan felnőttek és 13 éves vagy idősebb serdülők kezelésére alkalmazzák, akik egy olyan betegségtől szenvednek, melynek tünetei a túlzott feldobottság, a felfokozott aktivitás, a szokásosnál kevesebb alvásigény, a felgyorsult beszéd gondolatrohanásokkal, és olykor a nagyfokú ingerlékenység. Ezen kívül, megelőzi az ezen állapotba történő visszaesést azoknál a felnőtt betegeknél, akik az Arisppa tablettával végzett kezelésre reagáltak.

 

 

 1. Tudnivalók az Arisppa szedése előtt

 

Ne szedje az Arisppa tablettát:

 • ha allergiás az aripiprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Arisppa szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

 

Aripiprazol-kezelés alatt öngyilkossági gondolatokról és viselkedésről számoltak be. Azonnal értesítenie kell kezelőorvosát, ha bármilyen öngyilkossággal kapcsolatos gondolata van, vagy kárt akar tenni magában.

 

Az Arisppa-kezelés megkezdése előtt jelezze kezelőorvosának, ha az alábbi megbetegedések bármelyikében szenved:

 • magas vércukorszint (jellemző tünetei többek között a kínzó szomjúság, nagy mennyiségű vizelet ürítése, étvágyfokozódás és gyengeségérzés), vagy a családjában előfordult cukorbetegség;
 • görcsök (görcsrohamok), mert előfordulhat, hogy kezelőorvosa szorosabb megfigyelés alatt kívánja tartani;
 • akarattól független, rendszertelen izommozgás, különösen az arcon;
 • szív-, és érrendszeri megbetegedések vagy ezek előfordulása a családban, agyi érkatasztrófa („sztrók”) vagy átmeneti agyi vérellátási zavar („mini” sztrók), rendellenes vérnyomás;
 • vérrögök vagy ezek családi kórelőzménye – mivel az antipszichotikumokat összefüggésbe hozták a vérrögök kialakulásával;
 • korábban tapasztalt, túlzott mértékű játékszenvedély.

 

Ha testtömeg-növekedést, szokatlan mozgásokat, a szokványos napi tevékenységeket akadályozó aluszékonyságot, bármilyen nyelési nehézséget vagy túlérzékenységi tünetet tapasztal, kérjük, jelezze kezelőorvosának.

 

Ha Ön idősebb beteg és demenciában (emlékezetkieséssel és egyéb szellemi képességek elvesztésével járó betegség) szenved, Ön vagy a gondviselője/hozzátartozója feltétlenül közölje a kezelőorvossal, ha a korábbiakban szélütése (sztrók) vagy átmeneti agyi vérellátási zavara („mini” sztrókja) volt.

Haladéktalanul közölje kezelőorvosával, ha bármilyen, olyan gondolata vagy érzése támad, hogy kárt tegyen önmagában. Az aripiprazol-kezelés során öngyilkossági gondolatokról és öngyilkos magatartásról számoltak be.

 

Haladéktalanul jelezze kezelőorvosának, ha magas lázzal járó izomfeszülést vagy izommerevséget, verejtékezést, megváltozott tudatállapotot, vagy nagyon gyors, illetve rendszertelen szívverést észlel.

 

Tájékoztassa kezelőorvosát ha Ön vagy családja/ gondozója úgy találja, hogy Önnél szokatlan viselkedést kiváltó belső kényszer vagy kínzó vágy alakult ki, és nem tud ellenállni bizonyos, saját magát vagy másokat veszélyeztető cselekedetekre ösztönző indítéknak, késztetésnek vagy kísértésnek. Ezeket a jelenségeket impulzuskontroll-zavaroknak hívják és olyan viselkedésbeli változások lehetnek, mint pl. a kóros szerencsejáték-szenvedély, falási vagy vásárlási kényszer, a fokozott szexuális vágy vagy a szexuális gondolatok és érzések eluralkodása.

Lehetséges, hogy kezelőorvosa módosítja a gyógyszeradagot, vagy le is állíthatja a kezelést.

 

Az aripiprazol álmosságot, felálláskor vérnyomásesést, szédülést, valamint a mozgás- és egyensúlyozó képességben változást okozhat, amely eleséshez vezethet. Óvatosan kell eljárni, különösen akkor, ha Ön idős vagy legyengült beteg.

 

Gyermekek és serdülők

Ez a gyógyszer nem alkalmazható gyermekeknél és 13 éves kor alatti serdülők esetén. A gyógyszer biztonságossága és hatásossága ezeknél a betegeknél nem ismert.

