Azirowill 250 mg filmtabletta

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Azirowill 250 mg filmtabletta

Azirowill 500 mg filmtabletta

 

azitromicin

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4.pont

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer az Azirowill filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az Azirowill filmtabletta szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni az Azirowill filmtablettát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az Azirowill filmtablettát tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer a Azirowill filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az Azirowill filmtabletta hatóanyaga az azitromicin, amely fertőző betegségek kezelésére szolgáló antibiotikum. Gátolja a baktériumok fehérjeszintézisét, ezáltal megakadályozza a baktériumok növekedését és szaporodását.

 

Az Azirowill filmtabletta az alábbi betegségek kezelésére javasolt:

 • felső légúti és szájüregi fertőzések: torokgyulladás, melléküreg-gyulladás (arcüreg-, homloküreg-, orrmelléküreg-gyulladás), heveny középfülgyulladás;
 • alsó légúti fertőzések: hörgőgyulladás, tüdőgyulladás;
 • enyhe vagy közepesen súlyos bőr- és lágyrészfertőzések: eritéma migránsz (a Lyme-kór első stádiuma), orbánc, ótvar (impetigo) és másodlagos gennyes bőrgyulladás;
 • szexuális érintkezéssel átvihető megbetegedések: szövődménymentes húgycsőgyulladás/méhnyakgyulladás.

 

 

 1. Tudnivalók a Azirowill filmtabletta szedése előtt

 

Ne szedje a Azirowill filmtablettát

 • ha allergiás az azitromicinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, vagy egyéb úgynevezett makrolid típusú (például eritromicin) vagy ketolid típusú antibiotikumra.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Azirowill filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha az alábbi kórképek bármelyikében szenved:

 • ha valaha súlyos allergiás reakció által kiváltott arc- és torokduzzanata, esetleg légzési vagy nyelési nehézsége volt.
 • ha súlyos veseproblémája van: orvosa megváltozathatja a gyógyszer adagolását.
 • ha súlyos májbetegségben szenved: szükségessé válhat orvosa számára az Ön májfunkciójának ellenőrzése vagy a kezelés megszakítása.
 • ha ergotszármazékot, például ergotamint kap (ami migrén kezelésére szolgál), mivel ezek a gyógyszerek nem adhatók együtt azitromicinnel (lásd az „Egyéb gyógyszerek és az Azirowill filmtabletta” című részt). Egyidejű alkalmazás esetén úgynevezett ergotizmus léphet fel (súlyos tünetegyüttes, mely a végtagok zsibbadásával, izomgörccsel, fejfájással, görcsökkel, hasi és mellkasi fájdalommal jár).
 • ha egy másik fertőzés tünetei alakulnak ki Önnél. Antibiotikum-kezelés folyamán előfordulhat arra az antibiotikumra nem érzékeny kórokozók, például gombák által okozott fertőzés.
 • ha egy bizonyos típusú izomgyengeségben szenved, amit miaszténia grávisznak neveznek.

 

Mivel az azitromicin fokozhatja a szívritmuszavar kockázatát (különösen, ha Ön nőbeteg vagy időskorú), tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiak fennállnak Önnél:

 • ha Önnek diagnosztizált szívbetegsége van (az EKG-n úgynevezett QT-szakasz megnyúlása).
 • ha egyéb olyan gyógyszereket szed, amelyek bizonyos kóros EKG-elváltozásokat okoznak (lásd az „Egyéb gyógyszerek és az Azirowill” című részt).
 • ha túlságosan alacsony a vérében a kálium vagy a magnézium szintje.
 • ha Önnek diagnosztizált lassú vagy szabálytalan szívverése, vagy szívelégtelensége van.

 

Az antibiotikumok megváltoztathatják a normál bélflórát, és így hasmenést okozhatnak, amely súlyos bélgyulladás jele is lehet. Ha a kezelés alatt vagy után súlyos és tartósan fennálló hasmenést észlel, azonnal mondja el kezelőorvosának. Ne szedjen semmilyen gyógyszert a hasmenés kezelésére kezelőorvosával való egyeztetés nélkül!

 

Gyermekek és serdülők

Az Azirowill filmtabletta nem alkalmas 45 kg-os testtömeg alatti gyermekek és serdülők kezelésére.

A 45 kg-os és afeletti testtömegű gyermekek és serdülők kezelését lásd a 3. pontban.

