Amlobesyl 5 mg tabletta

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Amlobesyl 5 mg tabletta

Amlobesyl 10 mg tabletta

 

amlodipin

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer az Amlobesyl tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az Amlobesyl tabletta szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni az Amlobesyl tablettát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az Amlobesyl tablettát tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az Amlobesyl tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az Amlobesyl tabletta amlodipin hatóanyagot tartalmaz, ami a kalciumcsatorna‑blokkoló gyógyszerek csoportjába tartozik.

 

A készítményt magas vérnyomás (hipertónia) vagy az anginának nevezett mellkasi fájdalom, valamint ennek egy ritkább formája, a Prinzmetal vagy variáns angina kezelésére alkalmazzák.

 

Magas vérnyomásban szenvedő betegekben az Amlobesyl tabletta kitágítja az ereket, így a vér könnyebben áramlik keresztül rajtuk.

Anginában szenvedő betegeknél az Amlobesyl tabletta javítja a szívizom vérellátását, így az több oxigénhez jut, aminek eredményeként a mellkasi fájdalom megelőzhető. Anginás mellkasi fájdalomban ez a készítmény nem nyújt azonnali enyhülést.

 

 

 1. Tudnivalók az Amlobesyl tabletta szedése előtt

 

Ne szedje az Amlobesyl tablettát

 • ha allergiás az amlodipinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére vagy más kalciumcsatorna‑blokkolóra. A túlérzékenység tünetei lehetnek: viszketés, bőrpír vagy nehézlégzés;
 • ha nagyon alacsony a vérnyomása (hipotónia);
 • ha Ön az aorta (bal szívfélből kivezető főveerőér) billentyűjének szűkületében (aortasztenózis) vagy szív eredetű sokkban (az az állapot, amikor a szív nem tudja elegendő vérrel ellátni a testet) szenved;
 • ha szívroham utáni szívelégtelenségben szenved.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alább felsorolt állapotok bármelyike jelenleg fennáll vagy korábban előfordult Önnél:

 • friss szívinfarktus;
 • szívelégtelenség;
 • vérnyomás rendkívüli mértékű emelkedése (hipertenzív krízis);
 • májbetegség;
 • ha Ön idős beteg és az adagját növelni kell.

 

Gyermekek és serdülők

Az Amlobesyl tablettát nem vizsgálták 6 éven aluli gyermekeknél.

Az Amlobesyl tabletta magas vérnyomás kezelésére kizárólag 6-17 év közötti gyermekek és serdülők esetében alkalmazható (lásd 3. pont). További információkért forduljon kezelőorvosához.

 

Egyéb gyógyszerek és az Amlobesyl tabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Az Amlobesyl tabletta befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását, illetve azok befolyásolhatják az Amlobesyl tabletta hatását, ilyenek pl.:

 • ketokonazol, itrakonazol (gombás fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek);
 • ritonavir, indinavir, nefenavir (úgynevezett proteáz-gátlók, a HIV kezelésére);
 • rifampicin, eritromicin, klaritromicin (antibiotikumok);
 • közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum);
 • verapamil, diltiazem (szívbetegség kezelésére);
 • dantrolén (a testhőmérséklet súlyos rendellenességeiben alkalmazott infúzió);
 • takrolimusz (mely szabályozza szervezete immunválaszát, és elősegíti, hogy szervezete elfogadja az átültetett szervet);
 • szimvasztatin (koleszterinszint-csökkentő gyógyszer);
 • ciklosporin (immunszuppressziv készítmény).

 

Ha a magasvérnyomás-betegségének kezelésére más gyógyszereket is szed, az Amlobesyl tabletta még inkább csökkentheti az Ön vérnyomását.

 

Az Amlobesyl egyidejű bevétele étellel vagy itallal

Az Amlobesyl tabletta szedése során ne fogyasszon grépfrútot vagy gréprútból készült italt. A grépfrút és a grépfrútlé fogyasztás következtében emelkedhet a vérben a hatóanyag, az amlodipin szintje, ami előre nem láthatóan fokozhatja az Amlobesyl tabletta vérnyomáscsökkentő hatását.

 

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

Az amlodipin biztonságosságát terhes nők esetében nem állapították meg.

 

Szoptatás

Az amlodipin kis mennyiségben igazoltan átjut az anyatejbe. Ha Ön szoptat vagy hamarosan szoptatni fog, tájékoztassa kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni az Amlobesyl tablettát.

