Amprilan HL 2,5 mg/12,5 mg tabletta

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára

 

Amprilan HL 2,5 mg/12,5 mg tabletta

Amprilan HD 5 mg/25 mg tabletta

 

ramipril/hidroklorotiazid

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni az Amprilan HL/Amprilan HD tablettát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az Amprilan HL/HD tablettát tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az Amprilan HL/Amprilan HD két hatóanyag, a ramipril és a hidroklorotiazid kombinációja.

A ramipril az „ACE-gátlók” (angiotenzin-konvertáló enzim-gátlók) néven ismert gyógyszercsoportba tartozik. Hatását a következők révén fejti ki:

 • csökkenti a szervezetben a vérnyomást emelő anyagok termelését;
 • ellazítja és tágítja a vérereket;
 • megkönnyíti a szív számára a vér keringését a testben.

A hidroklorotiazid az úgynevezett „tiazid diuretikumok” csoportjába tartozó gyógyszer – vízhajtó tabletta. Hatását a termelt vizelet mennyiségének növelésével fejti ki – ezáltal csökkenti a vérnyomást. Az Amprilan HL/HD tabletta magas vérnyomás kezelésére használatos. A két hatóanyag együttesen hatva csökkenti az Ön vérnyomását. Akkor alkalmazzák őket kombinációban, amikor külön-külön nem bizonyultak hatásosaknak.

 

 

 1. Tudnivalók az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta szedése előtt

 

Ne szedje az Amprilan HL/Amprilan HD tablettát:

 • ha allergiás a ramiprilre, hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • ha allergiás (túlérzékeny) az Amprilan HL/Amprilan HD tablettához hasonló gyógyszerekre (más ACE-gátlókra vagy szulfonamid-származék gyógyszerekre).

Az allergiás reakció lehetséges tünetei: bőrkiütés, nyelési vagy légzési nehézségek, ajak-, arc-, garat- vagy nyelvduzzanat.

 • ha korábban bármikor átélt „angioödéma” nevű, súlyos allergiás reakciót. Ennek tünetei többek között: viszketés, csalánkiütés, vörös foltok megjelenése a kézen, lábon és a garatnyálkahártyán, a garatnyálkahártya és a nyelv duzzanata, a szemkörnyék és az ajkak duzzanata, légzési és nyelési nehézség.
 • ha dializáló kezelésben vagy bármilyen más típusú vérszűrő kezelésben részesül. Az alkalmazott készüléktől függően, az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta nem feltétlenül megfelelő az Ön számára;
 • ha súlyos májproblémái vannak;
 • ha a vérében kóros a sófélék (kalcium, kálium, nátrium) mennyisége;
 • ha csökkent a veséjének a vérellátása (veseartéria szűkülete van);
 • ha a terhesség utolsó 6 hónapjában jár (lásd alább „Terhesség, szoptatás és termékenység” címmel);
 • ha csecsemőt szoptat (lásd alább „Terhesség, szoptatás és termékenység” címmel);
 • ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap;
 • ha Ön szakubitril/valzartánt (a krónikus szívelégtelenség kezelésére felnőtteknél alkalmazott gyógyszer) szed vagy szedett, mivel ilyenkor fokozott a kockázata az angioödéma (hirtelen fellépő duzzanat a bőr alatti területen, mint például a torokban) kialakulásának.

 

Ne szedje az Amprilan HL/Amprilan HD tablettát, ha az előbbiek bármelyike érvényes Önre. Ha bizonytalan, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt bevenné az Amprilan HL/Amprilan HD tablettát.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

