Aripiprazol-Teva 5 mg tabletta

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Aripiprazol-Teva 5 mg tabletta

Aripiprazol-Teva 10 mg tabletta

Aripiprazol-Teva 15 mg tabletta

Aripiprazol-Teva 30 mg tabletta

 

aripiprazol

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer az Aripiprazol-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az Aripiprazol-Teva szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni az Aripiprazol-Teva-t?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az Aripiprazol-Teva-t tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az Aripiprazol-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az Aripiprazol-Teva hatóanyaga, az aripiprazol az úgynevezett „antipszichotikumok” csoportjába tartozik.

Olyan felnőttek és 15 éves vagy idősebb serdülőkorúak kezelésére alkalmazzák, akik olyan dolgokat láthatnak, hallhatnak vagy érzékelhetnek, amelyek valójában nincsenek ott, gyanakvással, téveszmékkel, beszéd- és viselkedészavarral és érzelmi elsivárosodással járó betegségben szenvednek. Ezek a betegek depressziósak, önvádlók, szorongók vagy feszültek is lehetnek.

 

Az Aripiprazol-Teva-t olyan felnőttek és 13 éves vagy idősebb serdülők kezelésére alkalmazzák, akik egy olyan betegségtől szenvednek, melynek tünetei a túlzott feldobottság, a felfokozott aktivitás, a szokásosnál sokkal kevesebb alvásigény, a felgyorsult beszéd gondolatrohanásokkal, és olykor a nagyfokú ingerlékenység. Ezen kívül megelőzi az ezen állapotba történő visszaesést azoknál a felnőtt betegeknél, akik az Aripiprazol-Teva kezelésre reagáltak.

 

 

 1. Tudnivalók az Aripiprazol-Teva szedése előtt

 

Ne szedje az Aripiprazol-Teva-t

 • ha allergiás az aripiprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Aripiprazol-Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

 

Aripiprazol-kezelés alatt öngyilkossági gondolatokról és viselkedésről számoltak be. Azonnal értesítenie kell kezelőorvosát, ha bármilyen öngyilkossággal kapcsolatos gondolata van, vagy kárt akar tenni magában.

 

Haladéktalanul jelezze kezelőorvosának, ha magas lázzal járó izomfeszülést vagy izommerevséget, verejtékezést, megváltozott tudatállapotot, vagy nagyon gyors, illetve rendszertelen szívverést észlel.

 

Az Aripiprazol-Teva-kezelés megkezdése előtt jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak bármelyikében szenved:

 • magas vércukorszint (jellemző tünetei többek között a kínzó szomjúság, nagy mennyiségű vizelet ürítése, étvágyfokozódás és gyengeségérzés), vagy a családjában előfordult cukorbetegség;
 • görcsök (görcsrohamok), mert előfordulhat, hogy kezelőorvosa szorosabb megfigyelés alatt kívánja tartani,
 • akarattól független, rendszertelen izommozgás, különösen az arcon;
 • szív- és érrendszeri megbetegedések vagy ezek előfordulása a családban, agyi érkatasztrófa („sztrók”) vagy átmeneti agyi vérellátási zavar („mini” sztrók), rendellenes vérnyomás;
 • vérrögök vagy ezek családi kórelőzménye – mivel az antipszichotikumokat összefüggésbe hozták a vérrögök kialakulásával;
 • korábban tapasztalt, kóros mértékű játékszenvedély.

 

Ha testtömeg-gyarapodást, szokatlan mozgásokat, a szokványos napi tevékenységeket akadályozó aluszékonyságot, bármilyen nyelési nehézséget vagy túlérzékenységi tünetet tapasztal, kérjük, jelezze kezelőorvosának.

 

Ha Ön idősebb beteg és demenciában (emlékezetkieséssel és egyéb szellemi képességek elvesztésével járó betegség) szenved, Ön vagy a gondviselője/hozzátartozója feltétlenül közölje a kezelőorvossal, ha a korábbiakban szélütése (sztrók) vagy átmeneti agyi vérellátási zavara („mini” sztrókja) volt.

