Aglandin 0,5 mg/0,4 mg kemény kapszula

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Aglandin 0,5 mg/0,4 mg kemény kapszula

dutaszterid/tamszulozin‑hidroklorid

 

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer az Aglandin és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az Aglandin szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni az Aglandin-t?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az Aglandin‑t tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az Aglandin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az Aglandin-t férfiaknál a dülmirigy (prosztata) megnagyobbodásának (jóindulatú, azaz benignus prosztata hiperplázia) kezelésére alkalmazzák. A prosztatának ezt a nem rákos eredetű megnagyobbodását a dihidrotesztoszteron hormon túltermelése okozza.

 

Az Aglandin két különböző gyógyszer, a dutaszterid és a tamszulozin kombinációja. A dutaszterid az ún. 5‑alfa‑reduktáz-gátló gyógyszerek, a tamszulozin pedig az ún. alfa‑blokkoló gyógyszerek csoportjába tartozik.

 

A prosztata megnagyobbodása vizelési problémákhoz vezethet, így nehezebb a vizeletürítés és gyakrabban kell vizelni. Előfordulhat, hogy a vizelési sugár lassabb és gyengébb. Amennyiben nem kezelik, fennáll a veszélye annak, hogy a vizelet teljesen elakad (akut vizeletretenció). Ilyenkor azonnali orvosi ellátásra van szükség. Egyes esetekben sebészi beavatkozással kell eltávolítani a prosztatát, vagy csökkenteni annak méretét.

 

A dutaszterid csökkenti a dihidrotesztoszteron termelését, aminek köszönhetően a prosztata összezsugorodik, és a tünetek enyhülnek. Így csökken az akut vizeletretenció veszélye, és kevésbé van szükség műtéti beavatkozásra. A tamszulozin ellazítja a prosztatában lévő izmokat, így könnyebbé válik a vizelés, és a tünetek gyorsan javulnak.

 

 

 1. Tudnivalók az Aglandin szedése előtt

 

Ne szedje az Aglandint

 • ha Ön (mert ez a gyógyszer kizárólag férfiak kezelésére való);
 • ha gyermek vagy 18 évnél fiatalabb serdülő;
 • ha allergiás (túlérzékeny) a dutaszteridre, más 5‑alfa‑reduktáz-gátlókra, a tamszulozinra, a szójára, a földimogyoróra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • ha alacsony a vérnyomása, amitől szédül, szédeleg vagy elájul (ortosztatikus hipotenzió);
 • ha súlyos májbetegsége van.
 • Ha úgy gondolja, hogy ezek közül bármelyik fennáll az Ön esetében, ne szedje ezt a gyógyszert, amíg nem beszélt kezelőorvosával.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Aglandin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

 • Egyes klinikai vizsgálatokban több olyan betegnél figyeltek meg szívelégtelenséget, aki dutaszteridet és egy alfa‑blokkolónak nevezett másik gyógyszert is szedett, mint amilyen a tamszulozin; mint azoknál, akik csak dutaszteridet, vagy csak alfa‑blokkolót szedtek. A szívelégtelenség azt jelenti, hogy a szív nem képes annyi vért mozgatni a vérkeringésben, mint amennyit kellene.

 

 • Kezelőorvosa mindenképpen tudjon róla, ha Önnek májproblémája van. Ha Önnek bármilyen, a májat érintő betegsége van, szükség lehet néhány további ellenőrző vizsgálatra az Aglandin szedése alatt.

 

 • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha súlyos veseproblémája van.

 

 • Szürkehályog (katarakta) műtét. Ha szürkehályog-műtétje lesz, kezelőorvosa megkérheti, hogy egy időre hagyja abba az Aglandin szedését a műtét előtt. A műtét előtt mondja el a szemész szakorvosnak, hogy Aglandin-t vagy tamszulozint szed (vagy korábban szedett). A szakorvos megfelelő óvatossággal fog eljárni, hogy elkerülje a műtét alatti szövődményeket.

 

 • Nők, gyermekek és serdülőkorúak nem nyúlhatnak hozzá az Aglandin kapszulához, ha az sérült, mert a hatóanyag a bőrön keresztül felszívódhat. Az érintett területet azonnal mossa le vízzel és szappannal, ha a kapszula hozzáért a bőréhez.

