Arbigen 40 mg kemény kapszula

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára

 

Arbigen 40 mg kemény kapszula

Arbigen 80 mg kemény kapszula

Arbigen 160 mg kemény kapszula

 

valzartán

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer az Arbigen és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az Arbigen szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni az Arbigen‑t?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az Arbigen‑t tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az Arbigen és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az Arbigen az angiotenzin‑II receptor antagonistának nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyek elősegítik a vérnyomás beállítását. Az angiotenzin‑II a szervezetben előforduló anyag, mely szűkíti az ereket, ezáltal a vérnyomás emelkedését okozza. Az Arbigen úgy hat, hogy gátolja az angiotenzin-II hatását, és ennek eredményeként a véredények elernyednek, a vérnyomás pedig csökken.

 

Az Arbigen 40 mg kapszula három különböző betegség esetén alkalmazható:

 • a magas vérnyomás kezelésére 6‑tól 18 éves korú gyermekek és serdülők esetén. A magas vérnyomás növeli a szívre és a verőerekre jutó terhelést. Kezelés nélkül károsíthatja az agy, a szív és a vesék ereit, és szélütést, szívelégtelenséget vagy veseelégtelenséget okozhat. A magas vérnyomás növeli a szívrohamok kockázatát. A vérnyomás normális szintre történő csökkentése csökkenti ezen betegségek kialakulásának a kockázatát.
 • a nemrégiben szívrohamon (miokardiális infarktuson) átesett felnőtt betegek kezelésére. A “nemrégiben” kifejezés 12 óra és 10 nap közötti időtartamot jelöl.
 • tünetekkel járó szívelégtelenség kezelésére felnőtt betegek esetén. Az Arbigen akkor adható, ha az úgynevezett angiotenzin átalakító enzim (ACE) gátlók gyógyszercsoportjába tartozó (a szívelégtelenség kezelésére szolgáló) készítmények nem alkalmazhatók, vagy ACE‑gátlókkal együtt adható azokban az esetekben, amikor a szívelégtelenség kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek nem használhatók.

A szívelégtelenség tünetei közé tartozik a légszomj, és a lábfejek, illetve a lábak folyadék visszatartás miatt kialakuló duzzanata. Ennek oka az, hogy a szívizom nem képes olyan erősen pumpálni a vért, hogy az a szervezet minden részébe a szükséges mennyiségben eljusson.

 

Az Arbigen 80 mg és 160 mg kapszula három különböző betegség esetén alkalmazható:

 • magas vérnyomás kezelésére felnőttek és 6‑tól 18 éves korú gyermekek és serdülők esetén. A magas vérnyomás fokozza a szív és az artériák terhelését. Ha nem kezelik, károsíthatja az agy, a szív, és a vesék ereit, továbbá szélütést (sztrók), szívelégtelenséget vagy veseelégtelenséget idézhet elő. A magas vérnyomás fokozza a szívinfarktus kockázatát. A vérnyomás normál értékre törtnő csökkentése egyben a fenti rendellenességek kialakulásának kockázatát is csökkenti.
 • a nemrégiben szívrohamon (miokardiális infarktuson) átesett felnőtt betegek kezelésére. A “nemrégiben” kifejezés 12 óra és 10 nap közötti időtartamot jelöl.
 • tünetekkel járó szívelégtelenség kezelésére felnőtt betegek esetén. Az Arbigen akkor adható, ha az úgynevezett angiotenzin átalakító enzim (ACE) gátlók gyógyszercsoportjába tartozó (a szívelégtelenség kezelésére szolgáló) készítmények nem alkalmazhatók, vagy ACE‑gátlókkal együtt adható azokban az esetekben, amikor a szívelégtelenség kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek nem használhatók.

A szívelégtelenség tünetei közé tartozik a légszomj, és a lábfejek, illetve a lábak folyadék visszatartás miatt kialakuló duzzanata. Ennek oka az, hogy a szívizom nem képes olyan erősen pumpálni a vért, hogy az a szervezet minden részébe a szükséges mennyiségben eljusson.