 

Tájékoztassa kezelőorvosát ha Ön vagy családja/ gondozója úgy találja, hogy Önnél szokatlan viselkedést kiváltó belső kényszer vagy kínzó vágy alakult ki, és nem tud ellenállni bizonyos, saját magát vagy másokat veszélyeztető cselekedetekre ösztönző indítéknak, késztetésnek vagy kísértésnek. Ezeket a jelenségeket impulzuskontroll-zavaroknak hívják és olyan viselkedésbeli változások lehetnek, mint pl. a kóros szerencsejáték-szenvedély, falási vagy vásárlási kényszer, a fokozott szexuális vágy vagy a szexuális gondolatok és érzések eluralkodása.

Lehetséges, hogy kezelőorvosa módosítja a gyógyszeradagot, vagy le is állíthatja a kezelést.

Gyermekek és serdülők

Ez a gyógyszer nem alkalmazható gyermekeknél és 13 évesnél fiatalabb serdülőknél. A gyógyszer biztonságossága és hatásossága ezeknél a betegeknél nem ismert.

 

Egyéb gyógyszerek és az Aripiprazol-Teva

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek: az Aripiprazol-Teva fokozhatja a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a vérnyomása beállítására szolgáló gyógyszert szed.

 

Az Aripiprazol-Teva bizonyos más gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása esetén előfordulhat, hogy az orvosnak módosítania kell az Aripiprazol-Teva adagját. Különösen fontos megemlítenie kezelőorvosának a következőket:

 • szívritmuszavart korrigáló gyógyszerek (pl. kinidin, amiodaron, flekainid);
 • depresszió elleni gyógyszerek vagy a depresszió, illetve szorongás kezelésére használatos gyógynövények (pl. fluoxetin, paroxetin, venlafaxin, orbáncfű);
 • gombaellenes szerek (pl. ketokonazol, itrakonazol);
 • bizonyos gyógyszerek HIV-fertőzés kezelésére (pl. efavirenz, nevirapin, proteáz-inhibitorok, pl. indinavir, ritonavir);
 • epilepszia kezelésére használt görcsoldók (pl. karbamazepin, fenitoin, fenobarbitál, primidon),,

a tuberkulózis kezelésére használt bizonyos antibiotikumok (rifabutin, rifampicin).

Ezek a gyógyszerek fokozhatják a mellékhatások kialakulásának kockázatát vagy csökkenthetik az Aripiprazol-Teva hatását; ha ezen gyógyszerek bármelyikének és az Aripiprazolnak az egyidejű alkalmazása alatt bármilyen szokatlan tünet jelentkezik, keresse fel kezelőorvosát.

 

Továbbá akkor is szóljon kezelőorvosának, ha szerotoninszintet növelő gyógyszereket szed. Ezeket rendszerint olyan betegségekre használják, mint a depresszió, az általános szorongásos zavar, a kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív zavar, OCD) és a szociális fóbia, valamint migrén és fájdalom:

 

 • SSRI-k (pl. paroxetin és fluoxetin), amelyeket depresszió, OCD, pánik és szorongás kezelésére használnak
 • egyéb antidepresszánsok (pl. venlafaxin és triptofán), amelyeket depresszió kezelésére használnak
 • triciklusos szerek (pl. klomipramin és amitriptilin), amelyket depresszió kezelésére használnak
 • orbáncfű (Hypericum perforatum), az enyhe depresszió kezelésére használt gyógynövény
 • fájdalomcsillapítók (pl. tramadol és petidin), amelyket a fájdalom enyhítésére használnak
 • triptánok (pl. szumatriptán és zolmitriptán), amelyeket a migrén kezelésére használnak.

 

Ezek a gyógyszerek fokozhatják  a mellékhatások kialakulásának kockázatát. Ha szokatlan tüneteket észlel, miközben ezeket a gyógyszereket az Aripiprazol-Teva-val együtt szedi, forduljon kezelőorvosához.

 

Az Aripiprazol-Teva egyidejű bevétele étellel és alkohollal

Ez a gyógyszer étkezéstől függetlenül szedhető.