 • ha Önnek szív-, máj- vagy veseproblémái vannak;
 • ha Ön jelentős folyadék- vagy sóveszteséget szenvedett hosszan tartó hányás, hasmenés, a szokásosnál nagyobb mértékű verejtékezés, sószegény étrend, vízhajtó szedése vagy dializáló kezelés miatt;
 • ha Ön méh- vagy darázscsípés-allergiáját enyhítő (deszenzibilizáló) kezelés előtt áll;
 • ha Ön érzéstelenítő szert fog kapni – erre műtét vagy bármilyen fogászati beavatkozás miatt kerülhet sor. Lehetséges, hogy a beavatkozás előtt egy nappal abba kell hagynia az Amprilan HL/Amprilan HD-kezelést – kérje kezelőorvosa tanácsát.
 • ha az Ön vérében nagy mennyiségű kálium van (amint azt a vérvizsgálat eredményei kimutatták);
 • ha Ön kötőszöveti (úgynevezett kollagén-vaszkuláris) betegségben, pl. szklerodermában vagy szisztémás lupusz eritematózuszban szenved;
 • ha volt már bőrrákja, vagy ha a kezelés során váratlan bőrelváltozást tapasztal. A hidroklorotiaziddal, különösen a nagy dózissal történő hosszú távú kezelés növelheti a bőr- és ajakrák egyes típusainak (nem melanóma típusú bőrrák) kockázatát. Védje bőrét a napsugárzástól és az UV-sugaraktól az Amprilan HL/HD alkalmazása alatt;
 • ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi, az angioödéma kockázata (a bőr alatti területen, mint például a torokban, hirtelen fellépő duzzanat) nagyobb lesz:
 • racekadotril, a hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer.
 • az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására valamint daganatok kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például temszirolimusz, szirolimusz, everolimusz).
 • vildagliptin, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer.
 • ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
 • angiotenzin II-receptor blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek, például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved;
 • aliszkirén.

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.

Lásd még a „Ne szedje az Amprilan HL/Amprilan HD tablettát” pontban szereplő információkat.

 • Ha Ön látásromlást vagy szemfájdalmat tapasztal. Ezek a tünetek a szem érhártyáján belüli folyadékfelhalmozódásra (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy a szembelnyomás emelkedésére utalhatnak és az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta bevétele után órákon vagy heteken belül jelentkezhetnek. Kezeletlen esetben ez végleges látásromláshoz vezethet. Ha korábban volt már penicillin- vagy szulfonamid allergiája, akkor ennek kialakulásának nagyobb a kockázata.

Feltétlenül tájékoztatnia kell kezelőorvosát arról, ha Ön terhes (vagy teherbe eshet). Az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta nem javasolt a terhesség első 3 hónapjában, illetve a terhesség harmadik hónapja után is súlyos magzatkárosodást okozhat (lásd később „Terhesség, szoptatás és termékenység” címmel).

 

Gyermekek és serdülők

Az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta nem javasolt gyermekek és serdülők számára (18 év alatt). Ennek az az oka, hogy ezt a gyógyszert még sohasem alkalmazták ezekben az életkor-csoportokban.

 

Ha az előbbiek bármelyike érvényes Önre (netán bizonytalan), beszéljen kezelőorvosával, mielőtt bevenné az Amprilan HL/Amprilan HD tablettát.

 

Egyéb gyógyszerek és az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható (akár gyógynövény) készítményeket is. Ez azért szükséges, mert az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta befolyásolhatja egyes más gyógyszerek hatásának mechanizmusát. Ezen kívül, néhány más gyógyszer az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta hatásának mechanizmusát befolyásolhatja.

 

Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha Ön bármelyiket szedi a következő gyógyszerek közül. Ezek csökkenthetik az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta hatását:

–       fájdalom és gyulladás enyhítésére használatos gyógyszerek [pl. nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), pl. ibuprofén, indometacin és acetilszalicilsav];

–       alacsony vérnyomás, keringés-összeomlás, szívelégtelenség, asztma vagy allergia kezelésére használatos gyógyszerek (pl. efedrin, noradrenalin és adrenalin). Kezelőorvosának ellenőriznie kell az Ön vérnyomását.

 

Kérjük, számoljon be orvosának arról, ha Ön a következő gyógyszerek bármelyikét szedi. Ezek a gyógyszerek az Amprilan HL/Amprilan HD tablettával együtt szedve növelhetik a mellékhatások jelentkezésének esélyét:

–       fájdalom és gyulladás enyhítésére használatos gyógyszerek [pl. nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), pl. ibuprofén, indometacin és acetilszalicilsav];

–       a vér káliumszintjét csökkenteni képes gyógyszerek. Ide tartoznak a székrekedés gyógyszerei, a vízhajtók (diuretikumok), az amfotericin B (gombafertőzés kezelésére) és az ACTH (a mellékvese megfelelő működésének ellenőrzésére használatos szer).