 

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Amlobesyl befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ha a kezelés alatt hányinger, szédülés, fáradtság vagy fejfájás jelentkezik Önnél, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, valamint azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Az Amlobesyl tabletta nátriumot tartalmaz

A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

 

 

 1. Hogyan kell szedni az Amlobesyl tablettát?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Az Amlobesyl tabletta javasolt kezdő adagja 5 mg naponta egyszer. Az Amlobesyl tabletta adagja napi egyszer 10 mg-ra növelhető.

A készítményt étkezés előtt vagy után is be lehet venni. A legjobb, ha gyógyszerét minden nap ugyanabban az időben, egy pohár vizzel veszi be. Ne vegye be az Amlobesyl tablettát grépfrútlével.

 

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A javasolt kezdő adag gyermekek és serdülők (6-17 év között) számára általában 2,5 mg naponta egyszer. A legmagasabb javasolt napi adag 5 mg.

2,5 mg-os amlodipin jelenleg nem érhető el, és a 2,5 mg-os adag nem biztosítható az Amlobesyl 5 mg‑os tablettával, mivel ezeket a tablettákat nem úgy gyártják, hogy két egyenlő részre lehessen osztani.

 

Fontos, hogy gyógyszerét folyamatosan szedje. Ne várjon kezelőorvosa felkeresésével addig, míg az összes gyógyszere elfogy.

 

A 10 mg-os tabletták megfelezése: két kézzel fogja meg a tablettát úgy, hogy a bemetszés távolabb essen a hüvelykujjától. Enyhén nyomja meg, hogy a tabletta két részre essen szét.

 

Ha az előírtnál több Amlobesyl tablettát vett be

Túl sok tabletta bevétele alacsony vagy akár veszélyesen alacsony vérnyomást eredményezhet. Szédülés, zavartság, ájulásérzés vagy gyengeség jelentkezhet. Súlyos vérnyomásesés esetén sokk is előfordulhat. Bőrét hidegnek és nyirkosnak érezheti, valamint elveszítheti az eszméletét. Ha túl sok Amlobsyl tablettát vett be, azonnal forduljon orvoshoz.

 

Ha elfelejtette bevenni az Amlobesyl tablettát

Ne aggódjon. Ha elfelejtette bevenni a gyógyszerét, teljesen hagyja ki azt az adagot. Vegye be a következő adagot a megfelelő időben. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

 

Ha idő előtt abbahagyja az Amlobesyl tabletta szedését

A kezelés időtartamát kezelőorvosa határozza meg. Ha hamarabb abbahagyja a gyógyszer szedését, mint ahogy azt tanácsolták Önnek, betegsége visszatérhet.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja a gyógyszer bevétele után, azonnal keresse fel kezelőorvosát:

 • Hirtelen zihálás, mellkasi fájdalom, légszomj, nehézlégzés.
 • A szemhéj, az arc vagy az ajkak duzzanata.
 • A nyelv és a torok duzzanata, ami jelentős légzési nehézséget okoz.
 • Súlyos bőrreakciók, beleértve a súlyos bőrkiütést, csalánkiütést, egész testre kiterjedő bőrpírt, súlyos viszketést, a bőr felhólyagosodását, hámlást, duzzanatot, nyálkahártya‑gyulladást (Stevens–Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) vagy egyéb allergiás reakciókat.
 • Szívinfarktus, rendellenes szívverés.
 • Hasnyálmirigy‑gyulladás, ami rossz közérzettel társuló súlyos hasi és hátfájdalmat okoz.

 

A következő nagyon gyakori mellékhatásokat jelentették. Amennyiben ezek bármelyike problémát okoz Önnek vagy egy hétnél tovább tart, keresse fel kezelőorvosát.

 

Nagyon gyakori (10 emberből több mint 1-et érinthet)

 • bokaduzzanat (ödéma).

 

A következő gyakori mellékhatásokat jelentették. Amennyiben ezek bármelyike problémát okoz Önnek vagy egy hétnél tovább tart, keresse fel kezelőorvosát.

 

Gyakori (10 emberből legfeljebb 1-et érinthet):

 • fejfájás, szédülés, aluszékonyság, (különösen a kezelés elején),
 • szívdobogásérzés (szívverése tudatosul) az arc kipirulása,
 • hasi fájdalom, émelygés (hányinger),
 • a székletürítés megváltozása, hasmenés, székrekedés, emésztési zavar,
 • fáradékonyság, gyengeség,
 • látászavarok, kettőslátás,
 • izomgörcsök.