 

 

 1. Tudnivalók az Arbigen szedése előtt

 

Ne szedje az Arbigen‑t

 • ha allergiás a valzartánra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • ha súlyos májbetegségben szenved.
 • ha több mint 3 hónapos terhes (az Arbigen szedését a terhesség korai szakaszában is jobb elkerülni – lásd a „Terhesség és szoptatás” című. fejezetet).
 • ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése, és aliszkirén hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap

 

Ha ezek bármelyike érvényes Önre, ne szedje az Arbigen‑t.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

 

Az Arbigen szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,

 • ha májbetegségben szenved,
 • ha súlyos vesebetegségben szenved, vagy ha dialízis kezelésben részesül,
 • ha veseartéria szűkületben szenved,
 • ha nemrégiben veseátültetésen esett át (új vesét kapott),
 • ha szívroham utáni, vagy szívelégtelenség miatti kezelésben részesül, a kezelőorvos ellenőrizheti a veseműködését,
 • ha szívrohamtól vagy szívelégtelenségtől eltérő súlyos szívbetegségben szenved,
 • ha Önnél más gyógyszerek (beleértve az ACE‑gátlókat is) valaha a nyelv, a torok és az arc duzzanata jelentkezett az angioödéma nevű allergiás reakció következtében, tájékoztassa kezelőorvosát. Amennyiben ezek a tünetek jelentkeznek Önnél az Arbigen szedése során, azonnal hagyja abba az Arbigen szedését és nem szabad újra szednie a gyógyszert. Lásd a betegtájékoztató 4. pontját „Lehetséges mellékhatások”,
 • ha a vér káliumtartalmának emelkedését okozó gyógyszereket szed. Ezek közé tartoznak a káliumpótló készítmények vagy káliumtartalmú sópótlók, kálium-megtakarító gyógyszerek, valamint a heparin.
 • ha Ön az Arbigen‑t a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszert gátló egyéb gyógyszerekkel együtt szedi (olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a vérnyomást), lehet, hogy kezelőorvosa rendszeres időközönként ellenőrzi veseműködését és vérében a kálium szintjét.
 • ha aldoszteronizmusban szenved. Ebben a betegségben a mellékvesék túl sok aldoszteront termelnek. Ha ez érvényes Önre, az Arbigen alkalmazása nem ajánlott.
 • ha hasmenés, hányás vagy nagy dózisban szedett vízhajtók (diuretikumok) miatt sok folyadékot veszített (dehidratálódott).
 • ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
  • ACE‑gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
  • aliszkirén.
 • ha Önt egyidőben ACE‑gátlóval és bizonyos más, szívelégtelenség kezelésére szolgáló szerrel, úgynevezett mineralokortikoid receptor antagonistával (MRA) (például spironolakton, eplerenon) vagy béta‑blokkolóval (pl. metoprolol) kezelik.
 • Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhes lehet. Az Arbighen szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapos terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a „Terhesség” című részt).

 

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.

 

Lásd még a „Ne szedje az Arbigen‑t” pontban szereplő információkat.

 

Gyermekek és serdülők

Ha Ön 18 évesnél fiatalabb, és az Abrigen‑t egyéb olyan gyógyszerekkel együtt szedi, amelyek gátolják a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszert (olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a vérnyomást), kezelőorvosa rendszeres időközönként ellenőrizheti a veseműködését és a kálium mennyiségét a vérben.

 

Egyéb gyógyszerek és az Arbigen

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

A kezelés hatékonyságát befolyásolhatja, ha az Arbigen‑t bizonyos gyógyszerekkel együtt szedik. Szükség lehet ugyanis a gyógyszer adagjának módosítására, más óvintézkedésekre, illetve egyes esetekben a gyógyszerek egyikének elhagyására. Ez vonatkozik mind a vényköteles, mind a vény nélkül kapható gyógyszerekre, de főként a következőkre:

 

 • egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre, különösen a vízhajtókra (diuretikumok), ACE‑gátlók vagy aliszkiren,
 • a vér káliumszintjének emelkedését okozó gyógyszerekre. Ezek közé tartoznak a káliumpótló készítmények vagy káliumtartalmú sópótlók, kálium-megtakarító gyógyszerek, valamint a heparin.
 • bizonyos típusú fájdalomcsillapítókra, az úgynevezett nem szteroid gyulladásgátlókra (NSAID‑okra),
 • bizonyos antibiotikumok (rifamicin csoport), egy, az átültetett szerv kilökődését megakadályozó gyógyszer (ciklosporin) vagy egy antiretrovirális gyógyszer, amelyet a HIV/AIDS fertőzés kezelésére alkalmaznak (ritonavir). Ezek a gyógyszerek növelhetik az Arbigen hatását.
 • lítiumra – bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer.

