Actraphane 10 Penfill 100 NE/ml szuszpenziós injekció patronban

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Actraphane 10 Penfill

Mielőtt elkezdené alkalmazni inzulinját, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. További kérdéseivel, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez. Ezt a gyógyszert az orvos személyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad, mert számukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tüneteik az Önéhez hasonlóak.

Actraphane 10 Penfill 100 NE/ml szuszpenziós injekció patronban

Humán inzulin, rDNS

A készítmény hatóanyaga a rekombináns biotechnológiával előállított humán inzulin (10% oldott inzulin és 90% izofán inzulin).

1 ml 100 NE humán inzulint tartalmaz. 1 patron 3 ml-t, azaz 300 NE inzulint tartalmaz.

Egyéb összetevők: cink-klorid, glicerin, metakrezol, fenol, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-hidroxid, sósav, protamin-szulfát és injekcióhoz való víz.

A szuszpenziós injekció opálos, fehér, vizes szuszpenzió 3 ml-es patronba töltve, mely 1 x 3 ml-es, 5 x 3 ml-es vagy 10 x 3 ml-es csomagolásban kerül forgalomba (nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba).

A forgalombahozatali engedély jogosultja és a gyártó: Novo Nordisk A/S, Novo Allé, DK-2880 Bagsvmrd. Dánia.

 

 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ACTRAPHANE ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Actraphane a cukorbetegség kezelésére szolgáló humán inzulin, inzulinadagoló készülékbe való

3 ml-es patronba (ún. Penfill) töltve. Az Actraphane gyors hatású és hosszú hatástartamú inzulin keveréke. Ez azt jelenti, hogy a beadás után körülbelül fél órával kezdi csökkenteni az Ön vércukorszintjét, és hatása körülbelül 24 órán át megmarad.

 

 1. TUDNIVALÓK AZ ACTRAPHANE ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az Actraphane injekciót:

 • Ha úgy érzi, hogy Önnek hipoglikémiás reakciója kezd kialakulni (a hipoglikémiás reakció az alacsony vércukorszint tünete). A hipoglikémiás reakcióról további információt a pontban Mi a teendő vészhelyzet esetén? olvashat.
 • Ha Ön allergiás (túlérzékeny) erre az inzulinkészítményre, a metakrezolra vagy bármelyik másik összetevőre (lásd a dobozon, balra lent). Olvassa el az allergia tüneteit az pontban Lehetséges mellékhatások.

Az Actraphane fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

 • Ha vese-, máj-, mellékvese-, agyalapi mirigy vagy pajzsmirigy betegsége van.
 • Ha Ön alkoholt fogyaszt: figyeljen a hipoglikémiás reakció jeleire és soha ne igyon alkoholt éhgyomorra.
 • Ha a szokásosnál több testmozgást végez, vagy a szokásos étrendjén változtatni szeretne.
 • Ha Ön beteg: folytassa az inzulin alkalmazását.
 • Ha Ön külföldre utazik: a más időzónába eső országokba utazáskor változhat az inzulinszükséglete és az injekciók beadásának időzítése.
 • Ha Ön gyermeket vár, terhességet tervez vagy szoptat: kérjük, kérje ki orvosa tanácsát.
 • Ha Ön gépjárművet vezet, vagy szerszámokat, gépeket használ: figyeljen a hipoglikémiás reakció jeleire. A hipoglikémiás reakció alatt csökken a koncentráló, illetve reagáló képessége.

Soha ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket, ha úgy érzi, hogy hipoglikémiás reakciója kezd kialakulni. Beszélje meg orvosával, hogy egyáltalán vezethet-e, illetve kezelhet-e gépeket, ha gyakran van hipoglikémiás reakciója, vagy ha a hipoglikémiás reakciót nehezen ismeri fel.