–       daganatellenes gyógyszerek (kemoterápiás szerek);

–       szívpanaszok – többek között a szívritmus zavarainak – gyógyszerei;

–       szervátültetés után a szervkilökődés megakadályozására adott gyógyszerek (pl. ciklosporin);

–       vízhajtó tabletták (diuretikumok), pl. furoszemid;

–       káliumpótlók (a sópótlókat is beleértve), káliummegtakarító diuretikumok és egyéb a vér káliumszintjét növelő gyógyszerek, pl. spironolakton, triamteren, amilorid, káliumsók, heparin (ami a vérrögök kialakulásának megelőzésére szolgáló gyógyszer), valamint a trimetoprim és a ko-trimoxazol, másnéven trimetoprim/szulfametoxazol) (baktériumok által okozott fertőzésekre);

–       gyulladáscsökkentő szteroidok (pl. prednizolon);

–       kalciumpótló készítmények;

–       allopurinol (a vér húgysavszintjének csökkentésére adják);

–       prokainamid (szívritmuszavarokra);

–       kolesztiramin (a vérzsírok mennyiségének csökkentésére);

–       karbamazepin (epilepszia kezelésére);

 • racekadotril, a hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer;
 • olyan gyógyszerek, amelyek az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására alkalmaznak (szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és az mTOR gátlók osztályába tartozó egyéb gyógyszerek) vagy a vildagliptin (cukorbetegség kezelésére). Lásd a “Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot.

 

Kérjük, mondja el orvosának, ha bármelyiket szedi a következő gyógyszerek közül – ezek hatását befolyásolhatja az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta:

–       a cukorbetegség gyógyszerei, pl. az orális antidiabetikumok és az inzulin. Az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta csökkentheti a vércukorszintet. Ellenőrizze gondosan vércukorszintjét, amíg szedi az Amprilan HL/Amprilan HD tablettát.

–       lítium (mentális zavarok kezelésére). Az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta növelheti a vér lítiumszintjét. Orvosának gondosan ellenőriztetnie kell az Ön vérének lítiumszintjét.

–       izomlazító szerek;

–       kinin (malária ellen);

–       jódtartalmú gyógyszerek, ezek alkalmazására kórházban, CT vagy röntgenvizsgálat során kerülhet sor;

–       penicillin (fertőzésekre);

–       szájon át szedhető véralvadásgátlók (orális antikoagulánsok), pl. warfarin.

 

Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:

 • ha Ön angiotenzin II-receptor blokkolót (ARB) vagy aliszkirént szed (lásd még a „Ne szedje az Amprilan HL/Amprilan HD tablettát” és a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontok alatti információt).

 

Ha az előbbiek bármelyike érvényes Önre (netán bizonytalan), beszéljen kezelőorvosával, mielőtt bevenné az Amprilan HL/Amprilan HD tablettát.

 

Vizsgálatok

Beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt bevenné a gyógyszerét, ha Ön:

 • mellékpajzsmirigy-funkciós vizsgálat előtt áll. Az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta befolyásolhatja a vizsgálat eredményeit.
 • sportoló és doppingvizsgálat előtt áll. Az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta pozitív doppingvizsgálati eredményt adhat.

 

Az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal

 • Ha alkoholt fogyaszt az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta szedése során, szédülhet, vagy ájulásszerű érzése lehet. Ha nem biztos abban, hogy mennyi alkohol fogyasztható az Amprilan HL/Amprilan HD‑kezelés alatt, kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és az alkohol egymás hatását erősíthetik.
 • Az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet). Kezelőorvosa általában azt fogja tanácsolni Önnek, hogy másik gyógyszert szedjen az Amprilan HL/Amprilan HD helyett, mert az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta nem javasolt a terhesség ideje alatt. Ennek az az oka, hogy az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta átjut a placentán, és súlyos magzat- és újszülöttkori károsodást okozhat, ha a terhesség 3. hónapja után alkalmazzák.

Ha Ön csecsemőt szoptat, nem szabad Amprilan HL/Amprilan HD tablettát szednie.

 

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem tanácsos gépkocsit vezetnie vagy gépeket kezelnie, amíg ki nem tapasztalja, hogy miképpen hat Önre az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta. A gyógyszer szedésének ideje alatt szédülés jelentkezhet. Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta szedésének elkezdésekor, vagy adagjának növelése után. Ha szédülés jelentkezik, ne vezessen, ne használjon szerszámokat és ne kezeljen gépeket.