Az alkoholfogyasztás kerülendő!

 

 

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Az alábbi tünetek jelentkezhetnek olyan újszülött csecsemőknél, akiknek édesanyja Aripiprazol-Teva-t szedett a harmadik trimeszterben (a terhesség utolsó három hónapjában): remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, izgatottság, légzési problémák és táplálkozási zavarok. Ha az Ön újszülött gyermekénél ezen tünetek bármelyike előfordul, tájékoztassa kezelőorvosát.

 

Ha Aripiprazol-Teva-t szed, kezelőorvosa mérlegeli és megbeszéli Önnel a kezelés előnyeit az Ön szempontjából, illetve a szoptatás előnyeit a gyermeke szempontjából, mert az Aripiprazol-Teva szedése esetén nem szoptathat. Ha a gyógyszer szedése mellett döntenek, beszélje meg kezelőorvosával, hogy mi a legjobb módszer gyermeke táplálására.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszer alkalmazásának ideje alatt szédülés és látásproblémák jelentkezhetnek (lásd 4. Pont). Ezt figyelembe kell venni azokban az esetekben, amikor teljes éberség szükséges, pl. gépjármű vezetésekor vagy gépek kezelésekor.

 

Az Aripiprazol-Teva laktózt és nátriumot tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

 

 1. Hogyan kell szedni az Aripiprazol-Teva-t?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek 15 mg naponta egyszer. Mindazonáltal kezelőorvosa előírhat alacsonyabb vagy magasabb adagot is, legfeljebb 30 mg-ot naponta egyszer.

 

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A kezelés kisebb adaggal kezdhető, pl. aripiprazol belsőleges oldat (folyadék) gyógyszerformával. Az adag fokozatosan emelhető a serdülőkorúaknak ajánlott napi egyszeri 10 mg-os adagig. Mindazonáltal kezelőorvosa előírhat alacsonyabb vagy magasabb adagot is, de legfeljebb 30 mg-ot naponta.

 

Ha az Aripiprazol-Teva alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek vagy gyengének érzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Az Aripiprazol-Teva szájon át alkalmazandó.

 

Az Aripiprazol-Teva tablettát lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban vegye be. Nincs jelentősége, hogy a tablettát étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül veszi-e be.

 

Csak az 5 mg-os tabletta

A tablettát mindig egészben, vízzel kell bevenni.

Csak a 10/15/30 mg-os tabletta

A tablettát mindig vízzel kell bevenni. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

 

Még ha jobban is érzi magát, ne változtassa meg, illetve ne hagyja abba az Aripiprazol-Teva tabletta napi adagjának szedését anélkül, hogy azt előzőleg kezelőorvosával megbeszélte volna.

 

Ha az előírtnál több Aripiprazol-Teva-t vett be

Ha észreveszi, hogy az Aripiprazol-Teva tablettából többet vett be, mint amennyit kezelőorvosa Önnek előírt (vagy ha valaki más szedett be néhány Aripiprazol-Teva tablettát), azonnal értesítse kezelőorvosát. Amennyiben nem tudja elérni kezelőorvosát, keresse fel a legközelebbi kórházat, és vigye magával a készítmény dobozát!

 

Azok a betegek, akik túl sok aripiprazolt kaptak, a következő tüneteket észlelték:

 • szapora szívverés, izgatottság/ agresszív viselkedés, beszédzavar.
 • szokatlan izommozgások (főleg az arcon és a nyelvben) és csökkent éberségi szint.

 

Egyéb tünetek lehetnek:

 • heveny zavartság, görcsrohamok (epilepszia), kóma, valamint a következő tünetek kombinációja: láz, szapora légzés, verejtékezés.
 • izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság; lassúbb légzés, fuldoklás, magas vagy alacsony vérnyomás, szívritmuszavar.

 

Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy a kórházat, ha a fentiek bármelyikét tapasztalja.