Egyéb gyógyszerek alkalmazása

Számos gyógyszer befolyásolja a glükóz (szőlőcukor) hatását a szervezetben, és megváltoztathatja az Ön inzulinszükségletét. Az alábbiakban találhatók azok a leggyakoribb gyógyszerek, melyek befolyásolhatják az Ön inzulinkezelését. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Az Ön inzulinszükséglete változhat, ha a következők közül bármelyiket szedi: szájon át szedett vércukorcsökkentő gyógyszerek, monoaminoxidáz-gátlók (MAO-gátlók), béta-blokkoló szerek, ACE-gátlók, acetil-szalicilsav, tiazidok, glükokortikoidok, pajzsmirigyhormon kezelés, béta-szimpatomimetikumok, növekedési hormon, danazol, oktreotid és lanreotid.

 

 1. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ACTRAPHANE INJEKCIÓT?

Beszélje meg orvosával és diabetológiai szakápolójával inzulinszükségletét. Kövesse gondosan az általuk adott utasításokat. Ez a betegtájékoztató egy általános ismertető.

Ha az orvosa az eddig alkalmazott inzulinról más típusú vagy más gyártmányú inzulinra állítja át, előfordulhat, hogy orvosának módosítania kell az Ön inzulinadagját.

Az injekciózás után 30 percen belül étkezzen, vagy egyen egy kis szénhidráttartalmú ételt. Ajánlott, hogy rendszeresen és szabályosan mérje a vércukorszintjét.

Tudnivalók az Actraphane alkalmazása előtt

 • Ellenőrizze a címkét és győződjön meg arról, hogy ez az Önnek felírt inzulin-e.
 • Mindig ellenőrizze a Penfill patront, beleértve a gumidugattyút (dugó) is. Ne használja, ha bármilyen sérülés látszik rajta, vagy ha a gumidugattyúból több látszik ki, mint a fehér jelzőcsík szélessége. Ilyen esetben adja azt vissza.
 • Orvosi törlővel fertőtlenítse a gumimembránt.

Ne alkalmazza az Actraphane injekciót

 • Inzulin infúziós pumpában.
 • Ha a Penfill vagy a Penfill patront tartalmazó eszköz leesett, sérült vagy eltört, fennáll az inzulin-szivárgás veszélye.
 • Ha nem megfelelően tárolták, vagy megfagyott (lásd 6. pont Az Actraphane tárolása).
 • Ha összekeverés után nem egyenletesen fehér és opálos.

Ne töltse újra az Actraphane 10 Penfill patront.

A Penfill patronokat Novo Nordisk inzulinadagoló készülékekkel és NovoFine tűkkel történő használatra tervezték.

Ha az Actraphane 10 Penfill mellett más inzulin Penfill patront is használ, akkor két inzulinadagoló készüléket kell használnia, mindegyik inzulintípushoz egyet-egyet.

Az inzulin összekeverése

Az összekeverés könnyebb, ha az inzulin szobahőmérsékletű.

Mielőtt a Penfill patront behelyezné az inzulinadagoló készülékbe, mozgassa azt fel-le az A helyzetből B helyzetbe, majd vissza (lásd a képen) úgy, hogy az üveggolyó a patron egyik végéből a másikba haladjon legalább hússzor. Ezt a mozgatást minden egyes injekció beadása előtt legalább tízszer ismételje meg. A fenti műveletet mindaddig ismételni kell, amíg a folyadék egyenletesen fehér és opálos nem lesz. Az injekciót haladéktalanul adja be.

Ellenőrizze, hogy legalább az összekeveréshez minimálisan szükséges 12 egység inzulin rendelkezésre áll-e a patronban. Ha kevesebb, mint 12 egység maradt, használjon újat.

Hogyan kell alkalmazni ezt az inzulint?

Az Actraphane injekciót a bőr alá (szubkután) kell beadni. Inzulinját soha ne fecskendezze vénába vagy izomba. Mindig váltogassa az injekció beadásának helyét, hogy a bőrben a csomók kialakulását elkerülje (lásd 5. pont Lehetséges mellékhatások). Az öninjekciózás számára a legalkalmasabb helyek: a has elülső felszíne, a fartájék, a comb vagy a felkar elülső felszíne. Az inzulin a has bőrébe beadva gyorsabban fejti ki hatását.

Hogyan adja be ezt az inzulint?

