Algécia 25 mg kemény kapszula

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Algécia 25 mg kemény kapszula

Algécia 50 mg kemény kapszula

Algécia 75 mg kemény kapszula

Algécia 100 mg kemény kapszula

Algécia 150 mg kemény kapszula

Algécia 200 mg kemény kapszula

Algécia 225 mg kemény kapszula

Algécia 300 mg kemény kapszula

 

pregabalin

 

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer az Algécia és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az Algécia szedése előtt
 3. Hogy kell szedni az Algécia-t?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az Algécia-t tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.         Milyen típusú gyógyszer az Algécia és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az Algécia felnőtteknél az epilepszia és az általános szorongás kezelésére alkalmazott gyógyszerek közé tartozik.

 

Epilepszia: Az Algécia az epilepszia egy bizonyos típusának (másodlagos generalizációval vagy anélkül fellépő parciális rohamok) kezelésére alkalmazható felnőttek esetében. Kezelőorvosa Algécia-t ír fel Önnek epilepszia betegségének kezelésére, ha a jelenlegi kezelése nem kielégítő hatású. Az Algécia-t a jelenlegi kezelése mellett kell szednie. Az Algécia önmagában nem adható, mindig  az epilepszia kezelésére szolgáló egyéb terápiával együtt kell alkalmazni.

 

Általános szorongásos zavar: Az Algécia az általános szorongásos zavar (angolul Generalised Anxiety Disorder – GAD) kezelésére alkalmazható. A GAD tünetei a tartós túlzott szorongás és aggodalmaskodás, melyeken nehéz uralkodni. A GAD emellett okozhat nyugtalanságot, idegességet vagy feszültségérzést, fáradékonyságot, koncentrálási nehézségeket vagy gondolkodási nehézségeket, ingerlékenységet, izomfeszülést vagy alvászavart. Ez más mint a mindennapi élettel járó stressz és feszültség.

 

2.         Tudnivalók az Algécia szedése előtt

Ne szedje az Algécia-t

ha allergiás a pregabalinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Algécia szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

 • Néhány, pregabalint szedő beteg beszámolt allergiás reakcióra utaló tünetekről. Ezek közé a tünetek közé tartozott az arc, az ajkak, a nyelv és a torok vizenyős duzzanata, valamint a testszerte jelentkező bőrkiütés. Ha ezen reakciók bármelyikét észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához.

 

 • Az Algécia szedése szédüléssel és aluszékonysággal járhat, amely idősek esetében növelheti a baleseti sérülések (elesés) kockázatát. Ezért legyen óvatos mindaddig, amíg meg nem szokja a gyógyszer esetleges hatásait.

 

 • Az Algécia látásvesztést vagy homályos látást, illetve a látás egyéb megváltozását okozhatja, melyek a legtöbb esetben átmenetiek. Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha a látásában bármilyen változást

 

 • Néhány olyan diabéteszes beteg esetében akiknél a pregabalin-kezelés során súlygyarapodás jelentkezik, szükség lehet a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer adagolásának módosítására.

 

 • Szívelégtelenséget jelentettek néhány betegnél pregabalint szedésekor. Ezek a betegek többnyire idősek voltak, és valamilyen szív- és érrendszeri elváltozásuk Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, el kell mondania kezelőorvosának, ha a kórelőzményében szívbetegség szerepel.

 

 • Veseelégtelenség eseteit jelentették néhány betegnél pregabalint -kezelés Ha az Algécia szedése során az ürített vizelet mennyiségének csökkenését észleli, mondja el kezelőorvosának, mivel a gyógyszer szedésének abbahagyása javulást eredményezhet.

 

 • Olyan epilepszia-ellenes gyógyszerekkel, – mint az Algécia – kezelt betegek közül néhánynak önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai voltak. Ha Önnek bármikor ilyen gondolatai lennének, azonnal keresse fel a kezelőorvosát.

