ADASUVE 4,5 mg adagolt inhalációs por

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

ADASUVE 4,5 mg adagolt inhalációs por

loxapin

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer az ADASUVE és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az ADASUVE alkalmazása előtt
 3. Hogyan kell alkalmazni az ADASUVE-ot?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az ADASUVE-ot tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az ADASUVE és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az ADASUVE hatóanyaga a loxapin, amely az antipszichotikum nevű gyógyszerek csoportjába tartozik. Az ADASUVE az agyban bizonyos kémiai anyagok (neurotranszmitterek), például a dopamin és a szerotonin gátlása útján hat, és így nyugtató hatást fejt ki, valamint csökkenti az agresszív viselkedést.

Az ADASUVE-ot enyhe vagy közepes fokú nyugtalanság heveny tüneteinek kezelésére alkalmazzák olyan felnőtt betegeknél, akik skizofréniában vagy bipoláris zavarban szenvednek. Ezekre a betegségekre az alábbi tünetek jellemzők:

 • (Skizofrénia) Nem létező dolgok hallása, látása vagy érzékelése, bizalmatlanság, téveszmék, összefüggéstelen beszéd és viselkedés, valamint érzelmi sivárság. Az ebben a betegségben szenvedő betegek levertnek, bűnösnek, szorongónak vagy feszültnek is érezhetik magukat.
 • (Bipoláris zavar) Feldobottság, túlzott mennyiségű energia érzése, a szokásosnál kisebb alvásigény, nagyon gyors beszéd száguldó gondolatokkal, és egyes esetekben kifejezett ingerlékenység.

 

 1. Tudnivalók az ADASUVE alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az ADASUVE-ot,

 • ha allergiás a loxapinra vagy az amoxapinra;
 • ha sípoló légzés vagy légszomj tüneteit tapasztalja;
 • ha légzőszervi betegsége, például asztmája vagy krónikus obstruktív tüdőbetegsége van (ez utóbbit orvosa „COPD”-ként is említhette).

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az ADASUVE alkalmazása előtt kezelőorvosa vagy a szakszemélyzet beszélni fog Önnel, és megállapítja, hogy megfelelő-e a készítmény az Ön számára.

 • Az ADASUVE légúti szűkületet (hörgőgörcsöt) okozhat, és sípoló légzést, köhögést, szorító mellkasi érzést, illetve légszomjat eredményezhet. Általában ez az alkalmazást követő 25 percen belül jelentkezik.
 • A neuroleptikus malignus szindróma (NMS) olyan tünetegyüttes, amely antipszichotikumok, köztük az ADASUVE alkalmazásakor jelentkezhet. A tünetek a következők lehetnek: magas láz, merev izmok, szabálytalan vagy gyors szívverés vagy pulzus. Az NMS halálhoz is vezethet. Ne alkalmazza újra az ADASUVE-ot, ha NMS jelentkezett.
 • Az ADASUVE-hoz hasonló antipszichotikumok olyan mozgásokat eredményezhetnek, amelyeket Ön esetleg nem képes irányítani: grimaszolás, a nyelv kinyújtása, cuppogás vagy az ajkak összeszorítása, gyors pislogás, a lábak, karok vagy ujjak gyors mozgatása. Lehetséges, hogy ezek jelentkezésekor az ADASUVE-kezelést le kell állítani.
 • Az ADASUVE-ot ittas, illetve deliráló (tudatzavar) betegeknél körültekintően kell alkalmazni.

Az ADASUVE-kezelés előtt mondja el kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek:

 • ha Önnél fennáll vagy korábban előfordult légzési probléma, például asztma vagy más krónikus tüdőbetegség, például hörgőgyulladás vagy tüdőtágulat;
 • ha Önnél fennáll vagy korábban előfordult szívbetegség vagy agyvérzés/szélütés (ún. sztrók);
 • ha Önnél fennáll vagy korábban előfordult alacsony vagy magas vérnyomás;
 • ha Önnél fennáll vagy korábban előfordult görcsroham;
 • ha Önnél fennáll vagy korábban előfordult zöld hályog (a szem megnövekedett belnyomása, más

néven glaukóma);

 • ha Önnél fennáll vagy korábban előfordult vizeletretenció (a húgyhólyag nem teljes kiürülése);
 • ha már alkalmazta az ADASUVE-ot, és sípoló légzés vagy légszomj jelentkezett Önnél;
 • ha Önnél valaha is előfordult olyan izom- vagy szemmozgás, amelyet nem tudott irányítani, koordinációs zavar, tartós izom-összehúzódás, illetve nyugtalanságérzés vagy olyan érzés, hogy nem tud nyugodtan ülni;
 • ha Ön időskorú és demenciában szenved (a memória és más agyi képességek elvesztése).