 

Egyéb gyógyszerek és az Arisppa tabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek: Az Arisppa fokozhatja a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a vérnyomása beállítására szolgáló gyógyszert szed.

 

Az Arisppa tabletta más gyógyszerekkel történő együttes szedése esetén előfordulhat, hogy az orvosnak módosítania kell az Arisppa vagy a többi gyógyszer adagját. Különösen fontos megemlítenie kezelőorvosának a következőket:

 • szívritmus-szabályozó gyógyszerek (pl. kinidin, amiodaron, flekainid);
 • depresszió és szorongás elleni gyógyszerek és gyógynövénykészítmények (pl. fluoxetin, paroxetin, venlafaxin, orbáncfű);
 • gombaellenes gyógyszerek (pl. ketokonazol, itrakonazol);
 • bizonyos gyógyszerek, amelyeket HIV-fertőzés kezelésére alkalmaznak (például efavirenz, nevirapin, proteáz-inhibitorok, pl. indinavir, ritonavir);
 • epilepszia kezelésére használt görcsoldók (pl. karbamazepin, fenitoin, fenobarbitál);
 • a tuberkulózis kezelésére használt bizonyos antibiotikumok (rifabutin, rifampicin).

 

Ezek a gyógyszerek megnövelhetik a mellékhatások kialukálásának kockázatát, vagy csökkenthetik az Arisppa hatását; ha szokatlan tüneteket észlel miközben ezeket a gyógyszereket az Arisppa tablettával együtt szedi, kezelőorvosához kell fordulnia.

 

A szerotoninszintet növelő gyógyszereket rendszerint olyan betegségek kezelésre használják, mint a depresszió, az általános szorongásos zavar, a kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív zavar, OCD) és a szociális fóbia, valamint migrén és fájdalom:

 • triptánok, tramadol és triptofán, amelyeket például depresszió, általános szorongásos zavar, kényszerbetegség (OCD) és szociális fóbia, valamint migrén és fájdalom kezelésére használnak,
 • SSRI-k (pl. paroxetin és fluoxetin), amelyeket depresszió, OCD, pánik és szorongás kezelésére használnak,
 • egyéb antidepresszánsok (pl. venlafaxin és triptofán), amelyeket depresszió kezelésére használnak,
 • triciklusos szerek (pl. klomipramin és amitriptilin), amelyeket depresszió kezelésére használnak,
 • orbáncfű (Hypericum perforatum), az enyhe depresszió kezelésére használt gyógynövény,
 • fájdalomcsillapítók (pl. tramadol és petidin), amelyeket a fájdalom enyhítésére használnak,
 • triptánok (pl. szumatriptán és zolmitriptán), amelyeket a migrén kezelésére használnak.

 

Ezek a gyógyszerek fokozhatják a mellékhatások kialakulásának kockázatát; ha e gyógyszerek bármelyikének és az Arisppa tablettának az egyidejű alkalmazása alatt bármilyen szokatlan tünet jelentkezik, keresse fel kezelőorvosát.

 

Az Arisppa egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

Ez a gyógyszer étkezéstől függetlenül szedhető.

Az alkoholfogyasztás kerülendő.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A következő tünetek jelentkezhetnek olyan újszülött csecsemőknél, akiknek édesanyja Arisppa tablettát szedett a harmadik trimeszterben (a terhesség utolsó három hónapjában): remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, izgatottság, légzési problémák és táplálkozási zavarok. Ha az Ön újszülött gyermekénél ezen tünetek bármelyike előfordul, tájékoztassa kezelőorvosát.

 

Ha Ön Arisppa tablettát szed, kezelőorvosa mérlegeli és megbeszéli Önnel a kezelés előnyeit az Ön szempontjából, illetve a szoptatás előnyeit a gyermeke szempontjából, mert Arisppa szedése esetén nem szoptathat. Ha a gyógyszer szedése mellett döntenek, beszélje meg kezelőorvosával, hogy mi a legjobb módszer gyermeke táplálására.

 

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszer alkalmazásának ideje alatt szédülés és látásproblémák jelentkezhetnek (lásd 4. pont). Ezt figyelembe kell venni azokban az esetekben, amikor teljes éberség szükséges, pl. gépjármű vezetésekor vagy gépek kezelésekor.

 

Az Arisppa laktózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

 1. Hogyan kell szedni az Arisppa tablettát?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek 15 mg naponta egyszer. Mindazonáltal, kezelőorvosa előírhat alacsonyabb vagy magasabb adagot is, legfeljebb 30 mg-ot naponta egyszer.