 

Ha elfelejtette bevenni az Aripiprazol-Teva-t

Amennyiben kihagyott egy adagot, vegye be az elfelejtett dózist, amilyen gyorsan csak lehet, de ne vegyen be kétszeres adagot egy nap alatt a kihagyott adag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja az Aripiprazol-Teva szedését

Ne hagyja abba a kezelést csak azért, mert jobban érzi magát. Fontos, hogy annyi ideig kapja az Aripiprazol-Teva tablettát, ameddig azt kezelőorvosa előírta az Ön számára.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)

 • cukorbetegség,
 • alvási nehézség,
 • szorongás,
 • nyugtalanság és izgatottság, mozgáskényszer,
 • akaratlan izomrángás, rángatózás vagy vonaglás, lábrázás,
 • remegés,
 • fejfájás,
 • fáradtság,
 • álmosság,
 • kábaság,
 • remegés és homályos látás,
 • székletürítések számának csökkenése vagy székletürítési nehézség,
 • emésztési zavar,
 • émelygés,
 • a szokásosnál több nyál termelődése a szájban,
 • hányás,
 • fáradtságérzés.

 

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)

 • a prolaktin hormon szintjének emelkedése a vérben,
 • magas vércukorszint,
 • depresszió,
 • megváltozott vagy fokozott szexuális érdeklődés,
 • akaratlan száj-, nyelv- és végtagmozgások (tardív diszkinézia),
 • rángó mozgást okozó izomműködési zavar (disztónia),
 • kettős látás,
 • szapora szívverés,
 • szédülést, kábaságot vagy ájulást okozó vérnyomásesés felálláskor,
 • csuklás.

 

A következő mellékhatásokat a szájon át szedett aripiprazol forgalomba hozatalát követően jelentették, azonban előfordulási gyakoriságuk nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

 • csökkent fehérvérsejtszám,
 • csökkent vérlemezkeszám,
 • allergiás reakciók (pl. a száj, nyelv, arc és a torok duzzanata, viszketés, csalánkiütés),
 • cukorbetegség kialakulása, illetve meglévő cukorbetegség rosszabbodása, ketoacidózis (ketonok a vérben és vizeletben) vagy kóma,
 • alacsony nátriumszint a vérben,
 • étvágytalanság (anorexia),
 • testsúlycsökkenés,
 • testsúlygyarapodás,
 • öngyilkossági gondolatok, öngyilkossági kísérlet és öngyilkosság,
 • agresszió,
 • izgatottság,
 • idegesség,
 • a következő tünetek kombinációja: láz, izommerevség, szapora légzés, verejtékezés, tudatzavar és a vérnyomás, valamint a pulzusszám hirtelen megváltozása, ájulás (neuroleptikus malignus szindróma),
 • görcsroham,
 • szerotonin szindróma (olyan reakció, amely fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget okozhat),
 • beszédzavar,
 • hirtelen, megmagyarázhatatlan halál,
 • életveszélyes, szabálytalan szívverés,
 • szívroham,
 • lelassult szívverés,
 • vérrögök a vénákban, különösen a lábszárban (tünetei közé tartozik a duzzanat, fájdalom és a láb vörössége), amelyek a véredényeken keresztül eljuthatnak a tüdőbe, mellkasi fájdalmat és légzési nehézséget okozva (amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz)
 • magas vérnyomás,
 • ájulás,
 • étel véletlen félrenyelése, a tüdőgyulladás veszélyével,
 • gégefő körüli izmok görcse,
 • hasnyálmirigy-gyulladás,
 • nyelési nehézség,
 • hasmenés,
 • kellemetlen hasi érzés,
 • gyomortáji kellemetlen érzés,
 • májelégtelenség,
 • májgyulladás,
 • a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése,
 • a májfunkciót értékelő laboratóriumi vizsgálatok kóros eredményei,
 • bőrkiütés,
 • fényérzékenység,
 • kopaszodás,
 • fokozott verejtékezés,
 • kóros izomlebomlás, ami veseproblémákhoz vezethet,
 • izomfájdalom,
 • izommerevség,
 • akaratlan vizeletürítés (inkontinencia),
 • vizelési nehézség,
 • elvonási tünetek újszülötteknél, a gyógyszer terhesség alatti alkalmazása esetén,
 • elhúzódó és/vagy fájdalmas merevedés,
 • a testhőmérséklet-szabályozás zavara vagy túlhevülés,
 • mellkasi fájdalom,
 • a kezek, bokák vagy lábak duzzanata,
 • vérvizsgálati eredmények: megnövekedett vagy ingadozó vércukorszint, glikált hemoglobin emelkedett szintje.
 • saját magát vagy másokat veszélyeztető cselekedetekre ösztönző indítékoknak, késztetéseknek vagy kísértéseknek való ellenállásra való képtelenség, beleértve az alábbiakat:
 • Kóros szerencsejáték-szenvedély a súlyos személyes és családi következmények ellenére,
 • Megváltozott vagy megnövekedett szexuális érdeklődés, vagy túlzott érdeklődést mutató viselkedés önmagával vagy másokkal szemben, pl. megnövekedett nemi vágy,
 • Ellenállhatatlan vásárlási és költekezési kényszer,
 • Falási rohamok (rövid idő alatt nagy mennyiségű étel fogyasztása) vagy kényszeres evés (a normálisnál és az éhség csillapítására elegendő mennyiségűnél több étel fogyasztása),
 • Elkóborlási hajlam.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti viselkedésbeli változások bármelyikét tapasztalja. Kezelőorvosa tanácsot fog adni a kezelésük vagy tüneteik csökkentésének módjára vonatkozóan.