 • Fecskendezze az inzulint a bőr alá. Az injekciót orvosa vagy a diabetológiai szakápoló technikai utasításai és az inzulinadagoló készülék használati utasításában leírtak szerint alkalmazza.
 • Hagyja a tűt a bőre alatt legalább 6 másodpercig, hogy biztosan beadja az egész inzulint.
 • Minden injekciózás után ellenőrizze, hogy a tűt levette-e. Ellenkező esetben, a hőmérséklet-változás hatására a folyadék kiszivároghat és így az inzulin erőssége megváltozhat.

 

 1. Mi a teendő vészhelyzet esetén?

Ha Önnek hipoglikémiás reakciója van

A hipoglikémiás reakció azt jelenti, hogy az Ön vércukorszintje túlságosan lecsökkent.

A hipoglikémia figyelmeztető tünetei hirtelen jelentkezhetnek, és a következőkben nyilvánulhatnak meg: hideg verejtékezés, hűvös és sápadt bőr, fejfájás, szapora szívverés, émelygés, erős éhség, átmeneti látászavarok, bágyadtság, szokatlan fáradtság és gyengeség, nyugtalanság vagy remegés, szorongó érzés, zavarodottság, koncentrálási nehézség.

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja: azonnal fogyasszon szőlőcukor tablettákat vagy magas cukortartalmú táplálékot (édesség, keksz, gyümölcslé), majd pihenjen.

Ne adjon be magának inzulint, ha úgy érzi, hogy hipoglikémiás reakciója kezd kialakulni.

Ilyen esetekre legyen Önnél néhány szem szőlőcukor, édesség, keksz vagy gyümölcslé.

Tájékoztassa rokonait, barátait és közeli kollégáit, hogy ha Ön elvesztené az eszméletét, fektessék az oldalára, és azonnal hívjanak orvosi segítséget. Ilyenkor ételt vagy italt sem szabad adni Önnek, mert megfulladhat.

 • Ha a súlyos hipoglikémiát nem kezelik, (átmeneti vagy tartós) agykárosodást, és akár halált is okozhat.
 • Ha eszméletvesztéssel járó hipoglikémiás reakciója, vagy sok hipoglikémiás reakciója van, forduljon orvosához. Lehet, hogy az inzulin mennyiségét vagy beadási idejét, illetve az étrendet vagy a testmozgás mennyiségét módosítani szükséges.

A glukagon alkalmazása

Gyorsabban magához térhet az eszméletlenségből, ha glukagon hormoninjekciót kap egy olyan személytől, aki tudja, hogy hogyan kell azt alkalmazni. Ha glukagon injekciót kapott, akkor szőlőcukorra vagy cukortartalmú táplálékra van szüksége, amint magához tért. Ha nem reagál a glukagon kezelésre, akkor kórházban kell tovább kezelni. Forduljon orvoshoz a glukagon injekció beadása után; az Önnél jelentkező hipoglikémiás reakció okát meg kell találni, hogy elkerüljék ismételt jelentkezését.

A hipoglikémiás reakció okai

Hipoglikémiás reakciója akkor alakul ki, ha a vércukorszintje túlságosan lecsökken. Ez bekövetkezhet:

 • Ha túl sok inzulint adott be magának.
 • Ha túl keveset evett, vagy kihagyott egy étkezést.
 • Ha a szokásosnál több testmozgást végzett.

Ha a vércukorszintje túl magasra emelkedik

Előfordulhat, hogy az Ön vércukorszintje túl magasra emelkedik (ezt hiperglikémiának nevezik).

A figyelmeztető tünetek fokozatosan jelennek meg, és a következők lehetnek: megnőtt vizeletmennyiség, szomjúságérzés, étvágytalanság, émelygés (hányinger vagy hányás), bágyadtság vagy fáradtság, kipirult száraz bőr, szájszárazság és gyümölcsszagú (acetonos) lehelet.

