Amoxicillin-Teva 750 mg tabletta

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Amoxicillin-Teva 750 mg tabletta

Amoxicillin-Teva 1000 mg tabletta

 

amoxicillin

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer az Amoxicillin-Teva tabletta (a továbbiakban Amoxicillin-Teva) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az Amoxicillin-Teva szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni az Amoxicillin-Teva-t?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az Amoxicillin-Teva-t tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az Amoxicillin-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Milyen típusú gyógyszer az Amoxicillin-Teva?

Az Amoxicillin-Teva egy antibiotikum, amely amoxicillin nevű hatóanyagot tartalmaz. Ez a hatóanyag a „penicillin-származékok” közé tartozik.

 

Milyen betegség esetén alkalmazható?

Az Amoxicillin-Teva a szervezet különböző részeit megtámadó, baktériumok által okozott fertőzések kezelésére alkalmazható. Az Amoxicillin-Teva más gyógyszerekkel együtt gyomorfekélyek kezelésére is alkalmas.

 

 

 1. Tudnivalók az Amoxicillin-Teva szedése előtt

 

Ne szedje az Amoxicillin-Teva-t:

 • ha allergiás az amoxicillinre, a penicillinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • ha a múltban bármikor allergiás reakciója volt bármely antibiotikumra. Ennek a tünetei lehetnek a bőrkiütés vagy az arc-, illetve a torok vizenyős duzzanata.

 

Ne szedje az Amoxicillin-Teva-t, ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre. Amennyiben nem biztos valamiben, az Amoxicillin-Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Amoxicillin-Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha

 • Önnek mirigyláza (láz, torokfájás, duzzadt mirigyek és nagyon erős fáradtságérzet) van.
 • Önnél korábban már más gyógyszer alkalmazásakor előfordult úgynevezett DRESS szindróma, mely egy eozinofíliával (bizonyos fehérvérsejtek számának növekedésével) és szisztémás (testszerte fellépő) tünetekkel járó gyógyszerreakció.
 • Önnek vesepanaszai vannak.
 • Önnél rendszeres vizeletürítésre való képtelenség áll fenn.

 

Ha nem biztos abban, hogy a fentiek bármelyike fennáll-e Önnél, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, mielőtt az Amoxicillin-Teva-t szedni kezdené.

 

Vér- és vizeletvizsgálatok

Ha Önnél

 • vizeletvizsgálatot (pl. cukor mennyisége) vagy májfunkciós vérvizsgálatot
 • ösztradiolszint-mérést (terhesség alatt a magzat normális fejlődésének ellenőrzésére)

végeznek, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét arról, hogy Amoxicillin-Teva-t szed. Erre azért van szükség, mert az Amoxicillin-Teva befolyásolhatja ezen vizsgálatok eredményét.

 

Egyéb gyógyszerek és az Amoxicillin-Teva

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 • Ha Ön allopurinolt szed (köszvény ellen) az Amoxicillin-Teva-val egyidejűleg, nagyobb lehet a valószínűsége annak, hogy allergiás bőrreakció alakul ki.
 • Ha Ön probenecidet szed (köszvény ellen) az Amoxicillin-Teva-val egyidejűleg, kezelőorvosa dönthet úgy, hogy módosítja az Ön Amoxicillin-Teva adagját.
 • Ha Ön véralvadásgátló gyógyszert (pl. warfarint) szed, gyakoribb vérvizsgálatokra lehet szüksége.
 • Ha Ön egyéb antibiotikumokat (pl. tetraciklint) szed, csökkenhet az Amoxicillin-Teva hatásossága.
 • Ha Ön metotrexátot szed (daganat vagy súlyos pikkelysömör [pszoriázis] kezelésére), fokozódhatnak az Amoxicillin-Teva mellékhatásai.

 

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Amoxicillin-Teva-nak lehetnek mellékhatásai, és a tünetek (pl. allergiás reakciók, szédülés és görcsrohamok) alkalmatlanná tehetik Önt a gépjárművezetésre és a gépek kezelésére.

Csak akkor vezessen gépjárművet és kezeljen gépeket, ha jól érzi magát.

 

 

 1. Hogyan kell szedni az Amoxicillin-Teva-t?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény ajánlott adagja:

 

Felnőttek, idősek és 40 kilogrammos vagy nagyobb testtömegű gyermekek

Az Amoxicillin-Teva ajánlott adagja 250 mg‑500 mg naponta háromszor, vagy 750 mg‑1 g 12 óránként, a fertőzés súlyosságától és típusától függően.

