Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Gyakori kérdések – válaszok oldalaGyakori kérdések – válaszok oldala
Az oldalon az Ön által kiválasztott, a portál használatát segítő Gyakran Ismételt Kérdést és a hozzá tartozó választ tekintheti meg. Alatta ugyanehhez a rovathoz tartozó további kérdéseket és válaszokat talál.
Rovat neve:Gyógyszerek

Honnan tudom meg, hogy egy gyógyszert szedhetek-e másik gyógyszerrel?
Az erre vonatkozó információt az interakciós vizsgálattal tekintheti meg. Az interakciós vizsgálat tehát arra ad választ, hogy két (vagy több) gyógyszer együttes szedése milyen mértékű veszély rejt magában a gyógyszerek hatóanyagainak nem kívánatos egymásra hatásából eredően. Adja meg az egyik gyógyszer nevét a „Gyógyszerek” menüpontra kattintva megnyíló „Gyógyszerek – keresés” oldalon és jelölje be az „Interakciós vizsgálat”-ot. Az így megnyíló oldalon tudja a vizsgálandó listába felvenni a többi gyógyszert (maximum 5 gyógyszer együttszedése vizsgálható).
Rovathoz tartozó további kérdések és válaszok:
Hogyan találhatom meg a leggyorsabban egy gyógyszer adatait?
Gyógyszert leggyorsabban a „Gyógyszerek” menüpontra kattintva megnyíló kereső oldalon kereshet, a gyógyszer nevének megadásával.
A gyógyszerek mely adatait tartja nyilván a Dr.Info rendszere?
A Dr.Info rendszere egy gyógyszerről nyilvántartja hatóanyagát, kiszerelését, gyártóját és betegtájékoztatóját, szakemberek számára alkalmazási előiratát, továbbá rendelhetőségi, ár- és támogatási információkat. További információt találhat adott gyógyszer helyettesíthetőségéről, valamint, hogy egy másik gyógyszerrel való együttes szedése milyen interakciós veszélyeket rejt. Ha ismeri, hogy egy adott gyógyszer allergiát vált ki Önnél, a portálon azt is megtalálja, hogy az újonnan szedni kívánt gyógyszer esetén mennyi az allergia kialakulásának veszélye.
Mit tegyek, ha nem találom a keresett gyógyszert?
Gyógyszernyilvántartásunkban a Magyarországon törzskönyvezett és forgalmazott összes gyári gyógyszer és gyógyszerkészítmény megtalálható. Kérjük ügyeljen arra, hogy a „Gyógyszerek” menüpontra kattintva megnyíló „Gyógyszerek – keresés” oldalon a „Gyógyszer neve” mezőben pontosan adja meg a gyógyszer nevét. Ezt a felkínált gyógyszernevekkel is segítjük. Amennyiben nem biztos a gyógyszer nevében, úgy arra is lehetőség van, hogy a gyógyszer nevének csak az első néhány betűjét adja meg. Ilyenkor természetesen jóval nagyobb lesz a találatok száma, hiszen a rendszer minden, a megadott betűkkel kezdődő gyógyszert kilistáz a találatok között. Alternatív segítségként javasoljuk, hogy kérjen segítséget telefonos tudakozónktól, melyet a lap tetején látható elérhetőségen tud felhívni.
Mi az oka, ha a megtalált gyógyszer adatai nem felelnek meg a valóságnak?
Minden igyekezetünk szerint a gyógyszerek tudományos információi és árakra vonatkozó adatai is pontosak és naprakészek. Ha eltérést fedez fel, kérjük, jelezze azt az „Írja meg véleményét!” menüpontra kattintva megnyíló űrlapon. A vénynélküli gyógyszerek, illetve az OEP által nem támogatott egyéb termékek vonatkozásában kisebb árkülönbségek előfordulhatnak, mivel ezek szabad áras termékek. Ezek esetében a feltüntetett árak tájékoztató jellegűek.
Milyen gyakran frissülnek a gyógyszerek adatai?
A gyógyszerek adatai minden olyan változás esetén frissülnek, amikor az Egészségügyi Közlönyben hivatalosan életbe lépnek az új adatok.
Megtalálható-e a Dr.Info rendszerében a gyógyszerek ára?
Igen, a gyógyszerek bruttó ára, továbbá TB támogatás esetén a támogatás összege és a támogatás összegével csökkentett fogyasztói ár, azaz a térítési díj is megtalálható. További információként megtalálható, hogy az adott gyógyszer adható-e EÜ tér. köt. vagy Eü 100% támogatásra, és hogy ilyenkor mennyi a beteg által fizetendő díj.
Megtalálható-e a Dr.Info rendszerében a gyógyszerek betegtájékoztatója?
Nyilvántartásunkban a gyógyszerek túlnyomó részének betegtájékoztatója megtalálható.
Megtalálhatóak-e a Dr.Info rendszerében a gyógyszerek mellékhatásai?
Azoknál a gyógyszereknél igen, amelyeknél a gyógyszer betegtájékoztatója (ill. szakemberek számára az alkalmazási előirata) kitér erre az információra.
Megtalálhatóak-e a Dr.Info rendszerében a homeopátiás gyógyszerek?
A Dr.Info gyógyszernyilvántartása jelenleg csak a gyógyszertáron kívül forgalmazható homeopátiás készítményeket tartja nyilván a "Gyógyszertáron kívül forgalmazható gyógyszerek" menüpontnál.
Megtalálható-e a Dr.Info rendszerében, hogy egy adott gyógyszer vényköteles-e vagy sem?
Igen, az erre vonatkozó információt a gyógyszer adatai között a „Rendelhetőség” jellemzőnél találja.
Hogyan tudom meg, hogy egy adott gyógyszer mely más, esetleg olcsóbb készítményekkel helyettesíthető?
A Dr.Info rendszere nyilvántartja egy adott gyógyszer helyettesíthetőségét. Ezzel a szolgáltatással megtudhatja, hogy egy adott gyógyszert kiválasztva mely más gyógyszer(ek)ben van ugyanolyan és ugyanannyi hatóanyag. Az erre vonatkozó információt a „Gyógyszerek” menüpontra kattintva megnyíló „Gyógyszerek – keresés” oldalon a „Helyettesíthetőségi vizsgálat” bejelölésével vagy a „Gyógyszer adatai” oldalon a „Helyettesíthetőségi vizsgálat” linkre kattintva találja. A Dr.Info rendszere csak az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) által jóváhagyott helyettesítéseket listázza.
Allergiás vagyok egy gyógyszerre. Vannak-e arra vonatkozó adatok a Dr.Info portálon, amelyek megmutatják, hogy mely más gyógyszerekre valószínűsíthető ugyanez az allergia?
Igen, az erre vonatkozó információt a gyógyszerallergia vizsgálattal tekintheti meg. Adja meg annak a gyógyszernek a nevét, amelynél allergiát tapasztaltak Önnél. Ezt a „Gyógyszerek” menüpontra kattintva megnyíló „Gyógyszerek – keresés” oldalon tudja megadni. Jelölje be a „Gyógyszerallergia vizsgálat”-ot, majd a következő oldalon válassza ki, hogy az előzőleg beírt allergizáló gyógyszer esetében az allergia milyen súlyos fokú volt. Ezt követően írja be a jelenleg szedni kívánt gyógyszer nevét. Az allergia/keresztallergia veszélyének valószínűségét a rendszer megadja.
 
Vissza Főoldalra