 

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A kezelés kisebb adaggal kezdhető aripiprazol belsőleges oldat (folyadék) gyógyszerformával. Az adag fokozatosan emelhető a serdülőkorúaknak ajánlott napi 10 mg-os adagig. Mindazonáltal, kezelőorvosa előírhat alacsonyabb vagy magasabb adagot is, de legfeljebb 30 mg-ot naponta.

 

Az Arisppa megfelelő gyógyszerformája (pl. 1 mg/ml belsőleges oldat) nem áll rendelkezésre. Más, azonos hatóanyagot tartalmazó készítményt kell alkalmazni.

 

Ha az Arisppa hatását túlzottan erősnek, vagy gyengének érzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Az Arisppa tablettát lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban vegye be. Nincs jelentősége, hogy a tablettát étkezés közben vagy étkezésen kívül veszi-e be. A tablettát mindig egészben, vízzel kell bevenni.

 

Még ha jobban is érzi magát, ne változtassa meg, illetve ne hagyja abba az Arisppa napi adagjának szedését anélkül, hogy azt előzőleg kezelőorvosával megbeszélte volna.

 

Ha az előírtnál több Arisppa tablettát vett be

Ha észreveszi, hogy az Arisppa tablettából többet vett be, mint amennyit kezelőorvosa Önnek előírt (vagy, ha valaki más szedett be néhány Arisppa tablettát), azonnal értesítse kezelőorvosát. Amennyiben nem tudja elérni kezelőorvosát, keresse fel a legközelebbi kórházat és vigye magával a készítmény dobozát!

 

Azok a betegek, akik túl sok aripiprazolt kaptak, a következő tüneteket észlelték:

 • szapora szívverés, izgatottság/agresszív viselkedés, beszédzavar;
 • szokatlan izommozgások (főleg az arcon és a nyelvben) és csökkent éberségi szint.

 

Egyéb tünetek lehetnek:

 • heveny zavartság, görcsrohamok (epilepszia), kóma, valamint a következő tünetek kombinációja: láz, szapora légzés, verejtékezés;
 • izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság; lassúbb légzés, fuldoklás, magas vagy alacsony vérnyomás, szívritmuszavar.

 

Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy a kórházat, ha a fentiek bármelyikét tapasztalja.

 

Ha elfelejtette bevenni az Arisppa tablettát

Amennyiben kihagyott egy adagot, vegye be az elfelejtett dózist amilyen gyorsan csak lehet, de ne vegyen be kétszeres adagot egy nap alatt.

 

Ha idő előtt abbahagyja az Arisppa tabletta szedését

Ne hagyja abba a kezelést csak azért, mert jobban érzi magát. Fontos, hogy annyi ideig kapja az Arisppa tablettát, ameddig kezelőorvosa előírta az Ön számára.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • cukorbetegség,
 • alvási nehézség,
 • szorongás,
 • nyugtalanság és izgatottság, mozgáskényszer,
 • akaratlan izomrángás, rángatózás vagy vonaglás, lábrázás,
 • remegés,
 • fejfájás,
 • fáradtság,
 • álmosság,
 • kábaság,
 • remegés és homályos látás,
 • székletürítések számának csökkenése vagy székletürítési nehézség,
 • emésztési zavar,
 • émelygés,
 • a szokásosnál több nyál termelődése a szájban,
 • hányás,
 • fáradtságérzés.

 

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • a prolaktin hormon szintjének emelkedése a vérben,
 • magas vércukorszint,
 • depresszió,
 • megváltozott vagy fokozott szexuális érdeklődés,
 • akaratlan száj-, nyelv-és végtagmozgások (tardív diszkinézia),
 • rángó mozgást okozó izomműködési zavar (disztónia),
 • kettős látás,
 • szapora szívverés,
 • szédülést, kábaságot vagy ájulást okozó vérnyomásesés felálláskor,
 • csuklás.

 

A következő mellékhatásokat a szájon át szedett aripiprazol forgalomba hozatalát követően jelentették, azonban előfordulási gyakoriságuk nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

 