 

Idős, demenciában szenvedő betegeknél az aripiprazol szedésének ideje alatt több halálesetről is beszámoltak. A fentieken kívül szélütést vagy átmeneti agyi vérellátási zavart jelentettek.

 

További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél

Tizenhárom éves vagy annál idősebb serdülőkorúak hasonló típusú mellékhatásokat hasonló gyakorisággal tapasztaltak, mint a felnőttek – kivéve az álmosságot, kontrollálhatatlan izomrángatózást vagy akaratlan mozdulatokat, nyugtalanságot és fáradtságot, melyek nagyon gyakoriak voltak (10 beteg közül több mint egyet érinthetnek), valamint a felhasi fájdalmat, szájszárazságot, megnövekedett pulzusszámot, testtömeg-gyarapodást, megnövekedett étvágyat, izomrángatózást, kontrollálhatatlan végtagmozgást és szédülésérzést – különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felállásnál -, melyek gyakoriak voltak (10 beteg közül legfeljebb egyet érinthetnek).

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell az Aripiprazol-Teva-t tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Buborékcsomagolás

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

HDPE tartály

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Buborékcsomagolás + HDPE tartály (Aripiprazol-Teva 5 mg, 10 mg, 15 mg és 30 mg tabletta)

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

 

HDPE tartály (Aripiprazol-Teva 5 mg, 10 mg, 15 mg és 30 mg tabletta)

Felhasználhatósági időtartam az első felbontást követően: 6 hónap.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Aripiprazol-Teva?

 • A készítmény hatóanyaga az aripiprazol.

Egy tabletta 5 mg aripiprazolt tartalmaz.

Egy tabletta 10 mg aripiprazolt tartalmaz.

Egy tabletta 15 mg aripiprazolt tartalmaz.

Egy tabletta 30 mg aripiprazolt tartalmaz.

 

 • Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, sárga vas-oxid (E172) (csak az 5 mg-os és a 15 mg-os tablettában), vörös vas-oxid (E172) (csak a 10 mg-os és a 30 mg-os tablettában), hidroxipropilcellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.

 

Milyen az Aripiprazol-Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

 

Aripiprazol-Teva 5 mg tabletta

Világossárga, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletták, egyik oldalukon mélynyomásos „5” jelzéssel, másik oldalukon jelzés nélkül.