 • Súlyos fertőzések: 750 mg‑1 g naponta háromszor.
 • Húgyúti fertőzés: két 3 g-os adag egyetlen napig.
 • Lyme-kór (egy kullancsok által terjesztett fertőzés): izolált eritéma migráns (korai szakasz – vörös vagy rózsaszínű, kör alakú bőrkiütések): 4 g naponta; az egész szervezetet érintő (szisztémás) forma (késői szakasz – további, súlyos tünetek, illetve, amikor a betegség szétterjed a szervezetben): naponta 6 g-ig terjedő adagok.
 • Gyomorfekély: egy 750 mg-os vagy egy 1 g-os adag naponta kétszer, 7 napon át más antibiotikumokkal és gyomorfekély elleni gyógyszerekkel.
 • Szívet érintő fertőzések megelőzése műtétek során: az adag a műtét típusától függ. Egyidejűleg más gyógyszerek is adhatók. Kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember tájékoztatja Önt a további részletekről.
 • Az ajánlott legnagyobb adag 6 g naponta.

 

40 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek

Minden adag a gyermek kilogrammban mért testtömege alapján kerül megállapításra.

 • Az orvos fogja előírni Önnek, hogy gyermekénél vagy csecsemőjénél mekkora adagban kell alkalmazni az Amoxicillin-Teva-t.
 • A szokásos adag naponta 40 mg‑90 mg testtömeg-kilogrammonként, két vagy három adagra elosztva.
 • Az ajánlott legnagyobb adag 100 mg testtömeg-kilogrammonként naponta.

 

12 éves kor alatti gyermekeknek a por belsőleges szuszpenzióhoz gyógyszerforma alkalmazása javasolt.

 

Vesepanaszok

Ha vesepanaszai vannak, az Ön adagja a szokásosnál kisebb lehet.

 

Amennyiben az adagolás az Amoxicillin-Teva 750 mg tablettával és Amoxicillin-Teva 1000 mg tablettával nem biztosítható, kezelőorvosa más amoxicillin-tartalmú készítményt rendel Önnek.

 

Az alkalmazás módja:

Az étkezés a felszívódást nem befolyásolja, de a mellékhatások csökkentése érdekében célszerű a tablettát étkezés közben, egészben, szétrágás nélkül, sok folyadékkal bevenni.

A tablettán lévő bemetszés nem a tabletta széttörésére szolgál.

 

Ha az előírtnál több Amoxicillin-Teva-t vett be

Ha túlságosan sok Amoxicillin-Teva-t vett be, ennek tünetei lehetnek gyomorpanaszok (hányinger, hányás vagy hasmenés), kristályszemcsék megjelenése a vizeletben, amely a vizelet zavarosságaként mutatkozik, valamint vizeletürítési nehézségek. A lehető leghamarabb beszéljen kezelőorvosával. Vigye magával gyógyszere dobozát, hogy megmutathassa az orvosnak.

 

Ha elfelejtette bevenni az Amoxicillin-Teva-t

 • Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be azonnal, amint eszébe jut.
 • Ne vegye be túlságosan hamar a következő adagot, hanem várjon kb. 4 órát a következő adag bevétele előtt.
 • Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Meddig kell szednie az Amoxicillin-Teva-t?

 • Folytassa az Amoxicillin-Teva szedését addig, ameddig kezelőorvosa előírta, még akkor is, ha már jobban érzi magát. Önnek minden adagra szüksége van a fertőzés leküzdésére. Ha a baktériumok egy része életben marad, a fertőzés kiújulhat.
 • Ha a kezelés befejezése után még mindig rosszul érzi magát, vissza kell mennie kezelőorvosához.

 

Gombás fertőzés (élesztőgombák által okozott fertőzések a test nedves részein, amelyek fájdalmat, viszketést és fehér váladékozást okoznak) alakulhat ki, ha az Amoxicillin-Teva-t hosszú időn át alkalmazza. Ilyen esetben tájékoztassa kezelőorvosát.

 

Ha hosszú időn át szedi az Amoxicillin-Teva-t, kezelőorvosa további vizsgálatokat végeztethet vese- és májműködésének, valamint a vérképének ellenőrzésére.

 

Ha idő előtt abbahagyja az Amoxicillin-Teva szedését

A kezelést nem szabad az orvos előírása nélkül megszakítani, vagy idő előtt befejezni, mivel ezzel veszélyezteti a kezelés sikerét.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Azonnal hagyja abba az Amoxicillin-Teva szedését, és menjen el kezelőorvosához, ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, mert Önnek sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége:

Az alábbi mellékhatások nagyon ritkák (10 000 betegből legfeljebb 1 esetében alakulhatnak ki):

