Atrombin 75 mg filmtabletta

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Atrombin 75 mg filmtabletta

klopidogrel

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az Atrombin és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az Atrombin szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni az Atrombint?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az Atrombint tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az Atrombin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az Atrombin klopidogrelt tartalmaz, és a vérlemezkék ellen ható gyógyszerek csoportjába tartozik. A vérlemezkék a vérben található nagyon apró alakos elemek, melyek a véralvadáskor összetapadnak. A vérlemezke ellen ható gyógyszerek az összetapadást megakadályozva csökkentik a vérrögképződés (ezt a folyamatot trombózisnak nevezik) lehetőségét.

 

Az Atrombint felnőttek szedik, a vérrögképződés (trombusok) megakadályozására az elmeszesedett erekben (artériákban). Ez a folyamat az aterotrombózis, mely aterotrombotikus eseményekhez (úgymint a szélütés, szívroham vagy halál) vezethet.

 

Atrombint írtak fel Önnek a vérrögképződés megakadályozása, valamint a fenti súlyos események kockázatának csökkentése érdekében, mert:

 • az artériái elmeszesedtek (az állapotot ateroszklerózisnak is nevezik), és
 • szívrohama, szélütése volt, vagy ún. perifériás artériás betegsége van, vagy
 • súlyos mellkasi fájdalma volt, ami „instabil angina” vagy „miokardiális infarktus” (szívinfarktus, szívroham) néven ismert. Ezen állapot kezeléseként kezelőorvosa beültethetett egy, az ér belsejét tágító érmerevítőt (sztent) az elzáródott vagy beszűkült artériába, hogy a megfelelő véráramlást visszaállítsa. Kezelőorvosa acetilszalicilsavat is rendel (sok gyógyszer tartalmazza ezt a vegyületet, amelyet fájdalom- és lázcsillapításra, valamint a vérrögképződés megakadályozására is használnak).
 • szívritmuszavara van, amelyet pitvarfibrillációnak neveznek, és nem szedhet orális antikoaguláns néven ismert gyógyszereket (K‑vitamin‑antagonisták), amelyek megelőzik az új vérrögök képződését, és megakadályozzák a már meglévők további növekedését. Kezelőorvosának tájékoztatnia kell Önt, hogy ennek az állapotnak a kezelésében a szájon át szedett véralvadásgátlók (orális antikoagulánsok) hatékonyabbak, mint az acetilszalicilsav vagy az Atrombin és acetilszalicilsav-kombináció. Kezelőorvosának az Atrombint és az acetilszalicilsavat együtt kell felírnia Önnek abban az esetben, ha nem szedhet orális antikoagulánsokat, és nem áll fenn Önnél nagyobb vérzés veszélye.

 

 

 1. Tudnivalók az Atrombin szedése előtt

 

Ne szedje az Atrombint:

 • ha allergiás (túlérzékeny) a klopidogrelre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • ha olyan betegsége van, ami jelenleg vérzést okoz, mint pl. gyomorfekély vagy koponyaűri vérzés;
 • ha súlyos májbetegsége van.

 

Ha úgy gondolja, hogy ezek közül bármelyik vonatkozik Önre, vagy ha bármilyen kétsége van, az Atrombin szedésének elkezdése előtt keresse fel kezelőorvosát.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Ha az alább felsorolt állapotok közül bármelyik vonatkozik Önre, akkor erről tájékoztatnia kell kezelőorvosát az Atrombin bevétele előtt:

 • ha vérzés veszélye áll fenn, például:
 • olyan kórós állapot miatt, mely belső vérzés (pl. gyomorfekély) kockázatának teszi ki Önt,
 • olyan vérképzőszervi betegség miatt, ami belső vérzést idézhet elő (vérzés a szervezet bármelyik szövetében, szervében vagy ízületében),
 • friss, súlyos sérülés miatt,
 • friss sebészeti beavatkozás (fogászati is) miatt,
 • a következő 7 napban tervezett sebészeti beavatkozás (fogászatit is) miatt,
  • ha az elmúlt 7 napban az egyik agyi verőere elzáródott (vérkeringési zavar okozta szélütés),
  • ha vese- vagy májbetegsége van,
  • ha a betegsége kezelésére alkalmazott bármelyik gyógyszerre allergiája vagy allergiás reakciója volt.

 

Az Atrombin‑kezelés alatt:

 • Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnél sebészeti beavatkozást terveznek (beleértve a fogászatit is)!
 • Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha Önnél olyan tünetek jelentkeznének (ez az ún. TTP vagy trombocitopéniás trombotikus purpura), mint a láz és a bőrbevérzés, mely a bőr alatt apró, piros, tűhegynyi pontok formájában jelentkezik, megmagyarázhatatlan, különleges fáradtsággal, zavartsággal és a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződésével (sárgaság) együtt, vagy ezen tünetek nélkül is (lásd 4. pont „Lehetséges mellékhatások”).
 • Ha megvágja magát vagy megsérül, a szokásosnál kicsit hosszabb ideig tarthat, hogy a vérzés elálljon. Ez a gyógyszer hatásával függ össze, mivel gátolja a vérrögök kialakulását. Kisebb vágások, sérülések esetén, pl. ha megvágja magát valamivel, akár borotválkozás közben is, ennek nincs különösebb jelentősége. Ha a vérzése miatt mégis aggódik, azonnal keresse fel kezelőorvosát (lásd 4. pont „Lehetséges mellékhatások”)!
 • Kezelőorvosa vérvizsgálatot rendelhet el.

