Adexor Prolong 40 mg retard kemény kapszula

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára

 

Adexor Prolong 40 mg retard kemény kapszula

Adexor Prolong 80 mg retard kemény kapszula

trimetazidin-dihidroklorid

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer az Adexor Prolong retard kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az Adexor Prolong retard kemény kapszula szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni az Adexor Prolong retard kemény kapszulát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az Adexor Prolong retard kemény kapszulát tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az Adexor Prolong retard kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Ez a készítmény más gyógyszerekkel együtt adva a koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom (angina pektorisz) kezelésére használható felnőtteknél.

 

 

 1. Tudnivalók az Adexor Prolong retard kemény kapszula szedése előtt

 

Ne szedje az Adexor Prolong retard kemény kapszulát:

 • ha allergiás a trimetazidinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
 • ha Parkinson-kórban szenved (a mozgások szabályozását érintő idegrendszeri betegség, ami remegéssel, merev testtartással, lassú mozdulatokkal, csoszogó léptekkel és bizonytalan járással jár),
 • ha súlyos vesebetegségben szenved.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Adexor Prolong retard kemény kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Ez a gyógyszer nem használható anginás rohamok, illetve szívroham kezelésére, sem mellkasi fájdalom (instabil angina pektorisz) kezdeti gyógyítására.

Anginás roham esetén forduljon kezelőorvosához. Vizsgálatokra lehet szüksége és valószínűleg változtatni fognak a kezelésén.

 

Ez a gyógyszer súlyosbíthat olyan tüneteket, mint a remegés, merev testtartás, lassú mozdulatok és csoszogás, bizonytalan járás, különösen idős betegek esetén. Ilyen tünetek jelentkezése esetén értesítse kezelőorvosát, aki felül fogja vizsgálni a kezelését.

 

Súlyos májelégtelenségben a készítmény csak egyedi orvosi elbírálás alapján alkalmazható.

 

Gyermekek és serdülők

Az Adexor Prolong retard kemény kapszula szedése 18 éves kor alatti gyermekek és serdülők számára nem javasolt.

 

Egyéb gyógyszerek és az Adexor Prolong retard kemény kapszula

Egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatás nem ismert.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Az Adexor Prolong retard kemény kapszula egyidejű bevétele étellel és itallal

Az Adexor Prolong retard kemény kapszula bevehető étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Terhesség alatt az Adexor Prolong retard kemény kapszula alkalmazása kerülendő. Amennyiben a készítmény alkalmazását követően derül fény terhességére, kérje ki kezelőorvosa véleményét. Csak kezelőorvosa dönthet a készítmény további alkalmazásáról.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Nem ismert, hogy a trimetazidin kiválasztódik-e az anyatejbe, ezért a szoptatás időszaka alatt alkalmazása kerülendő.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ez a gyógyszer szédülést és álmosságot okozhat, amik ronthatják a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

Az Adexor Prolong retard kemény kapszula szacharózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

 1. Hogyan kell szedni az Adexor Prolong retard kemény kapszulát?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény ajánlott adagja reggel egy kapszula.

 

Az Adexor Prolong retard kemény kapszulát szájon át, egészben, felnyitás nélkül, egy pohár vízzel kell bevenni étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül.

 

Ha vesebetegségben szenved vagy 75 évnél idősebb, lehetséges, hogy kezelőorvosa módosítani fogja a gyógyszer adagolását.

 

Ha az előírtnál több Adexor Prolong retard kemény kapszulát vett be

Ha az előírtnál több Adexor Prolong retard kemény kapszulát vett be, haladéktalanul forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy a legközelebbi kórház sürgősségi betegellátó részlegéhez. Vigye magával a gyógyszer dobozát!

 

Ha elfelejtette bevenni az Adexor Prolong retard kemény kapszulát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a kihagyott adagot, amint eszébe jut, majd folytassa alkalmazását a megszokott időpontokban.

 

Ha idő előtt abbahagyja az Adexor Prolong retard kemény kapszula szedését

A kezelőorvosa által előírt ideig szedje gyógyszerét. Ha szeretné abbahagyni, beszélje meg kezelőorvosával.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

Szédülés, fejfájás, hasi fájdalom, hasmenés, emésztési zavar, hányinger, hányás, kiütés, viszketés, csalánkiütés és gyengeségérzés.