 

 • Alkalmazzon gumióvszert szexuális együttlét alatt. Aglandin‑t szedő férfiak ondójában találtak dutaszteridet. Amennyiben a partnere terhes vagy terhes lehet, nem szabad, hogy érintkezzen az Ön ondójával, mivel a dutaszterid befolyásolhatja a fiúmagzat normális fejlődését. Kimutatták, hogy a dutaszterid szedése mellett csökken a spermiumszám, az ondótérfogat és a spermiumok mozgóképessége. Ez csökkentheti az Ön nemzőképességét.

 

 • Az Aglandin befolyásolja a PSA (prosztata‑specifikus antigén) vérvizsgálat eredményét, amelyet néha a prosztatarák kimutatására alkalmaznak. Kezelőorvosa tud erről a hatásról, ennek ellenére mégis elvégeztetheti a vizsgálatot a prosztatarák kiszűrése érdekében. Ha Önnél PSA vérvizsgálatot végeznek, közölje kezelőorvosával, hogy Aglandin‑t szed. Az Aglandin‑t szedő férfiaknak rendszeresen ellenőriztetniük kell PSA szintjüket.

 

 • Egy fokozott prosztatarák‑kockázatnak kitett férfiakkal végzett klinikai vizsgálatban a dutaszteridet szedő férfiaknál gyakrabban fordult elő a prosztatarák egy súlyos formája, mint azoknál, akik nem szedtek dutaszteridet. A dutaszterid hatása a prosztatarák e súlyos formájára nem tisztázott.

 

 • Az Aglandin az emlők megnagyobbodását és érzékenységét okozhatja. Ha ez kellemetlenséget okoz, vagy ha az emlőjében csomókat, illetve mellbimbójából szivárgást észlel, beszéljen kezelőorvosával ezekről a változásokról, mert ezek súlyos állapot, pl. emlőrák jelei is lehetnek.

 

è Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, ha bármilyen kérdése van az Aglandin szedésével kapcsolatban.

 

Egyéb gyógyszerek és az Aglandin

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Ne szedje az Aglandin‑t az alábbi gyógyszerekkel:

 • egyéb alfa‑blokkolók (prosztatamegnagyobbodás vagy magas vérnyomás kezelésére).

 

Az Aglandin alkalmazása nem ajánlott az alábbi gyógyszerekkel:

 • ketokonazol (gombás fertőzések kezelésére használt gyógyszer).

 

Néhány gyógyszer hatással lehet az Aglandin‑ra, így nagyobb a valószínűsége mellékhatások jelentkezésének. Ezek a gyógyszerek a következők lehetnek:

 • PDE5-gátlók (amelyeket a hímvessző merevedésének létrehozása, illetve fenntartása céljából alkalmaznak), pl. vardenafil, szildenafil-citrát és tadalafil;
 • verapamil vagy diltiazem (magas vérnyomás kezelésére);
 • ritonavir vagy indinavir (HIV-fertőzés kezelésére);
 • itrakonazol vagy ketokonazol (gombás fertőzések kezelésére);
 • nefazodon (antidepresszáns);
 • cimetidin (gyomorfekély kezelésére);
 • warfarin (véralvadásgátló);
 • eritromicin (fertőzések kezelésére szolgáló antibiotikum);
 • paroxetin (antidepresszáns);
 • terbinafin (gombás fertőzések kezelésére használt gyógyszer);
 • diklofenák (fájdalom és gyulladás kezelésére szolgáló gyógyszer).

 

 • Mondja el orvosának, ha ezek közül a gyógyszerek közül bármelyiket szedi.

 

Az Aglandin egyidejű bevétele étellel

Az Aglandin-t minden nap ugyanazon étkezés után 30 perccel kell bevenni.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Nők nem szedhetik az Aglandin-t.

 

Azok a nők, akik terhesek (vagy terhesek lehetnek), nem nyúlhatnak a kapszulához, ha az sérült. A dutaszterid felszívódik a bőrön keresztül, és befolyásolhatja a fiúmagzat normális fejlődését. Ez különösen a terhesség első 16 hetében jelent veszélyt.

 

Használjon gumióvszert a szexuális együttlét ideje alatt. Aglandin‑t szedő férfiak ondójában találtak dutaszteridet. Amennyiben a partnere terhes vagy terhes lehet, nem szabad, hogy érintkezzen az Ön ondójával.