 

Az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta laktózt (tejcukrot) és nátriumot tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Ez a készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

 

 

 1. Hogyan kell szedni az Amprilan HL/Amprilan HD tablettát?

 

Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg a kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A gyógyszer bevétele

–       Ezt a gyógyszert szájon át, minden nap ugyanabban az időben – általában reggel – vegye be.

–       A tablettát folyadékkal nyelje le.

–       Ne rágja szét vagy törje össze a tablettákat.

 

Mennyi gyógyszert kell szedni?

Magas vérnyomás kezelése

Kezelőorvosa addig módosítja az Ön által szedett gyógyszeradagot, amíg sikerül beállítania a vérnyomását.

 

Időskorú betegek

Kezelőorvosa csökkentett kezdő adagot alkalmaz, és lassabban módosítja a kezelését.

 

Ha az előírtnál több Amprilan HL/Amprilan HD tablettát vett be

Forduljon orvoshoz, vagy nyomban keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. Ne vezessen a kórházig, kérjen meg valaki mást, hogy vigye el, vagy hívjon mentőt. Vigye magával a gyógyszer dobozát – ily módon az orvos megállapíthatja, hogy Ön mit vett be.

 

Ha elfelejtette bevenni az Amprilan HL/Amprilan HD tablettát

Ha elmulasztotta egy adag bevételét, vegye be a következő, előírt adagot, amikor az esedékessé válik.

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Hagyja abba az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta szedését, és azonnal forduljon orvoshoz, ha a következő, súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, mert sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége:

–       Az arc, ajkak vagy garat duzzanata, ami megnehezíti a nyelést vagy a lélegzést, továbbá ha viszketés és bőrkiütések jelentkeznek. Mindezek az Amprilan HL/HD tablettával szembeni súlyos allergiás reakció tünetei lehetnek.

–       Súlyos bőrreakciók lépnek fel, úgymint bőrkiütés, szájüregi fekélyek, fennálló bőrbetegség súlyosbodása, a bőr kivörösödése, felhólyagosodása vagy leválása (pl. Stevens–Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis vagy eritéma multiforme).

 

Azonnal számoljon be orvosának arról, ha a következőket tapasztalja:

–       Szaporább szívverés, egyenetlen vagy erőteljes szívverés („szívdobogás-érzés”), mellkasi fájdalom, mellkasi szorítás vagy súlyosabb problémák (pl. szívroham, stroke).

–       Légszomj, köhögés, 2-3 napnál tovább fennálló láz, étvágycsökkenés. Ezek tüdőbetegség (pl. gyulladás) tünetei lehetnek.

–       Ha könnyen keletkezik bevérzés a bőrén, a vérzés csillapodása a normálisnál hosszabb időt vesz igénybe, vagy bármilyen vérzéses tünet (pl. fogínyvérzés) jelentkezik, bíborszínű pontok-foltok keletkeznek a bőrön, vagy a megszokottnál könnyebben fertőződik meg; fáj a torka és belázasodik; fáradtnak, gyengének érzi magát, szédül és sápadt a bőre. Mindezek vér- vagy csontvelő-rendellenesség tünetei lehetnek.

–       Súlyos, esetleg a hátába sugárzó gyomorfájdalom jelentkezik. Ez hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz) tünete lehet.

–       Láz, borzongás, fáradtság-érzés, étvágytalanság, gyomorfájdalom, rosszullét jelentkezik, megsárgul a bőre vagy a szeme fehérje („sárgaság” alakul ki). Mindezek májbetegség, pl. májgyulladás (hepatitisz) vagy májkárosodás lehetséges tünetei.

 

Egyéb lehetséges mellékhatások:

Kérjük, számoljon be orvosának arról, ha a következők bármelyike súlyossá válik, ill. néhány napnál tovább áll fenn:

Gyakori (10 közül legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet):

–       Fejfájás, gyengeség- vagy fáradtság-érzés.

–       Szédülés. Ez nagyobb valószínűséggel jelentkezik az Amprilan HL/HD tabletta szedésének elkezdésekor, vagy a gyógyszeradag növelése után.

–       Száraz ingerköhögés vagy hörgőhurut.