 

Ezen kívül:

 • ha szívroham utáni kezelést kap, ACE‑gátlókkal (a szívroham kezelésére szolgáló gyógyszerek) való kombináció alkalmazása nem ajánlott,
 • ha szívelégtelenség miatt kezelik, ACE‑gátlókkal és béta-blokkolókkal (a szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek) való hármas kombináció alkalmazása nem ajánlott.

 

Kezelőorvosa megváltoztathatja az adagot és/vagy egyéb óvintézkedésre lehet szükség:

 • ha ACE‑gátlót vagy aliszkirént szed (lásd még a „Ne szedje az Arbigen‑t” és a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontban szereplő információkat).
 • ha ACE-gátlókkal és más, szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerrel, úgynevezett mineralokortikoid receptor antagonistával (MRA) (például spironolakton, eplerenon) vagy béta-blokkolókkal (pl. metoprolol) kezelik.

 

Az Arbigen egyidejű bevétele étellel és itallal

Az Arbigen‑t étkezés közben, vagy attól függetlenül is beveheti.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

 • Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhes lehet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogy terhes és hogy az Arbigen helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. Az Arbigen szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni az Arbigent a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

 

 • Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. Az Arbigen szedése nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Mielőtt gépjárművet vezet, gépeket kezel vagy egyéb, koncentrációt igénylő tevékenységet végez, bizonyosodjon meg arról, hogy miként hat Önre az Arbigen. Sok más vérnyomáscsökkentő gyógyszerhez hasonlóan, ritkán az Arbigen is okozhat szédülést és befolyásolhatja a koncentrálóképességet.

 

 

 1. Hogyan kell szedni az Arbigen‑t?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A magas vérnyomásban szenvedő betegek gyakran nem észlelik a betegség tüneteit. Sokan teljesen jól érzik magukat. Ezért fontos, hogy rendszeresen megjelenjen az előírt ellenőrző vizsgálatokon akkor is, ha jól érzi magát.

 

Alkalmazása magas vérnyomásban szenvedő gyermekeknél és serdülőknél (6‑tól 18 éves korig)

Azoknál a betegeknél, akiknek a testsúlya kevesebb mint 35 kg, a szokásos adag naponta egyszer 40 mg valzartán. Azoknál a betegeknél, akiknek a testsúlya 35 kg vagy annál több, a szokásos kezdő adag naponta egyszer 80 mg valzartán. Néhány esetben kezelőorvosa nagyobb adagokat is rendelhet (az adag 160 mg‑ra, és maximum 320 mg‑ra nőhet).

 

Alkalmazása felnőtt betegeknél nemrégiben lezajlott szívrohamot követően a kezelés általában 12 óra elteltével kezdődik meg alacsony dózissal, naponta kétszer 20 mg adásával. A 20 mg‑os adagot Arbigen kapszulával nem lehet elérni. A 20 mg‑os adagot a 40 mg‑os felezhető tabletta kettétörésével kell biztosítani. Kezelőorvosa több héten keresztül fokozatosan emelni fogja az adagot a naponta kétszeri 160 mg‑os maximális adag eléréséig. A végleges adag az Ön egyéni tűrőképességétől függ.

Az Arbigen együtt adható a szívroham kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerrel is, és kezelőorvosa eldönti, hogy melyik kezelés a legalkalmasabb az Ön esetében.

 

Alkalmazása szívelégtelenségben szenvedő felnőtt betegeknél: a kezelés általában naponta kétszer 40 mg‑mal kezdődik. Kezelőorvosa több héten keresztül fokozatosan emelni fogja az adagot a naponta kétszeri 160 mg‑os maximális adag eléréséig. A végleges dózis az Ön egyéni tűrőképességétől függ.

Az Arbigen együtt adható a szívelégtelenség kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerrel is, és kezelőorvosa eldönti, hogy melyik kezelés a legalkalmasabb az Ön esetében.

 

Alkalmazása magas vérnyomásban szenvedő felnőtt betegeknél: A szokásos adag 80 mg naponta. Bizonyos esetben kezelőorvosa nagyobb adagot (akár 160 vagy 320 mg‑ot) is előírhat. Kezelőorvosa az Arbigen kezelést egyéb kiegészítő gyógyszerekkel (pl. vízhajtókkal) is kombinálhatja.