Gyermekek és serdülők

Az ADASUVE nem alkalmazható gyermekeknél és 18 évesnél fiatalabb serdülőknél.

Egyéb gyógyszerek és az ADASUVE

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve az alábbiakat:

 • adrenalin,
 • légzési probléma kezelésére szolgáló gyógyszerek,
 • esetlegesen görcsroham kockázatával járó gyógyszerek (például klozapin, triciklusos szerek vagy SSRI-k, tramadol, meflokvin),
 • Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek,
 • lorazepám vagy más központilag ható gyógyszerek (szorongás, lehangoltság, fájdalom kezelésére vagy az alvás elősegítésére), illetve bármilyen más gyógyszer, amely álmosságot okozhat,
 • illegális drogok,
 • fluvoxamin, propranolol és enoxacin, valamint más olyan gyógyszerek, amelyek gátolnak egy bizonyos, „CYP450 1A2” elnevezésű májenzimet,
 • skizofrénia, levertség vagy fájdalom kezelésére szolgáló gyógyszerek, mivel így nagyobb lehet a görcsroham kockázata.

Az ADASUVE és az adrenalin együttes alkalmazása vérnyomáseséshez vezethet.

Az ADASUVE egyidejű alkalmazása alkohollal

Mivel az ADASUVE az idegrendszerre hat, az ADASUVE alkalmazásakor kerülni kell az alkoholfogyasztást.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. Az ADASUVE beadását követő 48 órában ne szoptasson, és dobja ki az ebben az időtartamban elválasztott tejet.

A következő tünetek jelentkezhetnek az újszülöttnél, ha az anya a terhesség utolsó három hónapjában ismételten használt antipszichotikumokat: remegés, izommerevség és/vagy -gyengeség, álmosság, nyugtalanság, légzési problémák, valamint táplálási nehézség. Ha gyermekénél a fenti tünetek bármelyike jelentkezik, előfordulhat, hogy értesíteni kell kezelőorvosát.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az ADASUVE alkalmazása után ne vezessen, és ne kezeljen semmilyen eszközt vagy gépet, amíg nem tudja, milyen hatással van Önre az ADASUVE, mivel a készítmény lehetséges mellékhatásaként szédülésről, szedációról (nyugtató hatásról) és álmosságról számoltak be.

 

 1. Hogyan kell alkalmazni az ADASUVE-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

A készítmény ajánlott kezdő adagja 9,1 mg. 2 óra elteltével a kezelőorvos felírhat egy második adagot, miután gondosan mérlegelte az Ön állapotát, és az adag 4,5 mg-ra csökkenthető, ha a kezelőorvos úgy véli, ez megfelelőbb adag az állapota kezelésére.

Az ADASUVE-ot Ön egy orvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember felügyelete alatt fogja alkalmazni.

Az ADASUVE inhalációs (belégzéses) alkalmazásra szánt készítmény. Miután a kezelőorvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember előkészítette az ADASUVE-ot az alkalmazásra, meg fogják Önt kérni, hogy vegye az eszközt a kezébe, fújja ki a levegőt, majd vegye a szájfeltétet a szájába, lélegezze be a gyógyszert az eszközön keresztül, és rövid ideig tartsa benn a lélegzetét.

Ha az előírtnál több ADASUVE-ot alkalmazott

Ha úgy érzi, hogy az Ön által szükségesnek tartottnál több ADASUVE-ot kapott, mondja ezt el kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek. Azok a betegek, akik a kelleténél több ADASUVE-ot kaptak, a következő tünetek bármelyikét tapasztalhatják: rendkívüli fáradtság vagy álmosság, légzési probléma, alacsony vérnyomás, torokirritáció vagy rossz íz a szájban, irányíthatatlan izom- vagy szemmozgások.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

 

 1. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal értesítse kezelőorvosát, és hagyja abba a gyógyszer alkalmazását:

 • bármilyen légzési tünet, például sípoló légzés, köhögés, légszomj vagy szorító mellkasi érzés, mivel ezek azt jelenthetik, hogy a gyógyszer izgatja az Ön légutait (nem gyakran fordul elő, kivéve, ha Önnek asztmája vagy COPD-je van);
 • szédülés vagy ájulás, mivel ezek azt jelenthetik, hogy a gyógyszer csökkenti az Ön vérnyomását (nem gyakran fordul elő);
 • súlyosbodó nyugtalanság vagy zavartság, különösen, ha lázzal vagy izommerevséggel jár együtt (ritkán jelentkezik). Ezek egy súlyos állapot, az úgynevezett neuroleptikus malignus szindróma (NMS) velejárói lehetnek.

Akkor is értesítse kezelőorvosát, ha az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezik (ezek a gyógyszer más formái mellett is előfordulhatnak):

Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet): rossz íz a szájban vagy álmosság.