 

Egyéb gyógyszerek és az Azirowill filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a következő gyógyszerek közül bármelyiket szedi:

 • gyomorsavcsökkentő gyógyszerek (antacidumok): az Azirowill filmtablettát a gyomorsavcsökkentő gyógyszerek előtt legalább 1 órával vagy utána 2 órával kell bevenni.
 • digoxin (szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszer): a digoxin vérszintje emelkedhet.
 • kolchicin (köszvény és familiáris (örökletes) mediterrán láz kezelésére alkalmazott gyógyszer): a kolchicin vérszintje emelkedhet.
 • zidovudin (HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer): a zidovudin vérszintje nőhet.
 • ergot alkaloidok (migrén kezelésére alkalmazott gyógyszer): úgynevezett ergotizmus léphet fel (lásd a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” részt.).
 • atorvasztatin (a magas koleszterinszint kezelésére alkalmazott gyógyszer): egyidejű alkalmazásuk esetén súlyos izomkárosodás előfordulásáról számoltak be.
 • kumarin típusú véralvadásgátló gyógyszerek, például warfarin: fokozódhat a vérzések kockázata.
 • ciklosporin (szervátültetés esetén a kilökődés gátlására adják): a kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell Önnél a ciklosporin vérszintjét.
 • nelfinavir (HIV-fertőzés kezelésére): az azitromicin vérszintje nőhet, de nincs szükség az adagolás módosítására.
 • rifabutin (HIV-fertőzésben szenvedők egyéb fertőzéseinek kezelésére és bakteriális fertőzések – beleértve a tuberkulózist [TBC] is – kezelésére alkalmazott gyógyszer): a rifabutin és az azitromicin egyidejű alkalmazásakor előfordulhat fehérvérsejtszám-csökkenés.
 • az alábbi gyógyszerek egyidejű alkalmazása súlyos szívproblémákat idézhet elő (ami elektrokardiogrammon (EKG) észlelhető):
  • szívritmust szabályozó, úgynevezett antiaritmiás szerek (például kinidin, prokainamid, dofetilid, amiodaron, szotalol);
  • a ciszaprid (gyomorbántalmak kezelésére);
  • terfenadin (allergia kezelésére szolgáló gyógyszer);
  • egyes, elmebetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek (antipszichotikumok, például pimozid);
  • bizonyos depresszió elleni gyógyszerek (triciklusos antidepresszánsok, például citaloprám);
  • egyes kórokozók elleni gyógyszerek (antibiotikumok, például moxifloxacin, levofloxacin).

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

Nincsenek megfelelő adatok az azitromicin terhesség idején történő alkalmazására vonatkozóan. Mivel a gyógyszer terhesség alatti alkalmazásának biztonságossága még nem bizonyított, a kezelőorvosa csak a kezelés előnyének és lehetséges kockázatának mérlegelése után írja fel Önnek az Azirowill filmtablettát.

 

Szoptatás

Az azitromicin kiválasztódik az anyatejbe, azonban szoptató nőkre vonatkozóan nem áll rendelkezésre elegendő adat, ami jellemezné az azitromicin kiválasztódásának folyamatát. A kezelés ideje alatt ezért a szoptatás nem ajánlott.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Azirowill filmtabletta valószínűleg nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket, azonban ezen tevékenységek végzésekor figyelembe kell venni, hogy mellékhatásként szédülés és görcsrohamok fordulhatnak elő.

 

Az Azirowill 250 mg filmtabletta és az Azirowill 500 mg filmtabletta nátriumot tartalmaz

Az Azirowill 250 mg filmtabletta és az Azirowill 500 mg filmtabletta kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

 

 

 1. Hogyan kell szedni a Azirowill filmtablettát?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Amennyiben az orvos másképpen nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja a következő:

 

Felnőttek, 45 kg-os és afeletti testtömegű gyermekek és serdülők

 

Az alsó, és felső légúti fertőzések, heveny középfülgyulladás, továbbá a bőr- és lágyrészfertőzések kezelése (kivétel az eritéma migránsz):

A teljes adag 1500 mg: naponta egyszer 500 mg (naponta egyszer 1 db 500 mg-os filmtabletta vagy 2 db 250 mg-os filmtabletta) 3 napon át.

 

Az eritéma migránsz kezelése:

A teljes adag 3000 mg: az első napon naponta egyszer 1000 mg (2 db 500 mg-os filmtabletta vagy 4 db 250 mg-os filmtabletta), majd a 2–5. napon naponta egyszer 500 mg (naponta egyszer 1 db 500 mg-os filmtabletta vagy 2 db 250 mg-os filmtabletta).

 

A szexuális érintkezéssel átvihető megbetegedések kezelése:

Egyszeri 1000 mg-os adag (2 db 500 mg-os vagy 4 db 250 mg-os filmtabletta) bevétele szükséges.

 

Alkalmazása 45 kg alatti testtömegű gyermekeknél és serdülőknél

 

Az Azirowill filmtabletta nem alkalmas 45 kg alatti testtömegű betegek kezelésére. Ezen betegcsoportok számára az azitromicin szuszpenzió vagy szirup formában adható.

 

Idősek

Időskorú betegeknél ugyanolyan adagolás alkalmazandó, mint a felnőtteknél.

