Atorva-Teva 10 mg filmtabletta

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Atorva-Teva 10 mg filmtabletta

Atorva-Teva 20 mg filmtabletta

Atorva-Teva 40 mg filmtabletta

Atorva-Teva 80 mg filmtabletta

atorvasztatin

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer az Atorva-Teva filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók az Atorva-Teva filmtabletta szedése előtt
 3. Hogyan kell szedni az Atorva-Teva filmtablettát?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell az Atorva-Teva filmtablettát tárolni?
 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

 1. Milyen típusú gyógyszer az Atorva-Teva filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

Az Atorva-Teva a „sztatinok” csoportjába tartozik, amelyek a lipid (vérzsír) szintet szabályozó gyógyszerek.

 

Az Atorva-Teva-t a vérben lévő, koleszterin- és trigliceridként ismert vérzsírok (lipidek) csökkentésére alkalmazzák, ha az alacsony zsírtartalmú diéta és az életmódbeli változtatások önmagukban nem hoznak kellő eredményt. Amennyiben Önnél emelkedett a szívbetegség kialakulásának kockázata, az Atorva-Teva alkalmazható a kockázat csökkentésére abban az esetben is, ha az Ön koleszterinszintje megfelelő. A kezelés alatt folytassa a standard alacsony koleszterintartalmú étrendet.

 

 

 1. Tudnivalók az Atorva-Teva filmtabletta szedése előtt

 

Ne szedje az Atorva-Teva filmtablettát:

 • ha allergiás az atorvasztatinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • ha májbetegsége van vagy volt korábban.
 • ha Önnél vérvizsgálat során a máj működését jellemző, tisztázatlan eredetű, kóros eredményt találtak.
 • ha fogamzóképes nő és nem használ megbízható fogamzásgátló módszert.
 • ha terhes vagy teherbe kíván esni.
 • ha szoptat.
 • ha glekaprevir/pibrentaszvir kombinációját alkalmazza a hepatitisz C (májgyulladás) kezelésére.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Atorva-Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

 • ha súlyos légzési elégtelensége van.
 • ha fuzidinsav nevű gyógyszert (bakteriális fertőzés kezelésére) kap vagy kapott szájon át, illetve injekcióban az elmúlt 7 nap során. A fuzidinsav és az Atorva-Teva kombinációja súlyos izomproblémákhoz vezethet (rabdomiolízis).
 • ha korábban agyvérzéssel járó szélütése (sztrók) volt vagy az agyában korábbi sztrókból visszamaradó kicsi, folyadékkal telt üregek vannak.
 • ha veseproblémái vannak.
 • ha Önnél pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) áll fenn.
 • ha ismételt vagy tisztázatlan eredetű izomfájdalma volt, valamint ha Önnél vagy családjában izombetegség fordult elő.
 • ha egyéb lipidcsökkentő gyógyszerekkel (pl. „sztatinok” vagy „fibrátok” néven ismert gyógyszerek) történő kezelés során, korábban izomproblémái voltak.
 • ha rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt.
 • ha kórelőzményében májbetegség szerepel.
 • ha 70 évnél idősebb.

 

Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, kezelőorvosa az Atorva-Teva-kezelés megkezdése előtt és a kezelés során vérvizsgálatot rendelhet el az izmokat érintő mellékhatások kockázatának meghatározása céljából. Ismert, hogy bizonyos gyógyszerek egyidejű szedése során a vázizomzattal összefüggő mellékhatások, mint például a vázizomsejtek szétesésének (rabdomiolízis) a kockázata emelkedett (lásd 2. pont „Egyéb gyógyszerek és az Atova-Teva filmtabletta”).

 

Számoljon be kezelőorvosának vagy gyógyszerészének az esetleges izomgyengeségről is, amennyiben az folyamatosan fennáll. További vizsgálatokra és gyógyszerekre lehet szükség ennek diagnosztizálása és kezelése céljából.