 

Gyermekek és serdülők

Ne adja ezt a gyógyszert gyermekeknek, mert nem hat.

 

Egyéb gyógyszerek és az Atrombin

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Néhány egyéb gyógyszer befolyásolhatja az Atrombin alkalmazását, és fordítva.

 

Mindenképpen tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszereket alkalmazza:

 • olyan gyógyszereket, melyek növelik a vérzés kockázatát, mint például:
 1. szájon át szedhető véralvadásgátló (orális antikoaguláns), vagyis olyan gyógyszer, amely a vérrögképződést akadályozza,
 2. nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer, amit az izmok vagy ízületek fájdalmas és/vagy gyulladásos állapotainak kezelésére használnak,
 3. heparin, vagy bármely egyéb injekciós véralvadásgátló gyógyszer,
 4. tiklopidin, a vérlemezkék összecsapódása ellen ható gyógyszer,
 5. szelektív szerotoninvisszavétel-gátló gyógyszerek (a teljesség igénye nélkül például a fluoxetin vagy fluvoxamin,), amiket általában a depresszió kezelésére alkalmaznak,
 6. rifampicin (súlyos fertőzések kezelésére),
 • gyomorpanaszainak kezelésére omeprazolt vagy ezomeprazolt szed,
 • gombás fertőzések kezelésére flukonazolt vagy vorikonazolt kap,
 • efavirenzet vagy egyéb, retrovírus-ellenes gyógyszereket kap a HIV (emberi immunhiány-előidéző vírus) fertőzés kezelésére,
 • karbamazepint kap az epilepszia bizonyos formájának a kezelésére,
 • moklobemidet, a depresszió kezelésére használatos gyógyszert kap,
 • cukorbetegség kezelésére repaglinidet szed,
 • daganatos betegség kezelésére paklitaxel-kezelést kap,
 • opioidok: ha Ön klopidogrelt szed, erről tájékoztassa a kezelőorvosát, mielőtt bármilyen opioid gyógyszert ír fel Önnek (súlyos fájdalom kezelésére).

 

Ha súlyos mellkasi fájdalma volt (instabil angina vagy szívroham), az Atrombint acetilszalicilsavval együtt rendelik. Ezt a vegyületet több fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer is tartalmazza.

Alkalmanként az acetilszalicilsav bevétele (ha 24 óra alatt nem több mint 1000 mg) általában nem okoz gondot, de a más okból történő, tartós szedését meg kell beszélni kezelőorvosával.

 

Az Atrombin egyidejű alkalmazása étellel és itallal

Az Atrombin étkezés során vagy attól függetlenül is bevehető.

 

Terhesség és szoptatás

Terhesség alatt lehetőleg ne alkalmazza ezt a készítményt!

 

Ha Ön terhes vagy fennáll Önnél a terhesség lehetősége, az Atrombin alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Amennyiben az Atrombin szedése során terhes lesz, azonnal keresse fel kezelőorvosát, mivel terhesség alatt nem ajánlott az Atrombint szedni!

 

A készítmény alkalmazása alatt a szoptatás nem javasolt.

Ha Ön szoptató anya, vagy szoptatni szeretne, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.

 

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Atrombin valószínűleg nem befolyásolja a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

Az Atrombin laktózt (tejcukrot) tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (pl. tejcukorra) érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

Az Atrombin kroszkarmellóz-nátriumot tartalmaz

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

 

 

 1. Hogyan kell szedni az Atrombint?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Az ajánlott adag, az olyan betegeknek is, akik úgynevezett pitvarfibrillációban (szabálytalan szívverés) szenvednek, egy 75 mg-os Atrombin tabletta naponta egyszer, amelyet szájon át, étkezés közben vagy attól függetlenül, minden nap ugyanabban az időpontban kell bevenni.

 

Ha súlyos mellkasi fájdalma volt (instabil angina vagy szívroham), kezelőorvosa kezdő adagként 300 mg Atrombint (4 darab 75 mg-os filmtabletta) rendelhet. Ezt követően a javasolt adag egy 75 mg-os Atrombin filmtabletta naponta egyszer, a fent leírtak szerint.

 

Az Atrombint a kezelőorvosa által előírt ideig kell szednie.

 

Ha az előírtnál több Atrombint vett be

Keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórházi sürgősségi osztályt a megnövekedett vérzési kockázat miatt.

 

Ha elfelejtette bevenni az Atrombint

Ha elfelejtette bevenni az Atrombin filmtablettát, de eszébe jutott a szokásos bevételi időponthoz számított 12 órán belül, akkor rögtön vegye be gyógyszerét. Ezután a következő tabletta bevétele a másnapi szokásos időpontban történjen.