–       A vérvizsgálat a szokásosnál nagyobb mennyiségű cukrot mutat ki a vérében. Ha Ön cukorbeteg, akkor ez súlyosbíthatja a diabéteszét.

–       A vérvizsgálat a szokásosnál nagyobb mennyiségű húgysavat mutat ki a vérében.

–       Fájdalmas, vörös, duzzadt ízületek.

 

Nem gyakori (100 közül legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet):

–       Bőrkiütés, kiemelkedő területtel vagy anélkül.

–       Kipirulás, ájulás, hipotónia (kórosan alacsony vérnyomás) – legfőképpen hirtelen felálláskor vagy felüléskor.

–       Egyensúly-problémák (forgó szédülés).

–       Viszketés és szokatlan (zsibbadás, bizsergés, szurkálás, égő vagy hangyamászás-szerű) érzés a bőrön (fonákérzés).

–       Az ízérzés elvesztése vagy megváltozása.

–       Alvászavarok.

–       Nyomott kedély, szorongás érzése, a szokásosnál idegesebb vagy bizonytalan idegállapot.

–       Orrdugulás, orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz), légszomj.

–       Fogíny-gyulladás (gingivitisz), szájduzzanat.

–       Kivörösödött, viszkető, duzzadt, könnyező szemek.

–       Fülcsengés.

–       Elhomályosult látás.

–       Hajhullás.

–       Mellkasi fájdalom.

–       Izomfájdalom.

–       Székrekedés, gyomor- vagy bélfájdalom.

–       Emésztési zavar, rosszullét.

–       A szokásosnál több vizelet ürítése a nap folyamán.

–       A szokásosnál erősebb verejtékezés vagy szomjúságérzés.

–       Étvágytalanság vagy étvágycsökkenés (anorexia).

–       Szaporább vagy rendszertelen szívverés.

–       Karok és lábak duzzanata. Ez annak a tünete lehet, hogy a szervezete a szokásosnál több vizet tart vissza.

–       Láz.

–       Átmeneti impotencia férfiaknál.

–       A vérvizsgálat a vörösvértestek vagy fehérvérsejtek, illetve a vérlemezkék számának vagy a vérfesték (hemoglobin) mennyiségének csökkenését mutatja ki.

–       A vérvizsgálat az Ön máj-, hasnyálmirigy- vagy veseműködésének megváltozását mutatja ki.

–       A vérvizsgálat a szokásosnál kevesebb káliumot mutat ki az Ön vérében.

 

Nagyon ritka (10 000 közül legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet):

–       Rosszullét, hasmenés, gyomorégés.

–       Vörös, duzzadt nyelv vagy szájszárazság.

–       A vérvizsgálat a szokásosnál több káliumot mutat ki az Ön vérében.

 

Nem ismert (gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

–       Bőr- és ajakrák (nem melanóma típusú bőrrák).

–       Koncentrált (sötét színű) vizelet, rossz közérzet, izomgörcsök, zavarodottság és rángógörcsök – mindezeket a nem megfelelő antidiuretikus hormon elválasztás tünetegyüttese idézheti elő. Ha ezek a tünetek jelentkeznék Önnél, a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához!

 

Egyéb bejelentett mellékhatások:

Kérjük, értesítse orvosát arról, ha a következők súlyossá válnak, vagy néhány napnál tovább tartanak:

–       A szellemi összpontosítás zavara, nyugtalanság vagy zavarodottság érzése.

–       Lehűléskor a színüket változtató, felmelegedéskor bizsergő vagy fájdalmas kéz- és lábujjak. Ez Raynaud-jelenség lehet.

–       Emlőnagyobbodás férfiban.

–       Vérrögök.

–       Hallászavar.

–       A szokásosnál kisebb mértékű könnyezés.

–       A látott tárgyak sárga színben tűnnek fel.

–       Látásromlás vagy szemfájdalom a magas szembelnyomás miatt (a szem érhártyáján belüli folyadékfelhalmozódás [koroidealis effúzió vagy folyadékgyülem], az akut rövidlátás (miópia) vagy az akut zárt zugú zöldhályog (glaukóma) lehetséges jelei).

–       Kiszáradás.

–       Az arc duzzanata, fájdalmassága és kivörösödése (nyálmirigy-gyulladás).