 

 • Amikor az Algécia-t együtt szedi egyéb gyógyszerekkel, amelyek székrekedést okozhatnak (mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek néhány típusa), emésztőrendszeri problémák (pl. székrekedés, bélelzáródás vagy bélhűdés) jelentkezhetnek. Mondja el kezelőorvosának, ha székrekedést észlel, különösen akkor, ha hajlamos erre a problémára.

 

 • Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, el kell mondania kezelőorvosának, ha a kórelőzményében alkoholizmus vagy valamilyen gyógyszerrel való visszaélés vagy gyógyszerfüggőség Ne vegyen be több gyógyszert, mint amennyit a kezelőorvosa rendelt.

 

 • A pregabalint szedése alatt vagy röviddel annak abbahagyását követően görcsrohamok eseteit jelentették. Ha görcsrohamok jelentkeznek Önnél, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.

 

 • Néhány pregabalint szedő betegnél csökkent agyi működés (enkefalopátia) eseteit jelentették, egyéb alapbetegség fennállásakor. Mondja el a kezelőorvosának, ha a kórelőzményében bármilyen súlyos betegség szerepel, beleértve a máj- vagy vesebetegséget.

Gyermekek és serdülők

A pregabalin biztonságosságát és hatásosságát gyermekek és serdülők esetén (18 éves kor alatt) nem állapították meg, ezért a pregabalint ebben a korcsoportban nem szabad alkalmazni.

 

Egyéb gyógyszerek és az Algécia

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Az Algécia és bizonyos egyéb gyógyszerek hatással lehetnek egymásra (kölcsönhatás). Bizonyos gyógyszerekkel történő együttes szedése esetén az Algécia felerősítheti ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatásait, ideértve a légzési elégtelenséget és a kómát is.

 

Fokozódhat a szédülés, az álmosság és a koncentrálási zavar, ha az Algécia-t az alábbi gyógyszerekkel együtt szedi:

oxikodon – (fájdalomcsillapító)

lorazepám – (szorongásoldó)

alkoholtartalmú gyógyszerek

 

Az Algécia-t lehet szájon át adott fogamzásgátló tablettával együtt szedni.

 

Az Algécia egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

Az Algécia kapszulákat beveheti étkezés közben, de étkezéstől függetlenül is.

 

Az Algécia-kezelés során nem ajánlatos alkoholt fogyasztani.

Terhesség és szoptatás

Az Algécia-t nem szabad terhesség vagy szoptatás alatt szedni, kivéve ha ezt a kezelőorvosa rendeli el. Fogamzóképes nőknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Algécia szédülést, álmosságot és koncentrálási zavart okozhat. Ne vezessen, ne kezeljen bonyolult gépeket, illetve ne vegyen részt más potenciálisan veszélyes tevékenységekben addig, amíg nem győződött meg róla, hogy a gyógyszer befolyásolja-e ezen tevékenységekhez szükséges képességeit.

 

Az Algécia laktóz-monohidrátot tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

Az Algécia 75 mg, 225 mg és 300 mg kapszula narancssárga (E 110) azo-színezéket tartalmaz.

Allergiás reakciókat okozhat.

 

Az Algécia 75 mg és 300 mg kapszula alluravörös (E129) színezéket tartalmaz.

Allergiás reakciókat okozhat.

 

 

3.         Hogyan kell szedni az Algécia-t?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Kezelőorvosa határozza meg az Ön számára megfelelő adagot.

 

Az Algécia kizárólag szájon át alkalmazható.

Epilepszia vagy általános szorongásos zavar:

 • Annyi kapszulát vegyen be, amennyit kezelőorvosa előírt.
 • Az Ön számára beállított adag általában napi 150-600 mg között
 • Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy az Algécia-t naponta kétszer vagy háromszor vegye Naponta kétszer: reggel és este, minden nap körülbelül azonos időben vegye be az Algécia-t. Naponta háromszor: reggel, délben és este, minden nap körülbelül azonos időben vegye be az Algécia-t.

 

Ha az Algécia alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek vagy túl gyengének érzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Amennyiben Ön időskorú (65 éves kor fölött), a szokásos módon szedheti az Algécia-t, kivéve, ha veseproblémái vannak.