 • allergiás reakciók, amelyeknek tünetei lehetnek: bőrviszketés vagy bőrkiütés, az arc-, az ajkak-, a nyelv- vizenyős duzzanata, a testén kialakuló ödéma, illetve légzési nehézségek. Ezek súlyosak és esetenként halálos kimenetelűek lehetnek.
 • bőrkiütés, céltáblaszerű, lapos, vörös, kör alakú foltok a bőrfelszín alatt, vagy véraláfutás. Ezt a vérerek falának allergiás reakció miatti gyulladása okozza. Szövődhet ízületi fájdalommal (artritisz, azaz ízületi gyulladás) és veseproblémákkal.
 • késői allergiás reakció fordulhat elő általában 7‑12 nappal az Amoxicillin-Teva bevételét követően, melynek tünetei közé tartozhatnak a bőrkiütések, a láz, az ízületi fájdalom, a nyirokcsomók megnagyobbodása, különösen a karokban.
 • „eritéma multiforménak” nevezett bőrreakció, amely az alábbi tünetekkel járhat: viszkető, vöröses-lilás foltok a bőrön, különösen a tenyereken és a talpakon, csalánkiütésszerű, kiemelkedő, duzzadt területek a bőrön, a szájüregben, a szemek és a nemi szervek körüli területeken. Be is lázasodhat, és nagyon fáradtnak érezheti magát.
 • egyéb súlyos bőrreakciók, amelyek az alábbiakat foglalhatják magukban: a bőrszín megváltozása, duzzanat a bőr alatt, hólyagképződés, gennyes hólyagok, a bőr lehámlása, bőrpír, fájdalom, viszketés, pikkelyes hámlás. Ezek lázzal, fejfájással és testi fájdalmakkal társulhatnak.
 • láz, hidegrázás, torokfájás és a fertőzés egyéb jelei, illetve könnyen kialakuló véraláfutások. Ezek a vérsejtekkel kapcsolatos rendellenesség jelei lehetnek.
 • Jarisch-Herxheimer reakció, amely a Lyme-kór Amoxicillin-Teva-kezelése során jelentkezhet, és lázat, hidegrázást, fejfájást, izomfájdalmat és bőrkiütést okozhat.
 • vastagbélgyulladás (esetenként véres) hasmenéssel, fájdalom és láz, valamint májat érintő súlyos mellékhatások alakulhatnak ki. Ezek főként férfiaknál és időseknél hosszú időtartamú kezelés során jelentkezhetnek. Sürgősen értesítse kezelőorvosát, ha Önnél az alábbiak jelentkeznek:
  • súlyos, véres hasmenés
  • bőrhólyagok, bőrpír vagy véraláfutás
  • sötétebb színű vizelet vagy világosabb színű széklet
  • a bőr vagy a szemfehérje besárgulása (sárgaság). Lásd lentebb a vérszegénységet is, amely sárgaságot okozhat.

Ezek a gyógyszer szedése közben vagy több héttel a gyógyszerszedést követően is bekövetkezhetnek.

 

Ha a fentiek bármelyike bekövetkezik, hagyja abba a gyógyszer szedését, és forduljon azonnal kezelőorvosához!

 

Néha kevésbé súlyos bőrreakciók is kialakulhatnak, mint pl.:

 • enyhén viszkető bőrkiütés (kerek, rózsaszín-vörös foltok), „csalánkiütésszerű” duzzadt területek az alkaron, a lábakon, a tenyereken, a kezeken, illetve a lábfejeken. Ezek nem gyakoriak (100 betegből legfeljebb 1 esetében alakulnak ki).

 

Ha a fentiek bármelyike előfordul, beszéljen kezelőorvosával, mert az Amoxicillin-Teva-kezelést abba kell hagyni.

 

Egyéb lehetséges mellékhatások:

 

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 esetében alakulhat ki):

 • bőrkiütés
 • hányinger
 • hasmenés.

 

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 esetében alakulhat ki):

 • hányás.

 

Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 esetében alakulhat ki):

 • élesztőgombák által okozott fertőzés (a hüvelyben, a szájüregben, illetve a bőrhajlatokban). Az élesztőgombák okozta fertőzést kezelőorvosa vagy gyógyszerésze kezelheti.
 • vesepanaszok
 • görcsrohamok nagy adagokat szedőknél, illetve vesepanaszok esetén
 • szédülés
 • hiperaktivitás
 • kristályok a vizeletben, amelyektől a vizelet zavarossá válik, vagy a húgyutakban kellemetlen érzés, illetve vizeletürítési nehézség jelentkezik. Fogyasszon bőségesen folyadékot, hogy csökkentse ezen tünetek bekövetkezésének valószínűségét.
 • a nyelv színe sárgává, barnává vagy feketévé válhat, valamint szőrszerű kiemelkedések jelenhetnek meg rajta.
 • a vörösvértestek nagymértékű lebomlása, ami a vérszegénység egyik típusát okozza. Tünetei: fáradtság, fejfájás, légszomj, szédülés, sápadtság, a bőr és a szemfehérjék besárgulása.
 • alacsony fehérvérsejtszám
 • alacsony vérlemezkeszám (ezek a véralvadásban szerepet játszó vérsejtek)
 • a vér hosszabb idő alatt alvadhat meg, mint szokásos esetben. Ezt esetleg akkor veszi észre, ha vérzik az orra vagy megvágja magát.
 • influenzaszerű tünetek bőrkiütéssel, lázzal, duzzadt mirigyekkel és kóros laborvizsgálati eredményekkel (beleértve az emelkedett eozinofil sejtszámot (eozinofília) és májenzim szintek emelkedését is) (Gyógyszerreakció Eozinofíliával és Szisztémás Tünetekkel (DRESS szindróma)).