 

Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, kezelőorvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben Ön cukorbeteg, vagy fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.

 

Egyéb gyógyszerek és az Atorva-Teva filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Néhány gyógyszer megváltoztathatja az Atorva-Teva hatását, vagy az Atorva-Teva változtathatja meg más gyógyszerek hatását. Az ilyen típusú kölcsönhatás az egyik vagy mindkét gyógyszer hatásosságát csökkentheti. Ugyanakkor, megnövelheti a mellékhatások súlyosságát, köztük a fontos, izomkárosodással járó állapot, a rabdomiolízisként ismert betegségét (leírását lásd a 4. pontban):

 • a szervezet immunrendszerének működését befolyásoló gyógyszerek, például. ciklosporin
 • bizonyos antibiotikumok vagy gombafertőzés elleni gyógyszerek, például eritromicin, klaritromicin, telitromicin, ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, flukonazol, pozakonazol, rifampicin, fuzidinsav.
 • a vérzsírszintet szabályozó egyéb gyógyszerek, például gemfibrozil, egyéb fibrátok, kolesztipol;
 • anginára vagy magas vérnyomásra használt kalciumcsatorna-blokkolók, például amlodipin, diltiazem;
 • szívritmusát szabályozó gyógyszerek, például digoxin, verapamil, amiodaron
 • HIV-fertőzés kezelésére használt gyógyszerek például például ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir stb.
 • a hepatitisz C kezelésére használt gyógyszerek, például telaprevir, boceprevir és az elbasvir/grazoprevir kombinációja.
 • egyéb gyógyszerek, melyekről ismert, hogy kölcsönhatásba lépnek az Atorva-Teva filmtablettával: ezetimib (koleszterinszint-csökkentő), warfarin (amely csökkenti a vérrögképződést), szájon át szedendő fogamzásgátlók, stiripentol (epilepszia kezelésére használt görcsgátló), cimetidin (gyomorégésre és fekélyekre), fenazon (fájdalomcsillapító) és gyomorsav‑megkötők (alumínium- vagy magnéziumtartalmú emésztési zavar esetén alkalmazott termékek).
 • vény nélkül kapható gyógyszerek, például közönségesorbáncfű.
 • ha Ön fuzidinsavat szed bakteriális fertőzés kezelésére, átmenetileg abba kell hagynia az Atorva-Teva szedését. Kezelőorvosa fogja megmondani, mikor biztonságos ismét az Atorva‑Teva szedése. Az Atorva-Teva és a fuzidinsav egyidejű szedése ritkán izomgyengeséghez, izomérzékenységhez vagy izomfájdalomhoz (rabdomiolízishez) vezethet. A rabdomiolízissel kapcsolatos további információk a 4. pontban találhatók.

 

Az Atorva-Teva filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

Az Atorva-Teva alkalmazására vonatkozó utasításokért olvassa el a 3. pontot. Kérjük, vegye figyelembe a következőket:

 

Grépfrútlé

Ne fogyasszon egy vagy két kis pohár grépfrútlénél többet naponta, mert a nagy mennyiségű grépfrútlé megváltoztathatja az Atorva-Teva hatását.

 

Alkohol

A gyógyszer szedése során kerülje a nagy mennyiségű alkohol fogyasztását. További információért lásd a 2. pont „Figyelmeztetések és óvintézkedések” című részét.

 

Terhesség és szoptatás

Ne szedje az Atorva-Teva-t, ha Ön terhes, vagy ha teherbe kíván esni.

Fogamzóképes nők az Atorva-Teva‑t csak akkor szedhetik, ha megbízható fogamzásgátló módszereket alkalmaznak.

Ne szedje az Atorva-Teva-t, ha Ön szoptat.

Az Atorva-Teva biztonságossága terhesség és szoptatás ideje alatt eddig nem bizonyított.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre:

Általában ez a gyógyszer nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban ne vezessen, ha ez a gyógyszer befolyásolja a gépjárművezetéshez szükséges képességeit. Ne használjon eszközöket vagy gépeket, ha ez a gyógyszer befolyásolja az alkalmazáshoz szükséges képességeit.