 

Kimutatták, hogy az Aglandin szedése mellett csökken a spermaszám, az ondótérfogat és a spermiumok mozgóképessége. Ezért csökkenhet a férfiak nemzőképessége.

 • Kérjen tanácsot kezelőorvosától, amennyiben terhes nő Aglandin‑nal került kapcsolatba.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Aglandin néhány embernél szédülést okozhat, ezért befolyásolhatja azt a képességét, hogy biztonságosan vezessen gépjárművet vagy kezeljen gépeket.

 • Ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, ha ilyen hatást észlel.

 

Az Aglandin szójalecitint, propilén-glikolt és nátriumot tartalmaz

A készítmény szójalecitint tartalmaz, amelyben szójaolaj fordulhat elő. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.

Ez a gyógyszer kapszulánként kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz, vagyis lényegében „nátriummentes”.

Ez a gyógyszer 299 mg propilén-glikolt tartalmaz kapszulánként.

 

 

 1. Hogyan kell szedni az Aglandint?

 

Az Aglandint mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Ha nem szedi rendszeresen gyógyszerét, ez befolyásolhatja a PSA mérési eredményeit. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Mennyit kell bevenni

Az ajánlott adag naponta egyszer egy kapszula, minden napon ugyanazon étkezés után 30 perccel.

 

Hogyan kell bevenni

A kapszulát egészben, vízzel kell lenyelni. Nem szabad szétrágni vagy összetörni. A kapszula tartalmával való érintkezés esetén száj- vagy torokfájdalom alakulhat ki.

 

Ha az előírtnál több Aglandint vett be

Kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől, ha túl sok Aglandin kapszulát vett be.

 

Ha elfelejtette bevenni az Aglandint

Ne vegyen be újabb adagot az elfelejtett adag pótlására. A következő adagot vegye be a szokott időben.

 

Ne hagyja abba az Aglandin szedését orvosi tanács nélkül

Ne hagyja abba az Aglandin szedését anélkül, hogy először kezelőorvosával beszélne.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Allergiás reakció

Az allergiás reakciók jelei lehetnek:

 • bőrkiütés (ami viszkethet is);
 • csalánkiütés;
 • a szemhéj, az arc, az ajkak, a kar vagy a láb duzzanata.
 • Haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával, ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, és hagyja abba az Aglandin szedését.

 

Szédülés, szédelgés és ájulás

Az Aglandin szédülést, szédelgést és ritkán ájulást okozhat. Legyen óvatos, ha fekvő vagy ülő helyzetből felül vagy feláll, különösen, ha éjjel felébred, mindaddig, amíg ki nem tapasztalja a gyógyszer hatását. Ha a kezelés során bármikor úgy érzi, hogy szédül vagy szédeleg, üljön le vagy feküdjön le, amíg a tünetek el nem múlnak.

 

Súlyos bőrreakciók

A súlyos bőrreakciók tünetei az alábbiak lehetnek:

 

 • kiterjedten jelentkező hólyagos, hámló bőrkiütések, különösen a száj, az orr, a szemek és a nemi szervek környékén (Stevens–Johnson-szindróma).
 • Haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, és hagyja abba az Aglandin szedését.

 

Gyakori mellékhatások

Ezek 10 Aglandin‑t szedő férfi közül legfeljebb 1 esetében jelentkezhetnek:

 • impotencia (merevedési zavar)*;
 • a nemi vágy (libidó) csökkenése*;
 • magömléssel kapcsolatos nehézségek*, pl. a magömlés során kiáramló ondó mennyiségének csökkenése;
 • az emlő megnagyobbodása vagy érzékenysége (ginekomasztia);
 • szédülés.
 • *A betegek kis részénél ez a mellékhatás fennmaradhat az Aglandin-kezelés befejezése után is.

 

Nem gyakori mellékhatások

Ezek 100 férfi közül legfeljebb 1 esetében jelentkezhetnek:

 • szívelégtelenség (a szív kevésbé hatékonyan pumpálja a vért a testben. Olyan tünetek jelentkezhetnek, mint légszomj, extrém fáradtság és duzzanat a bokán és lábakon.);
 • álló helyzetben alacsony vérnyomás;
 • gyors szívdobogásérzés (palpitáció);
 • székrekedés, hasmenés, hányás, hányinger;
 • gyengeség vagy erőtlenség;
 • fejfájás;
 • orrviszketés, orrdugulás vagy orrfolyás (rinitisz);
 • bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés;
 • a szőrzet hullása (általában a testről), vagy hajnövekedés.

 

Ritka mellékhatások

Ezek 1000 férfi közül legfeljebb 1 esetében jelentkezhetnek:

 • a szemhéj, az arc, az ajkak, a kar vagy a láb duzzanata (angioödéma);
 • ájulás.

 

Nagyon ritka mellékhatások

Ezek 10 000 férfi közül legfeljebb 1 esetében jelentkezhetnek:

 • tartós, fájdalmas merevedése a hímvesszőnek (priapizmus);
 • súlyos bőrreakciók (Stevens–Johnson-szindróma).

 

Egyéb mellékhatások

Egyéb mellékhatások kis számú férfinál fordultak elő, de pontos gyakoriságuk nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

 • rendellenes vagy gyors szívverés (szívritmuszavar (aritmia) vagy tahikardia vagy pitvarfibrilláció);
 • légszomj (diszpnoé);
 • depresszió;
 • herefájdalom és hereduzzanat;
 • orrvérzés;
 • súlyos bőrkiütés;
 • változások a látásban (homályos látás vagy látáskárosodás);
 • szájszárazság.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell az Aglandin-t tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon és a gyógyszeres tartályon feltüntetett lejárati idő (Felh.:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Aglandin kemény kapszula?

A készítmény hatóanyaga a dutaszterid és a tamszulozin‑hidroklorid. 0,5 mg dutaszteridet és 0,4 mg tamszulozin‑hidrokloridot (ami 0,367 mg tamszulozinnak felel meg) tartalmaz kemény kapszulánként. Egyéb összetevők:

 

Kemény kapszulahéj:

Fekete vas‑oxid (E172)

Vörös vas‑oxid (E172)

Titán‑dioxid (E171)

Sárga vas-oxid (E172)

Zselatin

 

A dutaszterid lágy kapszula tartalma:

II. típusú propilénglikol-monokaprilát

Butil-hidroxi-toluol (E321)

 

Lágy kapszulahéj:

Zselatin

Glicerin

Titán-dioxid (E171)

Trigliceridek (közepes lánc)

Lecitin (szójaolajat tartalmazhat) (lásd a 2. fejezetet)

 

Tamszulozin pelletek:

Metakrilsav–etilakrilát kopolimer (1: 1) diszperzió 30% (nátrium-lauril-szulfátot és poliszorbát 80-at tartalmaz)

Mikrokristályos cellulóz

Dibutil-szebacát

Poliszorbát 80

Kolloid hidratált szilikát

Kalcium-sztearát

 

Fekete jelölőfesték:

Sellak (E904)

Fekete vas-oxid (E172)

Propilén-glikol (E1520)

Tömény ammónia oldat (E527)

Kálium-hidroxid (E525)

 

Lásd a 2. pontot, „Az Aglandin szójalecitint, propilén-glikolt és nátriumot tartalmaz”.

 

Milyen az Aglandin külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A gyógyszer hosszúkás kemény zselatin kapszula, kb. 24,2 mm × 7,7 mm, barna testtel és bézs színű kupakkal, rajta fekete festékkel C001 jelölés.

 

Minden kemény kapszula módosított kioldódású tamszulozin‑hidroklorid pelletet és egy dutaszterid lágy zselatin kapszulát tartalmaz.

 

7, 30 vagy 90 kapszula dobozonként.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

G.L. Pharma GmbH

8502 Lannach, Schlossplatz 1

Ausztria

 

Gyártó:

G.L. Pharma GmbH

8502 Lannach, Schlossplatz 1

Ausztria

 

Laboratorios LEÓN FARMA, SA

C/La Vallina, s/n, Polígono Industrial Navatejera

Villaquilambre-24008 (León)

Spanyolország

 

OGYI-T-23600/01     30x

OGYI-T-23600/02     90x

 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Csehország Aglandut
Dánia Dutasterid/Tamsulosinhydrochlorid G.L. Pharma
Lengyelország Landulosin
Litvánia Dutamsin
Szlovákia Aglandin

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. április.