 

Nem ismert mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

 • aszeptikus agyhártyagyulladás
 • viszketés

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell az Amoxicillin-Teva-t tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit észleli.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Amoxicillin-Teva?

 • A készítmények hatóanyaga: 750 mg, ill. 1000 mg amoxicillin (amoxicillin-trihidrát formájában) tablettánként.
 • Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz‑nátrium, makrogol 6000.

 

Milyen az Amoxicillin-Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Amoxicillin-Teva 750 mg tabletta

Csaknem fehér színű, jellegzetes szagú, keserű ízű, ovális alakú, mindkét oldalán domború, metszett élű tabletta, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel, másik oldalán „VΛ” bevésettel ellátva. Törési felülete csaknem fehér színű. A tablettán lévő bemetszés nem a tabletta széttörésére szolgál.

 

Amoxicillin-Teva 1000 mg tabletta

Csaknem fehér színű, jellegzetes szagú, keserű ízű, henger alakú, mindkét oldalán domború, metszett élű tabletta, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel, másik oldalán „ΛL” bevésettel ellátva. Törési felülete csaknem fehér színű. A tablettán lévő bemetszés nem a tabletta széttörésére szolgál.

 

10 db, illetve 20 db tabletta átlátszatlan műanyag/Alu buborékcsomagolásban és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Teva Gyógyszergyár Zrt.

4042 Debrecen Pallagi út 13.

Magyarország

 

OGYI-T-3784/06         (Amoxicillin-Teva 750 mg tabletta, 10×)

OGYI-T-3784/07         (Amoxicillin-Teva 750 mg tabletta, 20×)

OGYI-T-3784/08         (Amoxicillin-Teva 1000 mg tabletta, 10×)

OGYI-T-3784/09         (Amoxicillin-Teva 1000 mg tabletta, 20×)

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. november

 

Általános tanácsok az antibiotikumok használatával kapcsolatban

 

 1. Az antibiotikumok a baktériumok által okozott fertőzések kezelésére alkalmazhatók. Nincs hatásuk a vírusok által előidézett fertőzésekre.
 2. Néha a baktériumok okozta fertőzések nem reagálnak az antibiotikum-kezelésre. Ennek egyik leggyakoribb oka az, hogy a fertőzést előidéző baktériumok ellenállók (rezisztensek) az adott antibiotikummal szemben. Ez azt jelenti, hogy az antibiotikum ellenére képesek életben maradni, sőt, még szaporodni is.
 3. A baktériumok számos okból válhatnak ellenállóvá az antibiotikumokra. A körültekintő antibiotikum-kezelés segíthet csökkenteni annak a kockázatát, hogy a baktérium ellenállóvá váljon.
 4. Amikor kezelőorvosa antibiotikumot ír fel, az csak az Ön jelenlegi betegségének kezelésére szolgál. Az alábbi tanácsok figyelembe vétele segít megelőzni az ellenálló baktériumok kialakulását, amely megakadályozhatja, hogy az antibiotikumok hatásosak legyenek.
 5. Nagyon fontos, hogy az antibiotikumot a megfelelő adagban, megfelelő időpontokban és megfelelő számú napon át szedje. Olvassa el a betegtájékoztatóban szereplő utasításokat és ha valamit nem ért, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 6. Nem szedhet antibiotikumot, kivéve, ha azt célzottan az Ön számára rendelték, és Ön csak annak a fertőzésnek a kezelésére alkalmazhatja, amelyre kezelőorvosa felírta Önnek.
 7. Nem szedhet olyan antibiotikumot, amelyet más számára írtak fel, még akkor sem, ha az illetőnek az Önéhez hasonló fertőzése volt.
 8. Nem adhatja át az Önnek felírt antibiotikumot másoknak.
 9. Ha a kezelőorvosa által rendelt kezelést követően bármilyen mennyiségű antibiotikum maradt Önnél, azt vissza kell vinnie a gyógyszertárba, ahol megfelelő módon fogják megsemmisíteni.