 

Az Arbigen bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is. Az Arbigen‑t egy pohárnyi vízzel kell lenyelni. Az Arbigen-t minden nap körülbelül ugyanabban az időben vegye be.

 

Ha az előírtnál több Arbigen‑t vett be

Ha súlyos szédülés és/vagy ájulás jelentkezik, feküdjön le, és azonnal értesítse kezelőorvosát. Amennyiben véletlenül túl sok tablettát vett be, értesítse kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a kórházat.

 

Ha elfelejtette bevenni az Arbigen‑t

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, amint eszébe jut. Amennyiben azonban már közel van a következő adag bevételének ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot.

 

Ha idő előtt abbahagyja az Arbigen szedését

Az Arbigen-kezelés megszakítása a betegség rosszabbodását okozhatja. Ne hagyja abba az Arbigen szedését, hacsak kezelőorvosa nem tanácsolja.

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Ezek a mellékhatások különböző gyakorisággal fordulhatnak elő, melyet a következők szerint határoznak meg:

Néhány tünet azonnali orvosi ellátást igényel:

Az angioödéma (egy különleges allergiás reakció) következő tüneteit észlelheti:

 • az arc, az ajakak, a nyelv vagy a torok duzzanata;
 • nyelési nehézségek;
 • csalánkiütés, légzési nehézségek.

 

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, hagyja abba az Arbigen szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához (lásd még a 2. pontot „Tudnivalók az Arbigen szedése előtt”).

 

Egyéb mellékhatások, többek között:

 

Gyakori:

 • szédülés
 • tünetek nélkül vagy tünetekkel (például felálláskor fellépő szédülés és ájulás) jelentkező alacsony vérnyomás
 • csökkent vesefunkció (veseelégtelenség jelei)

 

Nem gyakori:

 • angioödéma (lásd a „Néhány tünet azonnali orvosi ellátást igényel” részt)
 • hirtelen eszméletvesztés (szinkópe)
 • forgó jellegű érzés (vertigo)
 • a vesefunkció nagymértékű csökkenése (heveny veseelégtelenségre utaló jelek)
 • izomgörcs, rendellenes szívritmus (a magas kálium-szintre, az ún. hiperkalémiára utaló jelek)
 • légszomj, lefekvéskor kialakuló légzési nehézség, a lábfej vagy a lábak duzzanata (szívelégtelenségre utaló jelek)
 • fejfájás
 • köhögés
 • hasi fájdalom
 • hányinger
 • hasmenés
 • fáradtság
 • gyengeség

 

Nem ismert

 • hólyagos bőr (dermatitisz bullózára utaló jel)
 • bőrkiütéssel, viszketéssel és csalánkiütéssel járó allergiás reakciók: láz, ízületi duzzanat, ízületi fájdalom, izomfájdalom, duzzadt nyirokcsomók és/vagy influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek (szérumbetegségre utaló jelek)
 • bíborszínű-vörös foltok, láz, viszketés (a vérerek gyulladására utaló jelek, amit vaszkulitisznek is neveznek)
 • szokatlan vérzés, véraláfutás (trombocitopéniára utaló jelek)
 • izomfájdalom (mialgia)
 • láz, torokfájás, vagy fertőzés okozta szájfekélyek (a fehérvérsejtek alacsony szintjére utaló tünetek, amit neutropéniának is neveznek)
 • alacsony hemoglobinszint, vörösvértestek arányának csökkenése a vérben (ami – súlyos esetekben – vérszegénységhez vezethetnek)
 • a vér magas káliumtartalma (ami – súlyos esetekben – izomgörcsöket, rendellenes szívritmust okozhat)
 • a májfunkciós laborvizsgálatok értékeinek emelkedése (ami májkárosodásra utalhat), beleértve a vér magas bilirubin-szintjét (ami – súlyos esetekben – a bőr és szemek besárgulását okozhatja)
 • a vér emelkedett karbamid-nitrogén szintje, emelkedett szérum kreatininszint (ami rendellenes veseműködésre utalhat)
 • a vér alacsony nátriumszintje (ami súlyos esetekben fáradtságot, zavartságot, izomrángást és/vagy görcsöket okozhat)

 

Egyes mellékhatások előfordulási gyakorisága az Ön egészségi állapotától függően változhat. Az olyan mellékhatásokat, mint a szédülés és a csökkent veseműködés, ritkábban észlelték magas vérnyomás miatt kezelt betegekben, mint a szívelégtelenség miatt kezelt vagy nemrégiben szívinfarktuson átesett betegekben.