 

 

 1. Hogyan kell szedni az Atorva-Teva filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A kezelés megkezdése előtt a kezelőorvos koleszterinszegény diétát fog előírni, amit az Atorva‑Teva‑kezelés ideje alatt is be kell tartani.

 

Az Atorva-Teva ajánlott kezdő adagja felnőtteknél és 10 éves vagy idősebb gyermekeknél naponta 1‑szer 10 mg. Kezelőorvosa szükség esetén emelheti az adagot az Ön számára szükséges adag eléréséig. Kezelőorvosa az adagot 4 hetes vagy hosszabb időközönként fogja módosítani. Felnőtteknek az Atorva-Teva maximális adagja naponta egyszer 80 mg, gyermekeknek pedig naponta egyszer 20 mg.

 

Az Atorva-Teva filmtablettát kevés folyadékkal, egészben nyelje le. A tablettát a nap folyamán bármikor, étkezés közben vagy attól függetlenül beveheti, azonban próbálja meg a tablettát minden nap azonos időben bevenni.

Az Atorva-Teva-kezelés időtartamát a kezelőorvosa határozza meg.

 

Kérdezze meg kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy az Atorva-Teva hatása túl erős vagy túl gyenge.

 

Ha az előírtnál több Atorva-Teva filmtablettát vett be

Ha véletlenül túl sok Atorva-Teva filmtablettát vett be (többet, mint az Ön szokásos napi adagja), értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórházba.

 

Ha elfelejtette bevenni az Atorva-Teva filmtablettát

Ha elfelejt bevenni egy adagot, csak a következő adagot vegye be a szokásos időpontban. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja az Atorva-Teva filmtabletta szedését

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

 1. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Ha a következő súlyos mellékhatások vagy tünetek bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.

 

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • Súlyos allergiás reakció, mely az arc, a nyelv és a torok duzzanatához vezet, amely súlyos légzési nehézséget okozhat.
 • A bőr súlyos hámlásával és duzzanatával, a bőrön, szájban, a szemek és nemi szervek környékén jelentkező felhólyagosodással és lázzal járó súlyos betegség. Rózsaszín-piros bőrkiütések különösen a tenyereken és talpakon, melyek felhólyagosodhatnak.
 • Izomgyengeség, izomérzékenység, izomfájdalom, izomszakadás vagy a vizelet vöröresbarna elszíneződése, különösen, ha egyidejűleg rosszul érzi magát vagy magas láza van. Ezt kóros izomlebomlás (rabdomiolízis) is okozhatja. A kóros izomlebomlás nem mindig szűnik meg az atorvasztatin-szedés abbahagyása után sem; életet veszélyeztető lehet, és veseproblémákhoz vezethet.

 

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • Ha váratlan vagy szokatlan vérzés vagy véraláfutás jelentkezik Önnél, ez májproblémára utalhat. Beszéljen kezelőorvosával, amint lehetséges.
 • Lupusz-szerű betegség tünetegyüttese (bőrkiütést, ízületi rendellenességeket és vérsejteket érintő hatásokat beleértve).

 

Az Atorva-Teva egyéb, lehetséges mellékhatásai

 

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • az orrjáratok gyulladása, torokfájás, orrvérzés
 • allergiás reakciók
 • a vércukorszint emelkedése (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondos ellenőrzését), a vér kreatin-kináz szintjének emelkedése
 • fejfájás
 • émelygés, székrekedés, puffadás, emésztési zavarok, hasmenés
 • ízületi fájdalom, izomfájdalom és hátfájás
 • kóros májműködésre utaló vérvizsgálati eredmények.