 

Az alábbi felsorolás tartalmazza a többi jelentett mellékhatást. Ha bármelyik ezek közül súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Nem gyakori (100 emberből legfeljebb 1-et érinthet):

 • hangulatváltozások, szorongás, depresszió, álmatlanság,
 • remegés, az ízérzés zavarai, ájulás,
 • a végtagok érzéketlensége vagy zsibbadása; a fájdalomérzet hiánya,
 • fülcsengés,
 • alacsony vérnyomás,
 • tüsszögés/orrfolyás, az orrnyálkahártya gyulladása (rhinitis) miatt,
 • köhögés,
 • szájszárazság, hányás (hányinger),
 • hajhullás, fokozott verejtékezés, viszketés, bevérzések a bőrön, a bőr elszíneződése,
 • vizeletürítési zavarok, éjszakai vizeletürítés, gyakoribb vizeletürítés,
 • az erekció fenntartásának képtelensége (impotencia), férfiaknál az emlő megnagyobbodása,
 • fájdalom, rossz közérzet,
 • ízületi vagy izomfájdalom, hátfájás,
 • testsúlygyarapodás ill.-csökkenés.

 

Ritka (1000 emberből legfeljeb 1-et érinthet):

 • zavartság.

 

Nagyon ritka (10 000 emberből legfeljebb 1-et  érinthet):

 • csökkent fehérvérsejtszám, csökkent vérlemezkeszám, ami szokatlan zúzódásokat és a szokottnál könnyebben bekövetkező vérzést idézhet elő (vörösvértest‑károsodás),
 • emelkedett vércukorszint (hiperglikémia),
 • megváltozott érzékelés, ami gyengeséget, bizsergést vagy zsibbadást okozhat,
 • ínyduzzanat,
 • hasi puffadásérzés (gastritis),
 • megváltozott májműködés, májgyulladás (hepatitisz), sárgaság, májenzimszint-emelkedés, ami befolyásolhatja néhány orvosi vizsgálat eredményét,
 • fokozott izomtónus,
 • érgyulladás, gyakran bőrkiütéssel együtt,
 • fényérzékenység.

 

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

 • remegés, merev testtartás, maszk-szerű arc, lassú mozgás és csoszogó, bizonytalan járás.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell az Amlobesyl tablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Amlobesyl tabletta?

 • A készítmény hatóanyaga az amlodipin. Egy tabletta 5 vagy 10 mg amlodipint (amlodipin‑bezilát formájában) tartalmaz.
 • Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, kalcium‑hidrogén‑foszfát, karboximetilkeményítő-nátrium (A típusú), magnézium-sztearát.

 

Milyen az Amlobesyl tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Amlobesyl 5 mg tabletta

Fehér, kerek, körülbelül 8 mm átmérőjű tabletta.

 

Amlobesyl 10 mg tabletta

Fehér, kerek, egyik oldalán bemetszéssel ellátott, körülbelül 10,5 mm átmérőjű tabletta.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

 

Csomagolás:

20 db, 30 db, 50 db, 100 db, 300 db vagy 500 db tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Bausch Health Ireland Limited

3013 Lake Drive

Citywest Business Campus

Dublin 24, D24PPT3

Írország

 

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviselete:

Bausch Health Magyarország Kft.

1134 Budapest, Váci út 33.

Tel: +36-1-345-5900

 

Gyártók:

ICN Polfa Rzeszów S.A.,

2 Przemysłowa Street, 35-959 Rzeszów,

Lengyelország

 

Bausch Health Poland sp. z o.o.

2 Przemysłowa Street, 35-959 Rzeszów,

Lengyelország

 

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 

Dánia:                       Adipine 5&10 mg Tablets

Lengyelország:          Adipine 5&10 mg Tabletka

Szlovákia:                 RECOTENS 5&10 mg Tableta

 

 

OGYI-T-20596/01     (Amlobesyl 5 mg tabletta 20×)

OGYI-T-20596/02     (Amlobesyl 5 mg tabletta 30×)

OGYI-T-20596/03     (Amlobesyl 5 mg tabletta 50×)

OGYI-T-20596/04     (Amlobesyl 5 mg tabletta 100×)

 

OGYI-T-20596/05     (Amlobesyl 10 mg tabletta          20×)

OGYI-T-20596/06     (Amlobesyl 10 mg tabletta          30×)

OGYI-T-20596/07     (Amlobesyl 10 mg tabletta          50×)

OGYI-T-20596/08     (Amlobesyl 10 mg tabletta          100×)

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021. január.