 • csökkent fehérvérsejtszám,
 • csökkent vérlemezkeszám,
 • allergiás reakciók (pl. a száj, nyelv, arc és a torok duzzanata, viszketés, csalánkiütés),
 • cukorbetegség kialakulása, illetve meglévő cukorbetegség rosszabbodása, ketoacidózis (ketonok a vérben és vizeletben) vagy kóma,
 • magas vércukorszint,
 • alacsony nátriumszint a vérben,
 • étvágytalanság (anorexia),
 • testtömeg-csökkenés,
 • testtömeg-növekedés,
 • öngyilkossági gondolatok, öngyilkossági kísérlet és öngyilkosság,
 • agresszió,
 • izgatottság,
 • idegesség,
 • a következő tünetek kombinációja: láz, izommerevség, szapora légzés, verejtékezés, tudatzavar és a vérnyomás, valamint a pulzusszám hirtelen megváltozása, ájulás (neuroleptikus malignus szindróma),
 • görcsroham,
 • szerotonin szindróma (olyan reakció, ami fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget okozhat),
 • beszédzavar,
 • a szemgolyók egy helyzetben való rögzülése,
 • hirtelen, megmagyarázhatatlan halál,
 • életveszélyes, szabálytalan szívverés,
 • szívroham,
 • lelassult szívverés,
 • vérrögök a vénákban, különösen a lábakban (tünetei közé tartozik a duzzanat, fájdalom és a láb vörössége), mely a véredényeken keresztül eljuthat a tüdőkbe, mellkasi fájdalmat és légzési nehézséget okozva (amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz),
 • magas vérnyomás,
 • ájulás,
 • étel véletlen félrenyelése, a tüdőgyulladás veszélyével (tüdő infekció),
 • gégefő körüli izmok görcse,
 • hasnyálmirigy-gyulladás,
 • nyelési nehézség,
 • hasmenés,
 • kellemetlen hasi érzés,
 • gyomortáji kellemetlen érzés,
 • májelégtelenség,
 • májgyulladás,
 • a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése,
 • a májfunkciót értékelő laboratóriumi vizsgálatok kóros eredményei,
 • bőrkiütés,
 • fényérzékenység,
 • kopaszodás,
 • fokozott verejtékezés,
 • kóros izomlebomlás, ami veseproblémákhoz vezethet,
 • izomfájdalom,
 • izommerevség,
 • akaratlan vizeletürítés (inkontinencia),
 • vizelési nehézség,
 • elvonási tünetek újszülötteknél a gyógyszer terhesség alatti alkalmazása esetén,
 • elhúzódó és/vagy fájdalmas merevedés,
 • a testhőmérséklet-szabályozás zavara vagy túlhevülés,
 • mellkasi fájdalom,
 • a kezek, bokák vagy lábak duzzanata,
 • vérvizsgálati eredmények: megnövekedett vagy ingadozó vércukorszint, glikált hemoglobin emelkedett szintje,
 • saját magát vagy másokat veszélyeztető cselekedetekre ösztönző indítékoknak, késztetéseknek vagy kísértésnek való ellenállásra való képtelenség, beleértve az alábbiakat:
 • kóros szerencsejáték-szenvedély a súlyos személyes és családi következmények ellenére,
 • megváltozott vagy megnövekedett szexuális érdeklődés, vagy túlzott érdeklődést mutató viselkedés önmagával vagy másokkal szemben, pl. megnövekedett nemi vágy,
 • ellenállhatatlan vásárlási és költekezési kényszer,
 • falási rohamok (rövid idő alatt nagy mennyiségű étel fogyasztása) vagy kényszeres evés (a normálisnál és az éhség csillapítására elegendő mennyiségűnél több étel fogyasztása),
 • elkóborlási hajlam.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti viselkedésbeli változások bármelyikét tapasztalja. Kezelőorvosa tanácsot fog adni a kezelésük vagy tüneteik csökkentésének módjára vonatkozóan.

 

Idős, demenciában szenvedő betegeknél az aripiprazol szedésének ideje alatt több halálesetről is beszámoltak. A fentieken kívül szélütést vagy átmeneti agyi vérellátási zavart jelentettek.

 

További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél

Tizenhárom éves vagy annál idősebb serdülőkorúak hasonló típusú mellékhatásokat hasonló gyakorisággal tapasztaltak, mint a felnőttek – kivéve az álmosságot, kontrollálhatatlan izomrángatózást vagy akaratlan mozdulatokat, nyugtalanságot és fáradtságot, melyek nagyon gyakoriak voltak (10 beteg közül több mint egy), valamint a felhasi fájdalmat, szájszárazságot, megnövekedett szívfrekvenciát, testtömeg-növekedést, megnövekedett étvágyat, izomrángatózást, kontrollálhatatlan végtagmozgást és szédülés érzést – különösen fekvő vagy ülőhelyzetből történő felállásnál – melyek gyakoriak voltak (100 beteg közül több mint egy).

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell az Arisppa tablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő után (EXP) ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Arisppa?