 

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • étvágytalanság (anorexia), testtömeg-növekedés, vércukorszint-csökkenés (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondos ellenőrzését)
 • rémálmok, álmatlanság
 • szédülés, a kéz, illetve a láb ujjainak zsibbadása vagy érzéketlensége, a fájdalom- és tapintásérzés csökkenése, az ízérzékelés megváltozása, emlékezetvesztés
 • homályos látás
 • zúgás a fülben és/vagy a fejben
 • hányás, böfögés, felső és alsó hasi fájdalom, hasnyálmirigy‑gyulladás, mely gyomorfájást okozhat (pankreatitisz)
 • májgyulladás (hepatitisz)
 • kiütés, bőrkiütés, bőrviszketés, csalánkiütés, hajhullás
 • nyakfájás, az izmok fáradékonysága
 • nagyfokú fáradtság, rossz közérzet, gyengeség, mellkasi fájdalom, duzzanat különösen a bokák körül (ödéma), emelkedett testhőmérséklet
 • fehérvérsejtek jelenlétét kimutató vizeletvizsgálat.

 

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

 • látászavarok
 • váratlan vérzés vagy véraláfutás
 • epepangás (a bőr és a szemfehérje besárgulása)
 • ínsérülés.

 

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

 • allergiás reakció – tünetei lehetnek a hirtelen zihálás és mellkasi fájdalom vagy szorítás, a szemhéj, az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzanata, légzési nehézség, ájulás
 • halláscsökkenés
 • férfiaknál és nőknél az emlő megnagyobbodása (ginekomasztia).

 

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

 • folyamatosan fennálló izomgyengeség.

 

A következő mellékhatásokat jelentették néhány „sztatin” (azonos csoportba sorolható gyógyszer) alkalmazása során:

 • szexuális nehézségek
 • depresszió
 • légzési problémák, mint a tartós köhögés és/vagy légszomj vagy láz
 • cukorbetegség. A cukorbetegségnek nagyobb a valószínűsége, amennyiben az Ön vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van. Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi kezelőorvosa megfigyelés alatt fogja tartani.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

 1. Hogyan kell az Atorva-Teva filmtablettát tárolni?

 

Legfeljebb 30 ºC-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

 1. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Atorva-Teva filmtabletta?

–               A készítmények hatóanyaga az atorvasztatin.

Atorva-Teva 10 mg filmtabletta: 10 mg atorvasztatin (atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

Atorva-Teva 20 mg filmtabletta: 20 mg atorvasztatin (atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

Atorva-Teva 40 mg filmtabletta: 40 mg atorvasztatin (atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

Atorva-Teva 80 mg filmtabletta: 80 mg atorvasztatin (atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

 • Egyéb összetevők:

tablettamag: magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, nátrium-karbonát, mikrokristályos cellulóz, maltóz.

filmbevonat: poliszorbát 80, hidroxipropilcellulóz (alacsony szubsztitúciós fokú), trietil-citrát, titán-dioxid (E171), hipromellóz 6cP.

 

Milyen az Atorva-Teva filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Atorva-Teva 10 mg filmtabletta:

Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború, sima felületű filmtabletta.

Hosszúság: 9,7 mm      Szélesség: 5,2 mm

Atorva-Teva 20 mg filmtabletta:

Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború, sima felületű filmtabletta.

Hosszúság: 12,5 mm    Szélesség: 6,6 mm

Atorva-Teva 40 mg filmtabletta:

Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború, sima felületű filmtabletta.

Hosszúság: 15,6 mm    Szélesség: 8,3 mm

Atorva-Teva 80 mg filmtabletta:

Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború, sima felületű filmtabletta.

Hosszúság: 18,8 mm    Szélesség: 10,3 mm

 

30 db filmtabletta átlátszatlan OPA/Al/PVC // PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Rivopharm Limited

17 Corrig Road, Sandyford

Dublin 18, Írország

 

Gyártók:

Teva Pharma, S.L.U., C/C, n. 4, Poligono Industrial Malpica, 50016 Zaragoza, Spanyolország

 

OGYI-T-10012/01-04

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. február