 

Ha több mint 12 óra telt el, akkor egyszerűen a következő szokásos időpontban vegye be az egyszeri adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja az Atrombin szedését

A kezelést nem szabad megszakítani, csak akkor, ha a kezelőorvosa mondja Önnek! A kezelés megszakítása előtt keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha:

 • láz, fertőzés tünetei vagy nagyfokú fáradtság jelentkezik. Ezeknek a hátterében bizonyos vérsejtek számának ritkán előforduló csökkenése állhat.
 • a májműködés zavarára utaló tünetek jelentkeznek, mint például a bőr és/vagy a szem sárgás elszíneződése (sárgaság), melyek akár együtt járnak a bőr alatt apró, piros, tűhegynyi pontokként megjelenő vérzéssel és/vagy zavartsággal, akár nem (lásd 2. pont „Figyelmeztetések és óvintézkedések”).
 • szájüregi duzzanat vagy bőrelváltozások, mint például kiütések, viszketés, hólyagos bőrelváltozások Ezek allergiás reakciók tünetei lehetnek.

 

Az Atrombin szedése során jelentkező leggyakoribb mellékhatás a vérzés.

A vérzés jelentkezhet gyomor- vagy bélvérzés, bőrvérzés, vérömleny (szokatlan vérzés vagy bőr alatti véraláfutás), orrvérzés, vérvizelés formájában. Néhány esetben a szem bevérzését, koponyaűri vérzést, tüdő- vagy ízületi vérzést jelentettek.

 

Ha azt tapasztalja, hogy az Atrombin szedése közben hosszabb ideig tart a vérzés

Ha megvágja magát, vagy megsérül, a szokásosnál kicsit hosszabb ideig tarthat, hogy a vérzés elálljon. Ez a gyógyszer hatásával függ össze, mert gátolja a vérrögök kialakulását. Kisebb vágások, sérülések esetén, például ha megvágja magát valamivel, akár borotválkozás közben is, ennek nincs különösebb jelentősége. Ugyanakkor, ha vérzése miatt aggódik, azonnal keresse fel kezelőorvosát (lásd 2. pont „Figyelmeztetések és óvintézkedések”).

 

Az egyéb mellékhatások közé tartoznak:

 

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):

Hasmenés, hasi fájdalom, emésztési zavar vagy gyomorégés.

 

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):

Fejfájás, gyomorfekély, hányás, hányinger, székrekedés, fokozott gázképződés a gyomorban és a belekben, bőrkiütés, viszketés, szédülés, bizsergés- és zsibbadásérzés.

 

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):

Forgó jellegű szédülés, a mell megnagyobbodása férfiaknál.

 

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):

Sárgaság, erős hasi fájdalom hátfájással vagy anélkül, láz, esetenként köhögéssel járó nehézlégzés, testszerte jelentkező allergiás reakciók (például általános melegségérzés, hirtelen kialakuló, akár ájuláshoz is vezető rossz közérzettel), szájüregi duzzanat, hólyagos bőrelváltozások, túlérzékenységi reakció a bőrön, szájnyálkahártya‑gyulladás (sztomatitisz), vérnyomáscsökkenés, zavartság, hallucinációk, ízületi fájdalom, izomfájdalom, az ízérzés megváltozása vagy elvesztése.

 

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

Mellkasi és hasi fájdalommal járó túlérzékenységi reakciók, állandó alacsony vércukorszint okozta tünetek.

 

Emellett kezelőorvosa eltéréseket észlelhet a vér- és vizeletvizsgálati eredményeiben.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell az Atrombint tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: / Felh:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

 

Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit észleli.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Atrombin?

 • A készítmény hatóanyaga a klopidogrel. Minden filmtabletta 75 mg klopidogrelt tartalmaz (klopidogrel‑hidrogén‑szulfát formájában).
 • Egyéb összetevők:

tablettamag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kismértékben szubsztituált hidroxipropil-cellulóz, laktóz (lásd a 2. pontban az „Az Atrombin laktózt (tejcukrot) tartalmaz” című részt), kroszkarmellóz‑nátrium, glicerin‑dibehenát

filmbevonat: Opadry II sárga 31K32672 [hipromellóz 2910, laktóz‑monohidrát, titán‑dioxid (E 171), triacetin, sárga vas‑oxid (E 172)].

 

Milyen az Atrombin külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az Atrombin 75 mg filmtabletta sárga, kerek, mindkét oldalán domború felületű, filmbevonatú tabletta.

30, 60 vagy 90 db filmtabletta kemény, fehér, átlátszatlan PVC/PCTFE/PVC/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

 

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Richter Gedeon Nyrt.

H-1103 Budapest

Gyömrői út 19-21.

Magyarország

 

Gyártó

Gedeon Richter Romania S.A.

540306, Marosvásárhely, 99-105, Cuza Vodă Str.

Románia

 

OGYI-T-20865/01 (30 db filmtabletta)

OGYI-T-20865/02 (60 db filmtabletta)

OGYI-T-20865/03 (90 db filmtabletta)

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021. március