Abelcet 5 mg/ml szuszpenziós infúzió

Név: Abelcet 5 mg/ml szuszpenziós infúzió
Kiszerelés: 10×20 ml injekciós üvegben
Rendelhetőség: Egészségügyi szolgáltatást nyújtók számára rendelhető, illetve kiadható gyógyszerkészítmény
Gyártó: TEVA Magyarország zRt.

Hatóanyag: amphotericin B

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Abelcet 5 mg/ml szuszpenziós infúzió

amfotericin-B

 

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne levő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer az Abelcet 5 mg/ml szuszpenziós infúzió (a továbbiakban: Abelcet) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az Abelcet alkalmazása előtt
 3. Hogyan kell alkalmazni az Abelcet infúziót?
 4. Lehetséges mellékhatások.
 5. Hogyan kell az Abelcetet tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az Abelcet és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az Abelcet széles spektrumú gombaellenes készítmény.

Kezelőorvosa azért rendelte el az Abelcet alkalmazását, hogy bizonyos gombák okozta fertőzéseket, pl. kandidiázist, aszpergillózist, kriptokokkusz meningítiszt, disszeminált kriptokokkózist, fuzariózist, zigomikózist, blasztomikózist, illetve kokcidiomikózist kezeljen. A gombák elterjedten fordulnak elő környezetünkben és a természetben, de normális körülmények között nem okoznak fertőzést.

Mindazonáltal bizonyos esetekben, amikor az immunrendszer nem működik megfelelően, néhány gombafajta fertőzést válthat ki az emberi szervezetben.

Fontos, hogy kövesse az orvos utasításait és az Önnek rendelt gyógyszert megkapja akkor is, ha már jobban érzi magát.

 

 

 1. Tudnivalók az Abelcet alkalmazása előtt

 

Nem alkalmazható Önnél az Abelcet

 • ha allergiás az amfotericin-B-re vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Abelcet alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

Az Abelcet kizárólag kórházban alkalmazható orvosi ellenőrzés mellett.

Az Abelcet alkalmazásának első 2 napján előfordulhatnak az infúzió adásával összefüggő tünetek (láz, hidegrázás), amelyek általában enyhék vagy mérsékeltek és néhány nap múlva enyhülnek. Megelőzésükre vagy kezelésükre lázcsillapító (paracetamol) adása szükséges.

 

Vesebetegség vagy veseelégtelenség és/vagy májbetegség vagy májkárosodás esetén az Abelcet-kezelés megkezdése előtt és a kezelés időtartama alatt rendszeresen kell ellenőrizni a vese- és májműködést.

 

Egyéb gyógyszerek és az Abelcet

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Az Abelcet és az alábbi gyógyszerek egyidejű alkalmazása esetén óvatossággal kell eljárni:

A vesére káros gyógyszerek, zidovudin, ciklosporin, továbbá daganatellenes szerek, kortikoszteroidok, kortikotrofin, izomrelaxánsok és digitálisz glikozidok.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az Abelcet terhes anyáknak csak akkor adható, ha az anyára és a magzatra nézve a várható előny nagyobb a kockázatnál.

Szoptatás időszakában annak eldöntésére, hogy a szoptatást vagy az Abelcet alkalmazását kell-e folytatni, illetve abbahagyni, figyelembe kell venni a szoptatás előnyét a csecsemőre és az Abelcet előnyét az anyára nézve.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Abelcet mellékhatásai közül néhány befolyásolhatja ezeket a képességeket, de az Abelcet-kezelésre szoruló betegek állapota rendszerint eleve kizárja a gépjárművezetést és a gépkezelési tevékenységet.

 

Az Abelcet nátriumot tartalmaz

 

Ez a gyógyszer 71,8 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz injekciós üvegenként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 3,59%-ának felnőtteknél.

 

 

 1. Hogyan kell alkalmazni az Abelcetet?

 

Az Abelcetet felhasználás előtt glükózoldattal kell hígítani.

Az Abelcet nem elegyíthető más gyógyszerekkel vagy elektrolitokkal.