 

A kezelőorvosa eltérő adagolási sémát és/vagy adagokat írhat fel, amennyiben Önnek veseproblémái vannak.

 

A kapszulát egészben, vízzel nyelje le.

 

Az Algécia-t folyamatosan kell szednie, amíg kezelőorvosa nem mondja, hogy hagyja abba.

 

Ha az előírtnál több Algécia-t vett be

Azonnal hívja kezelőorvosát vagy menjen a legközelebbi kórház ambulanciájára. Vigye magával az Algécia kapszulákat a dobozzal együtt. Ha az előírtnál több Algécia-t vett be, álmosnak, zavartnak, izgatottnak vagy nyugtalannak érezheti magát. Görcsrohamokról is beszámoltak.

 

Ha elfelejtette bevenni az Algécia-t

Fontos, hogy az Algécia kapszulákat rendszeresen, minden nap azonos időben vegye be. Ha elfelejt bevenni egy adagot, vegye be azonnal, amikor eszébe jut, kivéve, ha már eljött a következő adag ideje. Ebben az esetben csak vegye be a következő adagot a megszokott módon. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja az Algécia szedését

A gyógyszer szedését ne hagyja abba csak a kezelőorvosa utasítására. A kezelés felfüggesztésekor fokozatosan, legalább egy hét leforgása alatt kell elhagyni a gyógyszert.

 

Tudnia kell, hogy a hosszú, illetve rövid távú Algécia-kezelés abbahagyásakor bizonyos mellékhatásokat tapasztalhat. Ilyen az alvászavar, fejfájás, hányinger, hasmenés, influenzaszerű tünetek, görcsrohamok, idegesség, depresszió, fájdalom, izzadás és szédülés. Ezek a tünetek gyakrabban vagy súlyosabb formában jelentkezhetnek, ha Ön hosszabb ideig szedett Algécia-t.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.         Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint egynél előfordulhatnak

 • Szédülés, álmosság, fejfájás

 

Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb egynél fordulhatnak elő

 • Fokozott étvágy
 • Emelkedett hangulat, zavartság, a tájékozódó képesség zavara (dezorientáció), a szexuális vágy csökkenése, ingerlékenység
 • Figyelemzavar, ügyetlenség, memóriakárosodás, emlékezetkiesés, remegés, beszédzavar, fonákérzések, zsibbadás, álmosság, levertség, álmatlanság, kimerültség, szokatlan érzés
 • Homályos látás, kettős látás
 • Forgó jellegű szédülés, egyensúlyzavar, elesés
 • Szájszárazság, székrekedés, hányás, szélgörcs, hasmenés, hányinger, hasi puffadás,
 • Merevedési zavar
 • Testszerte vizenyős duzzanat (ödéma), beleértve a végtagokat is
 • Részegség érzése, furcsa járás
 • Testsúlygyarapodás
 • Izomgörcs, ízületi fájdalom, hátfájdalom, végtagok fájdalma
 • Torokfájás

 

Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb egynél fordulhatnak elő

 • Étvágytalanság, testtömegcsökkenés, alacsony vércukorszint, magas vércukorszint
 • Az önmagunk érzékelésének megváltozása, nyughatatlanság, depresszió, nyugtalanság, hangulati ingadozások, szótalálási nehézség, hallucinációk, kóros álmok, pánikrohamok, közöny, agresszió, emelkedett hangulat, mentális károsodás, gondolkodás zavara, a szexuális vágy növekedése, szexuális funkciók zavara, beleértve a kielégülésre való képtelenséget is, késői magömlés
 • Látászavar, szokatlan szemmozgások, látászavar, beleértve a csőlátást, a fényfelvillanásokat is, rángások, csökkent reflexek, hiperaktivitás, felálláskor szédülés, érzékeny bőr, ízérzésvesztés, égő érzés, mozgáskor remegés, tudatzavar, eszméletvesztés, ájulás, fokozott zajérzékenység, rossz közérzet
 • Száraz szem, szemduzzanat, szemfájdalom, szemgyengeség, könnyező szem, szemirritáció
 • Szívritmuszavarok, szapora szívverés, alacsony vérnyomás, magas vérnyomás, szívelégtelenség
 • Kipirulás, hőhullám
 • Nehézlégzés, orrszárazság, orrdugulás
 • Fokozott nyálelválasztás, gyomorégés, szájkörüli zsibbadás
 • Izzadás, bőrkiütés, hidegrázás, láz
 • Izomrángás, ízületek duzzanata, izommerevség, fájdalom, beleértve az izomfájdalmat, nyakfájdalom
 • Emlőfájdalom
 • Nehéz- vagy fájdalmas vizelés, vizelettartási nehézség (inkontinencia),
 • Gyengeség, szomjúságérzet, mellkasi szorító érzés
 • Kóros vérkép és májfunkciós értékek (a kreatin-foszfokináz, az alanin–aminotranszferáz és az aszpartát–aminotranszferáz szintjének megemelkedése), csökkent vérlemezkeszám a vérben, a neutrofil fehérvérsejteknek kórosan alacsony száma (neutropénia), emelkedett kreatininszint a vérben, csökkent káliumszint a vérben)
 • Túlérzékenység, arcduzzanat, viszketés, csalánkiütés, orrfolyás, orrvérzés, köhögés, horkolás
 • Fájdalmas havi vérzés
 • Hideg végtagok

 

Ritka: 1000 beteg közül legfeljebb egynél fordulhatnak elő

 • Megváltozott szaglás, vibráló látás, a mélység érzékelésének megváltozása, szemkáprázás, látásvesztés
 • Tágult pupillák, kancsalság
 • Hideg verítékezés, szorító érzés a torokban, nyelvduzzanat
 • Hasnyálmirigy-gyulladás
 • Nyelési nehézség
 • Lomha vagy renyhe testmozgások
 • Írászavar
 • Hasüregben felhalmozódó folyadék
 • Folyadékgyülem a tüdőben
 • Görcsrohamok
 • Szívritmuszavaroknak megfelelő elváltozások a szív elektromos változásait regisztráló vizsgálatban (EKG)
 • Vázizom-károsodás
 • Emlőváladékozás, az emlő kóros megnagyobbodása, férfiaknál az emlő megnagyobbodása
 • Elmaradt havi vérzés
 • Veseelégtelenség, csökkent vizeletmennyiség, hólyag teljes kiürülésének zavara (vizeletretenció)
 • A fehérvérsejtek számának csökkenése
 • Magatartászavar
 • Allergiás reakciók (melyek közé légzési nehézség, viszketés, szemgyulladás (szaruhártyagyulladás) és súlyos, bőrkiütéssel, hólyagképződéssel, hámlással és fájdalommal járó bőrreakció tartozhat)
 • Sárgaság (a bőr és a szem sárgás elszíneződése)

 

Nagyon ritka: 10 000 beteg közül legfeljebb egynél fordulhatnak elő

 • Májelégtelenség
 • Hepatitisz (májgyulladás)

 

Kérjen azonnali orvosi segítséget, amennyiben arc- vagy nyelvduzzanatot észlel, vagy ha a bőre kipirosodik és hólyagosodni vagy hámlani kezd.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

 

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.         Hogyan kell az Algécia-t tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő {EXP} után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Algécia 25 mg‑os és 50 mg‑os kapszula:

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

Algécia 75 mg‑os, 100 mg‑os, 150 mg‑os, 200 mg‑os, 225 mg‑os és 300 mg‑os kapszula:

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.         A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Algécia?

 • A készítmény hatóanyaga a pregabalin. Egy kemény kapszula 25 mg, 50 mg, 75 mg, 100 mg, 150 mg, 200 mg, 225 mg vagy 300 mg pregabalint
 • Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, talkum, zselatin.

Ezenkívül a 100 mg‑os kivételével mindegyik kapszula tartalmaz titán-dioxidot (E171).

A 75 mg-os és a 300 mg-os kapszula alluravörös (E129), narancssárga (E110) és brillantkék FCF (E133) színezékeket is tartalmaz.