 

Vese- vagy májkárosodásban szenvedő betegek:

Mondja el kezelőorvosának, ha vese‑ vagy májproblémája van, mivel az orvosnak ilyenkor esetleg módosítania kell a szokásos adagot.

 

Az alkalmazás módja:

Az Azirowill filmtablettát naponta egyszer, egészben lenyelve kell bevenni, étkezés közben vagy attól függetlenül.

 

Ha az előírtnál több Azirowill filmtablettát vett be

Ha többet vett be a gyógyszerből, mint az előírt adag, haladéktalanul tájékoztassa erről kezelőorvosát.

 

Túladagolás tünetei lehetnek: átmeneti hallásvesztés, erős hányinger, hasmenés.

Ilyen esetekben tüneti kezelést alkalmaznak.

 

Ha elfelejtette bevenni a Azirowill filmtablettát

Az elfelejtett, kihagyott adagot a lehető leghamarabb pótolni kell, a további adagokat ezt követően 24 óránként kell bevenni. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja az Azirowill filmtabletta szedését

Minden esetben kizárólag a kezelőorvos utasítása szerint, az általa meghatározott ideig és adagban szedje a készítményt. Ne hagyja abba az Azirowill szedését anélkül, hogy ezt megbeszélte volna kezelőorvosával, még akkor sem, ha jobban érzi magát. Amennyiben az előírt kezelést nem fejezi be teljesen, a fertőzés ismét visszatérhet.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Ha az alábbi nem ismert gyakoriságú (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg) mellékhatásokat észleli, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához. A következő ritka, súlyos allergiás reakciókat tapasztalhatja:

 • a kéz, a láb, a boka, az arc, ajkak, a száj vagy torok vizenyős duzzanata;
 • nyelési vagy légzési problémák;
 • súlyos bőrreakciók, beleértve a Stevens–Johnson-szindrómát (súlyos bőrkiütés) és az olyan súlyos bőrkiütéseket, amelyek hólyagosak vagy hámlanak (toxikus epidermális nekrolízis);
 • súlyos, állandóan fennálló hasmenés, főleg abban az esetben, ha vér található a székletben (ez álhártyás vastagbélgyulladás is lehet).

 

Az alábbi mellékhatásokat jelentették be – a megadott gyakoriságokkal. A gyógyszer forgalomba hozatalát követően tapasztalt mellékhatások dőlt betűvel kerülnek kiemelésre.

 

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):

 • hasmenés.

 

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • fejfájás;
 • hányás, hasi fájdalom, hányinger;
 • a fehérvérsejtszám változása (az úgynevezett limfociták száma csökkenhet, az úgynevezett eozinofilek, bazofilek, monociták és neutrofilek száma nőhet);
 • a vér hidrogén-karbonát-szintjének csökkenése.

 

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • szájüregi és hüvelyi gombás fertőzések (kandidiázis), tüdőgyulladás, bakteriumok vagy gombák által okozott fertőzések, torokgyulladás, a gyomor-bélrendszer gyulladása, légzési rendellenesség, az orrnyálkahártya gyulladása;
 • a fehérvérsejtek számának változása (leukopénia, neutropénia, eozinofília);
 • a bőrt és a nyálkahártyát érintő (mély mukokután) duzzanat (angioödéma), túlérzékenység
 • étvágytalanság;
 • idegesség, álmatlanság;
 • szédülés, aluszékonyság, ízérzési zavar, érzészavar (paresztézia);
 • látás romlása;
 • fülbetegség, forgó jellegű szédülés (vertigo);
 • szívdobogásérzés;
 • hőhullámok;
 • légszomj, orrvérzés;
 • székrekedés, bélgázosság, emésztési zavar, a gyomornyálkahártya gyulladása, nyelési nehézség, puffadás, szájszárazság, böfögés, szájüregi fekély, fokozott nyálelválasztás;
 • bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, bőrgyulladás, száraz bőr, rendellenesen fokozott izzadás;
 • kopással járó (degeneratív) ízületi gyulladás, izomfájdalom, hátfájdalom, nyaki fájdalom;
 • vizeletürítési zavar, vesefájdalom;
 • menstruációs zavarok, a here rendellenességei;
 • ödéma, gyengeség, rossz közérzet, fáradtság, arcödéma, mellkasi fájdalom, láz, fájdalom, perifériás ödéma;
 • a vér egyes laboratóriumi értékeinek változása (a glutamát-oxálacetát-aminotranszferáz-szint és a glutamát-piruvát-transzamináz-szint emelkedése, a bilirubin-, a karbamid- és a kreatininszint emelkedése, kóros káliumszint, az alkalikusfoszfatáz-szint, a kloridszint, a vérglükózszint emelkedése, magas vérlemezkeszám, csökkent hematokrit, emelkedett hidrogén-karbonát-szint, kóros nátriumszint);
 • műtéti beavatkozás utáni szövődmények.

 

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • izgatottság;
 • kóros májműködés, a bőr vagy a szem sárgás elszíneződése;
 • epepangás okozta sárgaság (kolesztatikus ikterusz)
 • fényérzékenységi reakció a bőrön;
 • bőrkiütés, amely jellegzetesen kis, fehér vagy sárga folyadékkal telt kis hólyagokból (pusztulák) álló vörös bőrterületek gyors megjelenésével jár.

 

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

 • álhártyás vastagbélgyulladás (pszeudomembranózus kolitisz). Lásd a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” részt;
 • vérlemezkeszám-csökkenés (trombocitopénia), vörösvértestek idő előtti szétesése által okozott vérszegénység (hemolítikus anémia);
 • súlyos túlérzékenységi (anafilaxiás) reakció;
 • agresszivitás, szorongás, delírium, hallucináció;
 • ájulás, görcsroham, érzéscsökkenés, hiperaktivitás, a szaglás és ízérzés elvesztése, a szaglás zavara, izomgyengeséggel járó betegség (miaszténia grávisz) kiújulása vagy súlyosbodása;
 • halláskárosodás, beleértve a süketséget és/vagy fülzúgást is;
 • úgynevezett torsades de pointes típusú vezetési zavarok, szívritmuszavarok, beleértve a kamrai eredetű szapora szívverést is, a szív ingerületvezetési zavaraira utaló jelek (QT-szakasz megnyúlása az EKG-n);
 • alacsony vérnyomás;
 • hasnyálmirigy-gyulladás, a nyelv elszíneződése;
 • májelégtelenség (mely ritkán halálhoz vezet), hirtelen kialakuló májgyulladás, májelhalás;
 • súlyos bőrreakciók, például Stevens–Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis, eritéma multiforme;
 • ízületi fájdalom;
 • heveny veseelégtelenség, vesegyulladás;
 • eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció (DRESS-szindróma).

 

Az alábbi mellékhatásokról a Mycobacterium Avium komplex (MAC) által okozott betegség megelőzését vagy gyógyítását célzó kezelések során számoltak be:

 

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):

–           hasmenés;

–           hasi fájdalom;

–           hányinger;

–           bélgázosság;

–           kellemetlen érzés a hasi tájékon;

–           laza széklet.

 

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

–        étvágytalanság;

–           szédülés;

–           fejfájás;

–           érzészavar (paresztézia);

–           az ízérzés megváltozása;

–           látásromlás;

–           süketség;

–           bőrkiütés, viszketés;

–           ízületi fájdalom;

–           fáradtság.

 

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

–           érzéscsökkenés (hipesztézia);

–           halláskárosodás, fülzúgás;

–           szívdobogásérzés;

–           májgyulladás;

–           súlyos allergiás bőrreakciók (Stevens–Johnson-szindróma, fényérzékenységi reakció a bőrön);

–           gyengeség;

–           rossz közérzet.

 

Mellékhatások bejelentése

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell a Azirowill filmtablettát tárolni?

 

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Azirowill filmtabletta?

 • A készítmény hatóanyaga az azitromicin.

250 mg, illetve 500 mg azitromicint tartalmaz (azitromicin-dihidrát formájában) filmtablettánként.

 • Egyéb összetevők:

Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, povidon K90, kroszkarmellóz-nátrium, nátrium-lauril-szulfát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.

Filmbevonat: hipromellóz, hidroxipropil-cellulóz, makrogol 8000, Opaspray K-1R-4210A, indigókármin (E132).

 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

 

Azirowill 250 mg filmtabletta

Kerek, bikonvex, kék filmtabletta, homogén felülettel és 11 mm átmérővel.

3 vagy 6 db filmtabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

 

Azirowill 500 mg filmtabletta

Kerek, bikonvex, kék filmtabletta, homogén felülettel és 14 mm átmérővel.

2, 3, 6 vagy 12 db filmtabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Goodwill Pharma Kft.

6724 Szeged

Cserzy Mihály u. 32.

 

Gyártó

Adamed Pharma S. A.

ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 5

Pabianice 95-200

Lengyelország

 

Azirowill 250 mg filmtabletta

OGYI-T-23660/01         3×               PVC//Al buborékcsomagolásban

OGYI-T-23660/02         6×               PVC//Al buborékcsomagolásban

 

Azirowill 500 mg filmtabletta

OGYI-T-23660/03         2×               PVC//Al buborékcsomagolásban

OGYI-T-23660/04         3×               PVC//Al buborékcsomagolásban

OGYI-T-23660/05         6×               PVC//Al buborékcsomagolásban

OGYI-T-23660/06         12×             PVC//Al buborékcsomagolásban

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. november