Ha a fent említett tünetek bármelyikét észleli: mérje meg vércukorszintjét, és ha van rá lehetősége, tesztcsíkkal nézze meg, hogy a vizeletében vannak-e ketonok, ezután azonnal kérjen orvosi segítséget. Ezek a tünetek a diabéteszes ketoacidózisnak nevezett, nagyon súlyos állapot jelei is lehetnek, mely kezelés nélkül diabéteszes kómához és halálhoz vezethet.

A hiperglikémia okai

 • Elfelejtette beadni az inzulint.
 • Ismételten kevesebb inzulint ad be, mint amennyire szüksége lenne.
 • Fertőzés vagy láz.
 • Többet eszik a megszokottnál.
 • A szokásosnál kevesebb testmozgást végzett.

 

 1. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, az Actraphane injekciónak is lehetnek mellékhatásai. Az Actraphane hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) idézhet elő. Az erre vonatkozó utasítást lásd a 4. pontban Mi a teendő vészhelyzet esetén?

Nem gyakran jelentett mellékhatások

(100-ból kevesebb, mint 1 esetben)

Elváltozások az injekció beadásának helyén. Ha ugyanarra a helyre túl gyakran ad magának injekciót, a beadás helye alatt csomók alakulhatnak ki, továbbá fájdalom és kék-zöld folt jelentkezhet az injekciózás helyén. Ennek elkerülése érdekében az adott területen belül mindig új injekciózási helyet válasszon.

Allergiás tünetek. Az injekció beadásának helyén helyi allergiás reakcióként előfordulhat bőrpír, duzzanat és viszketés. Ezek a tünetek általában néhány hetes inzulin alkalmazás után elmúlnak. Amennyiben nem szűnnek meg, keresse fel orvosát.

Haladéktalanul kérjen orvosi segítséget:

 • Ha az allergiás tünetek teste más részeire is átterjednek.
 • Ha hirtelen rosszul érzi magát: izzad, betegnek érzi magát (hány), nehézlégzése van, szívverése szapora, szédül, ájulás környékezi.

Előfordulhat Önnél a nagyon ritka súlyos allergiás reakció Az Actraphane injekcióra vagy annak egyik összetevőjére, melyet ún. szisztémás allergiás reakciónak neveznek. Lásd még a figyelmeztetést a 2. pontban Tudnivalók az Actraphane alkalmazása előtt.

Diabéteszes retinopátia (a szemfenék megváltozása). Ha Önnek diabéteszes retinopátiája van és a vércukorszintje nagyon gyorsan javul, a retinopátia rosszabbodhat. Kérdezze meg erről orvosát.

Duzzadt ízületek. Amikor elkezdi az inzulinkezelést, a víz-visszatartás duzzanatot okozhat a bokája és más ízületei körül is. Ezek a tünetek általában gyorsan megszűnnek.

Fájdalmas neuropátia (idegpálya eredetű fájdalom). Ha a vércukorszintje nagyon gyorsan javul, égő, bizsergő érzést vagy áramütésszerű fájdalmat okozhat, amit akut fájdalmas neuropátiának neveznek és általában átmeneti jellegű. Amennyiben nem múlik el, keresse fel orvosát.

Nagyon ritkán jelentett mellékhatások

(10 000-ből kevesebb, mint 1 esetben)

Látászavarok. Amikor az inzulinkezelést először kezdi el, látászavart tapasztalhat, de a tünetek általában megszűnnek.

Ha az itt felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

 1. AZ ACTRAPHANE TÁROLÁSA

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Azt az Actraphane 10 patront, amelyet még nem használ, az eredeti csomagolásban, hűtőszekrényben (2°C – 8°C) kell tárolni. Nem fagyasztható.

Azt az Actraphane 10 patront, amelyet használ, vagy használni kezd, nem kell hűtőszekrényben tárolni. Legfeljebb 6 héten át magánál hordhatja és tarthatja szobahőmérsékleten (legfeljebb 30°C-on). A fényvédelem érdekében, ha éppen nem használja patronját, mindig tartsa a külső dobozában.

Az Actraphane injekciót erős hőtől és napsugárzástól óvni kell.

Az Actraphane injekciót csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

A betegtájékoztató ellenőrzésének dátuma: