Amilozid-TEVA 50 mg/5 mg tabletta

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára

 

Amilozid-TEVA 50 mg/5 mg tabletta

hidroklorotiazid és amilorid-hidroklorid

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
  Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer az Amilozid-TEVA 50 mg/5 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható? (a továbbiakban: Amilozid-TEVA tabletta)
 2. Tudnivalók az Amilozid-TEVA tabletta szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni az Amilozid-TEVA tablettát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az Amilozid-TEVA tablettát tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az Amilozid-TEVA tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az Amilozid-TEVA tabletta káliummegtakarító hatású vizelethajtó készítmény, amely magas vérnyomás, krónikus szívelégtelenség, valamint egyes vese-, máj- és szívbetegséget kísérő vizenyők kezelésére alkalmas.

 

 

 1. Tudnivalók az Amilozid-TEVA tabletta szedése előtt

 

Ne szedje az Amilozid-TEVA tablettát:

 • ha allergiás az amilorid-hidrokloridra, hidroklorotiazidra, illetve szulfonamid-származékokra vagy a gyógyszer egyéb (6. pontban felsorolt) összetevőjére;
 • magas vér káliumszint esetén;
 • egyéb káliummegtakarító vizelethajtóval egyidejűleg;
 • vizeletképződés jelentős csökkenése vagy megszűnése esetén;
 • súlyos fokú vesekárosodásban;
 • heveny vesegyulladásban;
 • cukorbetegség okozta vesekárosodásban;
 • ha a vér nátriumszintje nagyon alacsony;
 • fenyegető májkóma, májkóma esetén;
 • a vér savas kémhatása esetén;
 • fokozott káliumbevitel, egyidejű kálium-pótlás, káliumban gazdag étrend;
 • vesekövesség (a kórtörténetben is);
 • Addison-kór;
 • magas kalciumszint esetén;
 • lítium-kezelés ideje alatt.

 

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

 

Az Amilozid-TEVA tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

 

–        súlyos koszorúér- és agyi érelmeszesedés esetén;

–        beszűkült vese-, illetve májfunkció esetén;

–        magas vér húgysavszint esetén;

–        köszvényben;

–        cukorbetegségben;

–        idősebb, kevés vizeletet kiválasztó betegek esetében;

–        bizonyos autoimmun betegségben (lupus erythematodes), akkor is, ha csak a kórtörténetben szerepel;

–        hasnyálmirigy-gyulladásban,

–        ha volt már bőrrákja, vagy ha a kezelés során váratlan bőrelváltozást tapasztal. A hidroklorotiaziddal, különösen a nagy dózissal történő hosszú távú kezelés növelheti a bőr- és ajakrák egyes típusainak (nem melanóma típusú bőrrák) kockázatát. Védje bőrét a napsugárzástól és az UV-sugaraktól az Amilozid-TEVA tabletta szedése alatt.

 

Egyéb gyógyszerek és az Amilozid-TEVA tabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Egyes gyógyszerek jelentősen módosíthatják az Amilozid-TEVA tabletta hatását. Különös figyelemmel kell lenni a következő gyógyszerekre: lítium, kolesztiramin és egyéb káliummegtartó vizelethajtók.

 

Csak egyedi orvosi elbírálás után adható együtt:

vérnyomáscsökkentő szerekkel, ACE-gátlókkal, nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, alkohollal, barbiturátokkal, narkotikumokkal, húgysav-csökkentő köszvényellenes szerekkel, az infúzióban adott gombaellenes hatású amfotericin B-vel, hashajtókkal, cukorbetegségre szedett szerekkel, izomellazító szerekkel, egyes szteroid készítményekkel, véralvadásgátló készítményekkel, ciklosporinnal, kalcium-sókkal és a vér kalciumszintjét emelő szerekkel, karbamazepinnel, jód tartalmú kontrasztanyagokkal és penicillinnel.

Ebben a szakaszban a készítményeket hatóanyagtartalmuk, hatásmechanizmusuk alapján csoportosítva említjük, és nem a gyógyszer védjegyezett (kereskedelmi) nevén. Amennyiben Ön nem biztos abban, hogy az Ön által szedett többi gyógyszerrel együtt alkalmazhatja-e az Amilozid-TEVA tablettát, feltétlenül kérdezze meg kezelőorvosát.

 

Termékenység, terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Mivel embereken speciálisan e csoportokra vonatkozó klinikai adatok nincsenek, és a készítmény egyik összetevője (hidroklorotiazid) átjut a méhlepényen és bekerülhet az anyatejbe is, terhesség és szoptatás idején csak az orvos kifejezett utasítására és megfigyelése mellett alkalmazható.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény alkalmazásának idején – egyénenként meghatározott ideig – járművet vezetni, vagy balesetveszélyes munkát végezni nem szabad. A későbbiekben az orvos határozza meg a tilalom mértékét.

 

Az Amilozid-TEVA tabletta laktózt és nátriumot tartalmaz

Laktóz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Nátrium

A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

 

 

 1. Hogyan kell szedni az Amilozid-TEVA tablettát?

 

Az Amilozid-TEVA tablettát mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény szokásos adagja naponta 1 tabletta (reggel bevéve).