 

Aripiprazol-Teva 10 mg tabletta

Rózsaszínű vagy halvány rózsaszínű, hosszúkás tabletták, egyik oldalukon mélynyomásos „10” jelzéssel, másik oldalukon bemetszéssel.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

 

Aripiprazol-Teva 15 mg tabletta

Világossárga, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletták, egyik oldalukon mélynyomásos „15” jelzéssel, másik oldalukon bemetszéssel.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

 

Aripiprazol-Teva 30 mg tabletta

Rózsaszínű vagy halvány rózsaszínű, kerek, mindkét oldalukon domború felületű tabletták, egyik oldalukon mélynyomásos „30” jelzéssel, másik oldalukon bemetszéssel.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

 

Aripiprazol-Teva 5 mg tabletta

Az Aripiprazol-Teva 7, 7 x 1, 14, 14 x 1, 15, 28, 28 x 1, 30, 49, 56, 56 x 1, 60, 98, 98 x 1 és 100 tablettás kiszerelésekben kapható.

 

Aripiprazol-Teva 10 mg tabletta

Az Aripiprazol-Teva 7, 7 x 1, 14, 14 x 1, 28, 28 x 1, 30, 49, 56, 56 x 1, 60, 98, 98 x 1 és 100 tablettás kiszerelésekben kapható.

 

Aripiprazol-Teva 15 mg tabletta

Az Aripiprazol-Teva 7, 7 x 1, 14, 14 x 1, 28, 28 x 1, 30, 49, 56, 56 x 1, 60, 98, 98 x 1 és 100 tablettás kiszerelésekben kapható.

 

Aripiprazol-Teva 30 mg tabletta

Az Aripiprazol-Teva 7, 7 x 1, 14, 14 x 1, 28, 28 x 1, 30, 49, 56, 56 x 1, 60, 98, 98 x 1 és 100 tablettás kiszerelésekben kapható.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

 

Teva Gyógyszergyár Zrt.

4042 Debrecen, Pallagi út 13.

Magyarország

 

Gyártók

 

Merckle GmbH., Ludwig-Merckle-Straße 3, Blaubeuren, 89143, Németország

Teva Pharma B.V. Swensweg 5, Haarlem, 2031 GA, Hollandia

PLIVA Hrvatska d.o.o ( PLIVA Croatia Ltd.), Prilaz baruna Filipovica 25, Zagreb 10000, Horvátország

Teva Operations Poland Sp.z.o.o, ul. Mogilska 80., Krakow 31-546, Lengyelország

Actavis Ltd., BLB 016 Bulebel Industrial Estate, Zejtun ZTN 3000, Málta

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Belgium:                      Aripiprazole Teva 5 mg tabletten/comprimés/Tabletten

Dánia:                         Aripiprazole Teva

Horvátország:              Aripiprazol Pliva 5 mg tablete

Írország:                      Aripiprazole Teva 5mg Tablets

Magyarország:             Aripiprazol-Teva 5 mg tabletta

Málta:                          Aripiprazole Teva 5mg Tablets

Németország:               Aripiprazol AbZ 5 mg Tabletten

Norvégia:                    Aripiprazole Teva

Olaszország:                Aripiprazolo Teva

Spanyolország:            Aripiprazol Teva 5 mg comprimidos EFG

Svédország:                 Aripiprazole Teva

 

Belgium:                      Aripiprazole Teva 10 mg tabletten/comprimés/Tabletten

Csehország:                 Aripiprazole Teva 10 mg

Dánia:                         Aripiprazole Teva

Hollandia:                   Aripiprazol Teva 10 mg, tabletten

Horvátország:              Aripiprazol Pliva 10 mg tablete

Írország:                      Aripiprazole Teva 10mg Tablets

Litvánia:                      Aripiprazole Teva 10 mg tabletės

Magyarország:             Aripiprazol-Teva 10 mg tabletta

Málta:                          Aripiprazole Teva 10mg Tablets

Németország:               Aripiprazol AbZ 10 mg Tabletten

Norvégia:                    Aripiprazole Teva

Olaszország:                Aripiprazolo Teva

Portugália:                   Aripiprazol Teva

Románia:                     ARIPIPRAZOL TEVA 10 mg comprimate

Spanyolország:            Aripiprazol Teva 10 mg comprimidos EFG

Svédország:                 Aripiprazole Teva

Szlovénia:                   Aripiprazol Teva 10 mg tablete

 