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet): szédülés, torokirritáció, szájszárazság vagy fáradtság.

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet): olyan izom- vagy szemmozgás, amelyet Ön nem tud irányítani, koordinációs zavar, tartós izom-összehúzódás, illetve nyugtalanságérzés vagy olyan érzés, hogy nem tud nyugodtan ülni.

További mellékhatások, amelyeket a szájon át szedett loxapin hosszú távú alkalmazásával hoztak összefüggésbe, és amelyek az ADASUVE-ra is érvényesek lehetnek: felálláskor jelentkező ájulás, felgyorsult szívverés, emelkedett vérnyomás, homályos látás, szemszárazság, valamint csökkent vizeletkiválasztás.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 1. Hogyan kell az ADASUVE-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza az ADASUVE-ot. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az alkalmazás előtt az eredeti tasakban tárolandó.

Ne alkalmazza az ADASUVE-ot, ha a tasak nyitott vagy szakadt, illetve ha fizikai sérülés bármilyen jelét észleli a gyógyszeren.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az ADASUVE?

A készítmény hatóanyaga a loxapin. Minden egyadagos inhalátor 5 mg loxapint tartalmaz, és 4,5 mg loxapint juttat be.

Milyen az ADASUVE külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az ADASUVE 4,5 mg adagolt inhalációs por egy loxapint tartalmazó egyadagos, eldobható, fehér műanyag inhalátorból áll. Minden inhalátor lezárt fóliatasakba van csomagolva. Az ADASUVE 4,5 mg 1 vagy 5 egy adagos inhalátort tartalmazó dobozban kerül forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Ferrer Internacional, S.A.

Gran Vía Carlos III, 94

08028- Barcelona

Spanyolország

Gyártó

Ferrer Internacional, S.A.

Joan Buscalla, 1-9, 08173 Sant Cugat del Valles

Barcelona, Spanyolország

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

België/Belgique/Belgien
Ferrer Internacional, S.A.
Tél/Tel: +34 93 600 37 00
Lietuva
AOP Orphan Pharmaceuticals AG LT
Tel +370 672 12222
България
AOP Orphan Pharmaceuticals AG BG
Teл.: +35 988 6666096
Luxembourg/Luxemburg
Ferrer Internacional, S.A.
Tél/Tel: +34 93 600 37 00
Česká republika
AOP Orphan Pharmaceuticals AG CZ
Tel: +420 251 512 947
Magyarország
AOP Orphan Pharmaceuticals AG HU
Tel.: +36 1 3192633
Danmark
Ferrer Internacional, S.A.
Tlf: +34 93 600 37 00
Malta
Ferrer Internacional, S.A.
Tel.: +34 93 600 37 00
Deutschland
Ferrer Deutschland GmbH
Tel: +49 (0) 2407 502311 0
Nederland
Ferrer Internacional, S.A.
Tel.: +34 93 600 37 00
Eesti
AOP Orphan Pharmaceuticals AG LT
Tel: +370 672 12222
Norge
Ferrer Internacional, S.A.
Tlf: +34 93 600 37 00
Ελλάδα
Ferrer Galenica S.A.
Τηλ: +30 210 52 81 700
Österreich
AOP Orphan Pharmaceuticals AG
Tel: +43 1 5037244-0
España
Ferrer Farma, S.A.
Tel.: +34 93 600 37 00
Polska
AOP Orphan Pharmaceuticals S.A. PL
Tel: +48 22 5424068
France
Ferrer Internacional, S.A.
Tél: +34 93 600 37 00
Portugal
Ferrer Portugal, S.A.
Tel: +351 214449600
Hrvatska
AOP Orphan Pharmaceuticals AG
Tel: +43 1 5037244-0

România
Galenica S.A.
Tel: +30 210 52 81 700
Ireland
Ferrer Internacional, S.A.
Tel: +34 93 600 37 00
Slovenija
AOP Orphan Pharmaceuticals AG
Tel: +43 1 5037244-0
Ísland
Ferrer Internacional, S.A.
Sími: +34 93 600 37 00
Slovenská republika
AOP Orphan Pharmaceuticals AG SK
Tel: +421 31 5502271
Italia
Angelini S.p.A.
Tel: +39 06 780531
Suomi/Finland
Ferrer Internacional, S.A.
Puh/Tel: +34 93 600 37 00
Κύπρος
Τhespis Pharmaceutical Ltd
Tηλ: +357 22 67 77 10
Sverige
Ferrer Internacional, S.A.
Tel: +34 93 600 37 00
Latvija
AOP Orphan Pharmaceuticals AG LT
Tel +370 672 12222
United Kingdom
Ferrer Internacional, S.A.
Tel: +34 93 600 37 00

 


Egyéb információforrások
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:

A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség internetes honlapján (http ://www.ema.europa.eu) található.