Tartós kezelés esetén napi ½- 1 tabletta javasolt. Az adagolást kezelőorvosa minden esetben az Ön állapotának megfelelően határozza meg, ettől eltérni nem szabad.

A tablettát étkezés közben vagy után kevés folyadékkal kell bevenni.

 

Ha az alkalmazás során hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Ha az előírtnál több Amilozid-TEVA tablettát vett be

Mivel a túladagolás tünetei először jelentéktelenek lehetnek, és csak laboratóriumi eltérések mutathatók ki, túladagolás esetén azonnal keresse meg kezelőorvosát, és tájékoztassa a bevett mennyiségről, illetve a bevétel idejéről. A további intézkedéseket kezelőorvosa határozza meg.

 

Ha elfelejtette bevenni az Amilozid-TEVA tablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a készítmény alkalmazását az eredeti adagolás szerint.

 

Ha idő előtt abbahagyja az Amilozid-TEVA tabletta szedését

Ha bármilyen okból megszakította a kezelést, haladéktalanul értesítse erről kezelőorvosát. Ő dönt a kezelés esetleges folytatásáról vagy egyéb gyógyszer alkalmazásáról, illetve az adagolásról.

Amennyiben mellékhatások miatt kívánja abbahagyni a kezelést, kérjen tanácsot kezelőorvosától, aki tájékoztatni fogja ezen mellékhatások kezeléséről, vagy más készítménnyel folytatja a kezelést.

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így az Amilozid-TEVA tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A mellékhatások az előfordulás gyakorisága szerint az alábbi csoportokba sorolhatók:

 

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

 

Főleg a kezelés kezdetén a következő tünetek léphetnek fel átmenetileg, amelyek általában a terápia megszakítását nem igénylik:

 

Felső hasi panasz, émelygés, hányás, szorulás, vagy hasmenés lép fel, ha a tabletta bevétele nem étkezés után történik. Hasnyálmirigy-gyulladás, szájszárazság.

Elektrolitveszteség miatt izomfájdalom és izomgörcs.

Elektrolit-egyensúly zavarok, a vér nátriumtartalmának csökkenése, a normálisnál több káliumion a vérben, esetleg a normálisnál kevesebb káliumion a vérben, a normálisnál nagyobb kalciumtartalom a vérben, acidosis hajlam (savbőség a vérben), köszvényes roham (különösen olyan betegeknél, akiknek vérében magas a húgysavszint), kiszáradás, gyomor- vagy bélvérzés. A normálisnál nagyobb cukortartalom a vérben, illetve glükóztolerancia romlása elsősorban cukorbetegeknél jelentkezhet.

Szomjúságérzés, kábultság, fejfájás, gyengeség, láz, szédülés, aluszékonyság.

Alacsony vérnyomás, ájulás, rövid idejű öntudatlanság, szívdobogásérzés, szívtáji fájdalomérzés, szívműködési zavarok, szívritmuszavarok, szapora szívverés, érgyulladás.

Bőrkiütés, bőrön jelentkező túlérzékenységi reakciók, fény hatására jelentkező allergiás jellegű kiütés, bőrvörösség, hajhullás, viszketés.

Bőr- és ajakrák (nem melanóma típusú bőrrák).

Mivel – arra érzékeny betegeknél – az erős napfény hatására a készítmény bőrérzékenységi reakciókat okozhat, a kezelés időtartama alatt kerülje az intenzív napozást.

Nagy dózis esetén visszeres megbetegedésben szenvedőkben vérrögképződés, illetve következményes érelzáródás alakulhat ki.

Idegesség, zavartság, remegés, álmosság, álmatlanság, depresszió.

Potenciazavarok, csökkent libido.

Köhögés, nehézlégzés, orrdugulás, tüdőödéma.

Fülcsengés.

Vizeletürítési zavar, húgyhólyag görcs, a vese szövetközti gyulladása, időnkénti vesefunkció-romlás előfordulhat.

Sárgánlátás, látászavarok.

Epehólyag-gyulladás. Nyálmirigygyulladás. Vérszegénység. A szérum koleszterin- és trigliceridszintje emelkedhet. A májfunkciós tesztek is rendellenes értéket mutatnak. Allergiás reakció.

 

Mellékhatások bejelentése

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell az Amilozid-TEVA tablettát tárolni?

 

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) után ne szedje az Amilozid-TEVA tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Amilozid-TEVA tabletta?

 • A készítmény hatóanyagai: 50,0 mg hidroklorotiazidot, 5,00 mg amilorid-hidrokloridot (5,676 mg amilorid-hidroklorid-dihidrát formájában) tartalmaz tablettánként.
 • Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szillícium-dioxid, magnézium-sztearát, kukoricakeményítő (waxy), mikrokristályos cellulóz, karboximetilkeményítő-nátrium, povidon, kukoricakeményítő, kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát, laktóz-monohidrát.

 

Milyen az Amilozid-TEVA tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Sárgásfehér, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású felezővonallal. Törési felülete sárgásfehér.

20, illetve 30 db tabletta színtelen, átlátszó PVC/PVdC//Al buborékfóliában és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

TEVA Gyógyszergyár Zrt.

4042 Debrecen

Pallagi út 13.

 

OGYI-T-4882/01         (20 db)

OGYI-T-4882/02         (30 db)

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. december.