–       Úgynevezett „angioödémás” bélfal-duzzanat; tünetei: hasi fájdalom, hányás és hasmenés.

–       A szokásosnál nagyobb napfény-érzékenység.

–       A bőr nagyfokú, pikkelyes-lemezes hámlása, viszkető, göbcsés bőrkiütés vagy más bőrreakciók (pl. vörös bőrkiütés az arcon vagy a homlokon).

–       Bőrkiütés vagy –bevérzés.

–       Foltok megjelenése a bőrön, hideg végtagok.

–       Köröm-elváltozások (pl. körömlemez elemelkedése-leválása a körömágyról).

–       A mozgásszervek merevsége, „szájzár” (tetánia).

–       Izomgyengeség vagy -görcsök.

–       Csökkent nemi vágy (férfiaknál és nőknél).

–       Véres vizelet. Ez vesebetegség (intersticiális nefritisz) tünete lehet.

–       A szokásosnál több cukor a vizeletben.

–       Bizonyos típusú fehérvérsejtek száma emelkedik (eozinofília) vérvizsgálat során.

–       A vérvizsgálat túlságosan kevés vérsejtet mutat ki a vérében (páncitopénia).

–       A vérvizsgálatok a vérben található sók (nátrium, kalcium, magnézium és klorid) mennyiségének változását mutatják ki.

–       Lelassult vagy károsodott reakciók.

–       Megváltozott szagérzékelés.

–       Nehézlégzés, asztma súlyosbodása.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell az Amprilan HL/HD tablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta?

 

 • A készítmény hatóanyaga a ramipril és a hidroklorotiazid.

Amprilan HL 2,5 mg/12,5 mg tabletta: 2,5 mg ramiprilt és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz tablettánként.

Amprilan HD 5 mg/25 mg tabletta: 5 mg ramiprilt és 25 mg hidroklorotiazidot tartalmaz tablettánként.

 • Egyéb összetevők: nátrium-hidrogén-karbonát, laktóz-monohidrát, kroszkarmellóz-nátrium, hidegen duzzadó keményítő, nátrium-sztearil-fumarát. Lásd 2. pontban „Az Amprilan HL/ Amprilan HD tabletta laktózt és nátriumot tartalmaz”.

 

Milyen az Amprilan HL/Amprilan HD tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

 

Amprilan HL 2,5 mg/12,5 mg tabletta: fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás, lapos felületű tabletta, egyik oldalán bemetszéssel, másik oldalán mélynyomású „12.5” jelöléssel. A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére, és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

 

Amprilan HD 5 mg/25 mg tabletta: fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás, lapos felületű tabletta, egyik oldalán és az oldalfalakon bemetszéssel, valamint ugyanazon az oldalon mélynyomású “25” jelöléssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

 

10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 42 db, 50 db, 84 db, 98 db vagy 100 db tabletta Al/Al buborékcsomagolásban vagy garanciazáras, PE kupakkal lezárt fehér, nedvességmegkötő betéttel ellátott PP tartályban és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

KRKA, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Szlovénia

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Csehország:          Amprilan H 2,5 mg/12,5 mg tablety

Amprilan H 5 mg/25 mg tablety

Dánia:                  Marilamed 2,5 mg/12,5 mg tabletter

Marilamed 5 mg/25 mg tabletter

Észtország:           Ampril HL 2,5 mg/12,5 mg, 2,5 mg/12,5 mg tabletid

Ampril HD 5 mg/25 mg, 5 mg/25 mg tabletid

Lengyelország:     Ampril HL

Ampril HD

Lettország:           Ampril HL 2,5 mg/12,5 mg tabletes

Ampril HD 5 mg/25 mg tabletes

Litvánia:               Ampril HL 2,5 mg/12,5 mg tabletės

Ampril HD 5 mg/25 mg tabletės

Szlovákia:            Ampril HL

Ampril HD

Szlovénia:            Ampril HL 2,5 mg/12,5 mg tablete

Ampril HD 5 mg/25 mg tablete

 

Amprilan HL 2,5 mg/12,5 mg tabletta

OGYI-T-10558/01         30×          Al/Al buborékcsomagolás

 

Amprilan HD 5 mg/25 mg tabletta

OGYI-T-10558/02         30×          Al/Al buborékcsomagolás

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. szeptember.