 

Az Abelcet steril, pirogénmentes szuszpenzió, amely hígítást követően, kizárólag intravénás infúzió formájában alkalmazható.

Az első infúzió alkalmazása előtt egy tesztadagot adnak annak ellenőrzésére, hogy fellép-e Önnél a készítmény bármely összetevőjével szemben túlérzékenységi reakció.

 

Az Abelcetet intravénás infúzióban 5 mg/ttkg adagolásban kell alkalmazni kb. 2 óra alatt. A kezelés időtartama sok tényezőtől függ, előfordulhat, hogy legalább 14 napon keresztül szükséges a kezelés.

Az alkalmazás ttkg-ra számított adagban történik gyermekek, idősek (65 éves vagy idősebb betegek), cukorbetegek, neutropéniás betegek, vese- és májbetegek, valamint a veseműködést esetleg befolyásoló gyógyszereket szedők esetében egyaránt.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A mellékhatások az előfordulás gyakorisága szerint az alábbi csoportokba sorolhatók:

 

Nagyon gyakori (10 kezelt betegből több mint 1 beteg esetén észlelhető): hidegrázás, láz, veseműködés romlása.

 

Gyakori (100 kezelt betegből 1‑10 beteg esetén észlelhető): a májműködés romlása, a vércukorszint emelkedése, szívritmuszavarok, fejfájás, reszketés, nehézlégzés, asztma, hányinger, hányás, hasi fájdalom, vesekárosodás, veseelégtelenség, bőrkiütés, a vérnyomás változása (magas vagy alacsony vérnyomás), a vérlemezkék számának csökkenése, a normálisnál több epefesték a vérben, a vér káliumszintjének csökkenése, elektrolit-egyensúly zavarok, a vér káliumszintjének megemelkedése és magnéziumszintjének csökkenése.

 

Nem gyakori (1000 kezelt betegből 1‑10 beteg esetén észlelhető): szívmegállás, görcsök, idegbántalom, légzési elégtelenség, izomfájdalom, viszketés, injekció beadási helyén irritáció, anafilaxiás reakció, sokk, mellkasi fájdalom, a vér alacsony oxigénszintje és a bőr és az ajkak kékes elszíneződése.

 

Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): agyvelőbántalom, hörgőgörcs, túlzott szomjúságérzet, alacsony sűrűségű vizelet képződése, kóros vesefunkció, hámló bőrgyulladás.

 

Mellékhatások bejelentése

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell az Abelcetet tárolni?

 

Hűtőszekrényben (2 °C‑8 °C) tárolandó.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Nem fagyasztható!

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Abelcet?
 • A készítmény hatóanyaga: a szuszpenzió 5 mg amfotericin-B-t tartalmaz milliliterenként.
 • Egyéb összetevők: L-a-dimirisztoil-foszfatidil-glicerin (DMPG) (nátrium-, ammóniumsó),

L-a-dimirisztoil-foszfatidil-kolin (DMPC), nátrium-klorid, injekcióhoz való víz.

 

Milyen az Abelcet külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Sárga színű, átlátszatlan, steril, pirogénmentes szuszpenzió.

10 db 20 ml töltettérfogatú, lila színű, lepattintható műanyag védőkoronggal, rolnizott alumíniumkupakkal és gumidugóval lezárt színtelen injekciós üveg és 10 db injekciós szűrőtű, dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Teva Gyógyszergyár Zrt.

4042 Debrecen

Pallagi út 13.

 

Gyártó:

AndersonBrecon (UK) Limited

Units 2-7

WYE Valley Business Park, Brecon Road

Hay-on-Wye, Hereford, Herefordshire, HR3 5PG

Egyesült Királyság

 

Teva Pharmaceuticals Europe B.V.

Swensweg 5, 2031 GA Haarlem,

Hollandia

 

Merckle GmbH

Graf-Arco-Str. 3

89079 Ulm

Németország

 

Millmount Healthcare Limited

Block-7, City North Business Campus,

Stamullen, Co. Meath, K32 YD60,

Írország

 

OGYI-T-6918/01

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. november.