 

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

Szívdobogásérzés, soron kívüli szívdobbanások (extraszisztole), szapora szívverés, hirtelen felálláskor kialakuló alacsony vérnyomás, amit rosszullét, szédülés, összeesés kísérhet, bágyadtság, általános rosszullét-érzés, szédülés, kipirulás.

 

Nem ismert gyakoriságú (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):

Idegrendszeri (úgynevezett parkinsonos) tünetek jelentkezhetnek, mint például szokatlan mozdulatok, úgymint a kezek és ujjak remegése és rángása, a test rángatózó mozgása, csoszogó járás és a karok és lábak merevsége, melyek általában a kezelés elhagyását követően megszűnnek.

 

Alvászavarok (álmatlanság, aluszékonyság), forgó érzés (forgó jellegű szédülés, vertigo), székrekedés, súlyos allergiás reakció (testszerte vörös, hólyagos kiütésekkel, az arc, az ajkak, a szájüreg, a nyelv vagy a torok duzzanatával, ami nyelési és légzési problémát is okozhat).

 

A vérben található fehérvérsejtek számának súlyos mértékű csökkenése, ami fertőzésekre hajlamosít. A vérlemezkék számának csökkenése a vérben, ami a vérzések és véraláfutások kockázatát növeli.

 

Májbetegség (hányinger, hányás, étvágytalanság, általános rossz közérzet, láz, viszketés, a bőr és a szemek sárgára színeződése, világos színű széklet ürítése, sötét színű vizelet).

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell az Adexor Prolong retard kemény kapszulát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:; Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Adexor Prolong retard kemény kapszula?

 • A készítmény hatóanyaga 40 mg vagy 80 mg trimetazidin (dihidroklorid formájában) kapszulánként.

 

Egyéb összetevők:

 • Kapszulatöltet: szacharózt és kukoricakeményítőt tartalmazó cukorgömböcskék, hipromellóz, etilcellulóz, tributil-acetilcitrát, talkum, magnézium-sztearát.
 • Kapszulahéj: zselatin, titán-dioxid (E171), továbbá az Adexor Prolong 80 mg retard kemény kapszulában vörös vas-oxid (E172).
 • Jelölőfesték:

Adexor Prolong 40 mg retard kemény kapszula: sellak (E904), titán-dioxid (E171), fekete vas‑oxid (E172), kálium-hidroxid (E525), propilénglikol (E1520), 28%-os ammónium-hidroxid (E527).

Adexor Prolong 80 mg retard kemény kapszula: sellak (E904), titán-dioxid (E171), szimetikon, propilénglikol (E1520), 28%-os ammónium-hidroxid (E527).

 

Milyen az Adexor Prolong retard kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Adexor Prolong 40 mg retard kemény kapszula:

Fehér vagy csaknem fehér, gömbölyű, bevont granulátum 3-as méretű, fehér alsó és felső részű, felső részén szürke Servier logóval () és „40” felirattal ellátott kemény zselatin kapszulába töltve.

 

Adexor Prolong 80 mg retard kemény kapszula:

Fehér vagy csaknem fehér, gömbölyű, bevont granulátum 2-es méretű, fehér alsó és narancsvörös felső részű, felső részén fehér Servier logóval () és „80” felirattal ellátott kemény zselatin kapszulába töltve.

 

30 db, 60 db vagy 90 db retard kemény kapszula OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Egis Gyógyszergyár Zrt.

1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.

Magyarország

 

Gyártó:

Egis Gyógyszergyár Zrt.

9900 Körmend, Mátyás király u.65.

Magyarország

 

Egis Gyógyszergyár Zrt.

1165 Budapest, Bökényföldi út 118-120.

Magyarország

 

Adexor Prolong 40 mg retard kemény kapszula:

OGYI-T-9067/02         30× (3×10)              OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás

OGYI-T-9067/03         60× (6×10)              OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás

OGYI-T-9067/04         90× (9×10)              OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás

 

Adexor Prolong 80 mg retard kemény kapszula:

OGYI-T-9067/05         30× (3×10)              OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás

OGYI-T-9067/06         60× (6×10)              OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás

OGYI-T-9067/07         90× (9×10)              OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. június

 

A gyógyszerről részletes információ az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet internetes honlapján található.