A 100 mg‑os kapszula vörös vas-oxid (E172) színezéket is tartalmaz.

A 200 mg-os kapszula sárga vas-oxid (E172) és vörös vas-oxid (E172) színezékeket is tartalmaz.

A 225 mg-os kapszula narancssárga (E110), kinolin-sárga (E104), sárga vas-oxid (E172) és vörös vas-oxid (E172) színezékeket is tartalmaz.

 

Milyen az Algécia külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Algécia 25 mg, 50 mg és 150 mg kemény kapszula: fehér port tartalmazó, fehér opálos alsó és felsőrészű kapszula.

 

Algécia 75 mg és 300 mg kemény kapszula: fehér port tartalmazó fehér opálos alsórészű és skarlátvörös opálos felsőrészű kapszula.

 

Algécia 100 mg kemény kapszula: fehér port tartalmazó, csokoládébarna opálos alsó és felsőrészű kapszula.

 

Algécia 200 mg kemény kapszula: fehér port tartalmazó, halvány karamell színű opálos alsó és felsőrészű kapszula.

 

Algécia 225 mg kemény kapszula: fehér port tartalmazó, halvány karamell színű opálos alsórészű és sárgásbarna opálos felsőrészű kapszula.

 

14, 28, 56 vagy 98 db kemény kapszula átlátszó, színtelen, PVC/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

ELPEN Pharmaceutical Co. Inc.

95 Marathonos Ave., GR-19009, Pikermi, Attica,

Görögország

 

Algécia 25 mg kemény kapszula

OGYI-T-23020/09                   14x

OGYI-T-23020/01                   28x

OGYI-T-23020/10                   56x

OGYI-T-23020/11                   98x

 

Algécia 50 mg kemény kapszula

OGYI-T-23020/12                   14x

OGYI-T-23020/02                   28x

OGYI-T-23020/13                   56x

OGYI-T-23020/14                   98x

 

Algécia 75 mg kemény kapszula

OGYI-T-23020/15                   14x

OGYI-T-23020/03                   28x

OGYI-T-23020/16                   56x

OGYI-T-23020/17                   98x

 

Algécia 100 mg kemény kapszula

OGYI-T-23020/18                   14x

OGYI-T-23020/04                   28x

OGYI-T-23020/19                   56x

OGYI-T-23020/20                   98x

 

Algécia 150 mg kemény kapszula

OGYI-T-23020/21                   14x

OGYI-T-23020/05                   28x

OGYI-T-23020/22                   56x

OGYI-T-23020/23                   98x

 

Algécia 200 mg kemény kapszula

OGYI-T-23020/24                   14x

OGYI-T-23020/06                   28x

OGYI-T-23020/25                   56x

OGYI-T-23020/26                   98x

 

Algécia 225 mg kemény kapszula

OGYI-T-23020/27                    14x

OGYI-T-23020/07                    28x

OGYI-T-23020/28                    56x

OGYI-T-23020/29                    98x

 

Algécia 300 mg kemény kapszula

OGYI-T-23020/30                   14x

OGYI-T-23020/08                   28x

OGYI-T-23020/31                   56x

OGYI-T-23020/32                   98x

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Hollandia:           Algecia 25 mg, 50 mg, 75 mg, 100 mg, 150 mg, 200 mg, 225 mg & 300 mg Harde capsules

Ciprus:                Algecia 25 mg, 50 mg, 75 mg, 100 mg, 150 mg, 200 mg, 225 mg & 300 mg Καψάκιο, σκληρό

Németország:      Algecia 25 mg, 50 mg, 75 mg, 100 mg, 150 mg, 200 mg, 225 mg & 300 mg Hartkapseln

Görögország:      Algecia 25 mg, 50 mg, 75 mg, 100 mg, 150 mg, 200 mg, 225 mg & 300 mg Καψάκιο, σκληρό

Magyarország:    Algécia 25 mg, 50 mg, 75 mg, 100 mg, 150 mg, 200 mg, 225 mg & 300 mg kemény kapszula

Olaszország:        Algecia

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018. június