Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Ki jogosult a megváltozott munkaképességű személyek ellátására?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Közérdekű információkKözérdekű információk
Ezen az oldalon a kiválasztott kérdéshez tartozó tájékoztató szöveget tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon a témakörhöz kapcsolódó további kérdések közül.
Témakör: Gyógyszerrendelés,-vásárlás

Hogyan történik a helyettesíthető gyógyszerek rendelése és kiadása?


Az orvos a GYEMSZI által egyenértékűeknek és egymással helyettesíthetőnek minősített és honlapján is közzétett gyógyszerek rendelése esetén megtilthatja a gyógyszerésznek a készítmény helyettesíthetőségét, viszont ezt a beteggel egyeztetnie kell 44/2004. (IV.28) ESzCsM rend. 9. § (6) bek..

Ha a helyettesíthetőséget nem tiltotta meg, a gyógyszerész a gyógyszertár készletében lévő gyógyszerek közül a GYEMSZI által közzétett, egyenértékűnek és a terápia során egymással helyettesíthetőnek minősített készítmények listáján is szereplő, azonos hatóanyagú, hatáserősségű és gyógyszerformájú készítményeket adhatja ki. 44/2004. (IV.28) ESzCsM rend. 15. § (1) bek .

Amennyiben - a külön jogszabályban előírt szakmai helyettesíthetőség figyelembevételével - a gyógyszer más olyan gyógyszerrel helyettesíthető, melynek térítési díja kedvezőbb és rendeléskor az orvos nem zárta ki a helyettesíthetőséget, a gyógyszerész köteles erről a gyógyszert kiváltó személyt tájékoztatni, s egyetértése esetén a terméket helyettesíteni. A gyógyszerésznek a beteg számára legolcsóbb készítményt kell elsősorban felajánlania. 2006. évi XCVIII. törvény 44. §-ának (2)-(3) bekezdés

A közgyógyellátásra jogosultak részére térítésmentesen rendelhető gyógyszerekről szóló külön jogszabályban meghatározott gyógyszerek helyettesítése esetén térítésmentesen csak az GYEMSZI által közzétett, egyenértékűnek és a terápia során egymással helyettesíthetőnek minősített készítmények listáján és a külön jogszabályban is szereplő gyógyszert lehet kiadni 44/2004. (IV.28) ESzCsM rend. 15. § (3) bek.

Kapcsolódó jogszabályok:

44/2004. (IV.28) ESzCsM rend. 9. § (6) bek.
44/2004. (IV.28) ESzCsM rend. 15. § (3) bek.
44/2004. (IV.28) ESzCsM rend. 15. § (1) bek
2006. évi XCVIII. törvény 44. §-ának (2)-(3) bekezdés