 • A készítmény hatóanyaga az aripiprazol. Egy tabletta 5 mg, 10 mg, 15 mg, 20 mg vagy 30 mg aripiprazolt tartalmaz.
 • Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz (E460), kukoricakeményítő, hidroxipropilcellulóz (E463), vörös vas-oxid (E172) – csak a 10 mg-os és a 30 mg-os tablettában, sárga vas-oxid (E172 – csak a 15 mg-os tablettában, indigókármin lakk (E132) – csak az 5 mg-os tablettában, magnézium-sztearát (E470b). Továbbá lásd a 2. pontban „Az Arisppa laktózt tartalmaz”.

 

Milyen az Arisppa külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

5 mg-os tabletta: Kék, kerek, metszett élű tabletta, melyen előfordulhatnak sötétebb-világosabb foltok (átmérő: 5 mm, vastagság: 1,4‑2,4 mm).

10 mg-os tabletta: Halványrózsaszínű, négyszögletes tabletta, melyen előfordulhatnak sötétebb-világosabb foltok, egyik oldalán „A10” bevéséssel (hossz: 8 mm, szélesség: 4,5 mm, vastagság: 2,1‑3,1 mm).

15 mg-os tabletta: Halványsárga-barnássárga, kerek, mindkét oldalán enyhén domború, metszett élű tabletta, melyen előfordulhatnak sötétebb-világosabb foltok, egyik oldalán „A15” bevéséssel (átmérő: 7,5 mm, vastagság: 2,5‑3,7 mm).

20 mg-os tabletta: Fehér vagy majdnem fehér, kerek, mindkét oldalán domború, metszett élű tabletta, egyik oldalán „A20” bevéséssel (átmérő: 8 mm, vastagság: 2,7‑4,3 mm).

 

30 mg-os tabletta: Halványrózsaszínű, kerek, mindkét oldalán domború, metszett élű tabletta melyen előfordulhatnak sötétebb-világosabb foltok, egyik oldalán „A30” bevéséssel (átmérő: 9 mm, vastagság: 3,9‑5,3 mm).

 

5 mg, 10 mg, 15 mg, 30 mg:

Az Arisppa 14, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98, vagy 100 tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban és dobozban kapható.

20 mg:

Az Arisppa 14, 28, 30, 42, 50, 56, 60, 84, 90, 98, vagy 100 tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban és dobozban kapható.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

KRKA d.d., Novo mesto

Šmarješka cesta 6

8501 Novo mesto

Szlovénia

 

Gyártók:

KRKA, d.d., Novo mesto

Šmarješka cesta 6

8501 Novo mesto

Szlovénia

 

TAD Pharma GmbH

Heinz-Lohmann-Straβe 5.

27472 Cuxhaven

Németország

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Magyarország Arisppa 5 mg tabletta

Arisppa 10 mg tabletta

Arisppa 15 mg tabletta

Arisppa 20 mg tabletta

Arisppa 30 mg tabletta

Bulgária Aриспа 5 mg таблетки

Aриспа 10 mg таблетки

Aриспа 15 mg таблетки

Aриспа 20 mg таблетки

Aриспа 30 mg таблетки

Észtország Arisppa
Görögország Arisppa 5 mg tablets

Arisppa 10 mg tablets

Arisppa 15 mg tablets

Arisppa 30 mg tablets

Horvátország Arisppa 5 mg tablete

Arisppa 10 mg tablete

Arisppa 15 mg tablete

Arisppa 20 mg tablete

Arisppa 30 mg tablete

Litvánia Arisppa 5 mg tabletės

Arisppa 10 mg tabletės

Arisppa 15 mg tabletės

Arisppa 20 mg tabletės

Arisppa 30 mg tabletės

Lettország Arisppa 5 mg tabletes

Arisppa 10 mg tabletes

Arisppa 15 mg tabletes

Arisppa 20 mg tabletes

Arisppa 30 mg tabletes

Szlovákia Arisppa 5 mg tablety

Arisppa 10 mg tablety

Arisppa 15 mg tablety

Arisppa 20 mg tablety

Arisppa 30 mg tablety

 

Arisppa 5 mg tabletta

OGYI-T-22791/01-10

 

Arisppa 10 mg tabletta

OGYI-T-22791/11-20

 

Arisppa 15 mg tabletta

OGYI-T-22791/21-30

 

Arisppa 20 mg tabletta

OGYI-T-22791/41       28x

OGYI-T-22791/42       30x

OGYI-T-22791/43       56x

OGYI-T-22791/44       60x

OGYI-T-22791/45       84x

OGYI-T-22791/46       90x

 

Arisppa 30 mg tabletta

OGYI-T-22791/31-40

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2019. július