 

A gyermekeknél és serdülőknél észlelt mellékhatások hasonlóak a felnőtteknél észlelt mellékhatásokhoz.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell az Arbigen‑t tárolni?

 

Legfeljebb 30°C‑on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a csomagolás sérült vagy azt felnyitották.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Arbigen?

 • A készítmény hatóanyaga a valzartán. 40 mg / 80 mg / 160 mg valzartán kemény kapszulánként.
 • Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon (A-típus), nátrium-lauril-szulfát, povidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-szteraát.

A kapszula héj összetevői: fekete vas-oxid, titán-dioxid, zselatin, nátrium-lauril-szulfát, sellak, vízmentes etanol, izopropil-alkohol, butil-alkohol, propilén-glikol, tömény ammónia oldat és kálium-hidroxid.

 

Milyen az Arbigen külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az Arbigen 40 mg kemény kapszula fehér vagy csaknem fehér granulált porral töltött kemény zselatin kapszula, melynek felső és alsó része világosszürke színű. A felső és alsó részen fekete tintával feltüntetett „M40” jelöléssel ellátva.

 

Az Arbigen 80 mg kemény kapszula fehér vagy csaknem fehér granulált porral töltött kemény zselatin kapszula, melynek felső része világosszürke színű, az alsó része hússzínű, átlátszatlan. A felső és alsó részen fekete tintával feltüntetett „M80” jelöléssel ellátva.

 

Az Arbigen 160 mg kemény kapszula fehér vagy csaknem fehér granulált porral töltött kemény zselatin kapszula, melynek felső része sötétszürke színű, az alsó része hússzínű, átlátszatlan. A felső és alsó részen fekete tintával feltüntetett „M160” jelöléssel ellátva.

 

Kiszerelések:

7 db, 10 db, 14 db, 28 db, 30 db, 56 db, 60 db, 84 db, 90 db, 98 db, 100 db és 100 db (2×50 db) kapszula buborékcsomagolásban és dobozban.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Generics [UK] Limited

Station Close

Potters Bar

Hertfordshire EN6 1TL

Egyesült Királyság

 

Gyártók

McDermott Laboratories Limited

(t/a Gerard Laboratories)

35/36 Baldoyle Industrial Estate, Grange Road, Dublin 13

Írország

 

Generics [UK] Limited,

Station Close,

Potters Bar,

Hertfordshire, EN6 1TL,

Egyesült Királyság

 

Mylan Hungary Kft.,

H-2900 Komárom,

Mylan u. 1.

Magyarország

 

Arbigen 40 mg kemény kapszula:         OGYI-T-21473/01-11

Arbigen 80 mg kemény kapszula:         OGYI-T-21473/12-22

Arbigen 160 mg kemény kapszula:       OGYI-T-21473/23-33

 

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Belgium: Valsartan Mylan 40 mg capsules, hard

Valsartan Mylan 80 mg capsules, hard

Valsartan Mylan 160 mg capsules

Bulgária: Valsagen 40 mg capsules

Valsagen 80 mg capsules

Valsagen 160 mg capsules

Ciprus: Valsartan/Generics 40mg capsules

Valsartan/Generics 80mg capsules

Valsartan/Generics 160mg capsules

Dánia: Valsartan Mylan
Görögország: Valsartan/Generics 80mg capsules

Valsartan/Generics 160mg capsules

Magyarország: Arbigen 40 mg kemény kapszula

Arbigen 80 mg kemény kapszula

Arbigen 160 mg kemény kapszula

Norvégia: Valsartan Mylan
Lengyelország: ValsarGen
Portugália: Valsartan Anova
Románia: Valsartan Mylan 40 mg capsule

Valsartan Mylan 80 mg capsule

Valsartan Mylan 160 mg capsule

Szlovákia: Valsartan Mylan 160 mg kapsuly
Svédország: Valsartan Mylan
Hollandia: Valsartan Mylan 40 mg capsule hard

Valsartan Mylan 80 mg capsule hard

Valsartan Mylan 160 mg capsule hard

Egyesült Királyság: Valsartan 40 mg Capsules

Valsartan 80 mg Capsules

Valsartan 160 mg Capsules

 

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjához.

 

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. november