Belgium:                      Aripiprazole Teva 15 mg tabletten/comprimés/Tabletten

Bulgária:                      Aripiprazole TEVA 15mg tablet

Csehország:                 Aripiprazole Teva 15 mg

Dánia:                         Aripiprazole Teva

Észtország:                  Aripiprazole Teva

Hollandia:                   Aripiprazol Teva 15 mg, tabletten

Horvátország:              Aripiprazol Pliva 15 mg tablete

Írország:                      Aripiprazole Teva 15mg Tablets

Lettország:                   Aripiprazole Teva 15 mg tabletes

Litvánia:                      Aripiprazole Teva 15 mg tabletės

Magyarország:             Aripiprazol-Teva 15 mg tabletta

Málta:                          Aripiprazole Teva 15mg Tablets

Németország:               Aripiprazol AbZ 15 mg Tabletten

Norvégia:                    Aripiprazole Teva

Olaszország:                Aripiprazolo Teva

Portugália:                   Aripiprazol Teva

Románia:                     ARIPIPRAZOL TEVA 15 mg comprimate

Spanyolország:            Aripiprazol Teva 15 mg comprimidos EFG

Svédország:                 Aripiprazole Teva

Szlovénia:                   Aripiprazol Teva 15 mg tablete

 

Belgium:                      Aripiprazole Teva 20 mg tabletten/comprimés/Tabletten

Németország:               Aripiprazol AbZ 20 mg Tabletten

Románia:                     ARIPIPRAZOL TEVA 20 mg comprimate

 

Belgium:                      Aripiprazole Teva 30 mg tabletten/comprimés/Tabletten

Dánia:                         Aripiprazole Teva

Hollandia:                   Aripiprazol Teva 30 mg, tabletten

Horvátország:              Aripiprazol Pliva 30 mg tablete

Írország:                      Aripiprazole Teva 30mg Tablets

Magyarország:             Aripiprazol-Teva 30 mg tabletta

Málta:                          Aripiprazole Teva 30mg Tablets

Németország:               Aripiprazol AbZ 30 mg Tabletten

Norvégia:                    Aripiprazole Teva

Románia:                     ARIPIPRAZOL TEVA 30 mg comprimate

Svédország:                 Aripiprazole Teva

 

Aripiprazol-Teva 5 mg tabletta

OGYI-T-22820/01            28x             buborékcsomagolásban

OGYI-T-22820/02            28x             adagonként perforált buborékcsomagolásban

OGYI-T-22820/03            30x             buborékcsomagolásban

 

Aripiprazol-Teva 10 mg tabletta

OGYI-T-22820/04            28x             buborékcsomagolásban

OGYI-T-22820/05            28x             adagonként perforált buborékcsomagolásban

OGYI-T-22820/06            30x             buborékcsomagolásban

 

OGYI-T-22820/07            56x             buborékcsomagolásban

OGYI-T-22820/08            56x             adagonként perforált buborékcsomagolásban

OGYI-T-22820/09            60x             buborékcsomagolásban

 

Aripiprazol-Teva 15 mg tabletta 

OGYI-T-22820/10            28x             buborékcsomagolásban

OGYI-T-22820/11            28x             adagonként perforált buborékcsomagolásban

OGYI-T-22820/12            30x             buborékcsomagolásban

 

OGYI-T-22820/13            56x             buborékcsomagolásban

OGYI-T-22820/14            56x             adagonként perforált buborékcsomagolásban

OGYI-T-22820/15            60x             buborékcsomagolásban

                                       

Aripiprazol-Teva 30 mg tabletta

OGYI-T-22820/16            28x             buborékcsomagolásban

OGYI-T-22820/17            28x             adagonként perforált buborékcsomagolásban

OGYI-T-22820/18            30x             buborékcsomagolásban

OGYI-T-22820/19            56x             buborékcsomagolásban

OGYI-T-22820/20            56x             adagonként perforált buborékcsomagolásban

OGYI-T-22820/21            60x             buborékcsomagolásban

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018. október